5 prípadov, kedy je lepšie odísť z práce ešte v skúšobnej dobe

Zo získania nového miesta má človek obvykle radosť. Pred nástupom je trochu v strese, či všetko zvládne, ale zároveň sa teší na nové prostredie, kolegov či skúsenosti, ktoré získa. Bohužiaľ nie vždy ide všetko od začiatku hladko. Od toho je tu skúšobná doba, počas ktorej si veľa vecí postupne sadne. Existuje však niekoľko prípadov, keď je lepšie z práce v skúšobke bez dlhého špekulovania odísť.

Druh práce nezodpovedá pôvodnej dohode

Na pohovore ste si so zamestnávateľom plácli, že budete vo firme fungovať ako administratívna sila, ktorá kontroluje vyúčtovanie služobných ciest, preberá a eviduje zásielky a rôzne faktúry alebo objednáva kancelárske potreby. Lenže krátko po nástupe vám dal šéf za úlohu obvolávať existujúcich zákazníkov s novou ponukou. V databáze je ich niekoľko tisíc, takže minimálne do Vianoc by ste mali čo robiť. Keby to však bola vaša práca. Ak jej náplň nezodpovedá pôvodnej dohode, je na mieste sa ozvať, upozorniť na rozpor a pokiaľ to nepomôže, bez výčitiek odísť ešte v skúšobnej dobe. Inak by ste za chvíľu mohli dostať za úlohu čistiť záchody.

Zaškolenie nie je dostatočné

Jedného rána prídete do práce a kolega, ktorý jazdí s vysokozdvižným vozíkom, sa nedostaví. Máte za to sadnúť a vziať to dnes za neho, veď o čo ide... Lenže riadenie vysokozdvižného vozíka sa vyučuje na kurzoch, na ktorých človek získa oprávnenie VZV riadiť podľa jeho typu. Skrátka to nie je len tak. Keby s vozíkom jazdil niekto neskúsený, ľahko by mohlo dôjsť k úrazu. Preto na nič také nie je dobré pristupovať. Trvajte vždy na riadnom zaškolení, už kvôli bezpečnosti vlastnej alebo bezpečnosti kolegov. Ak zamestnávateľ zaškolenie podceňuje, v práci nezostávajte. Môže ísť o krk.

Chcú, aby ste absolvovali zaškolenie zadarmo

Inokedy sa môže stať, že zamestnávateľ zaškolenie nepodcení, ale účasť na ňom zamestnancovi neprepláca. Chce po vás, aby ste prišli na zácvik alebo na skúsenú bez toho, aby ste za to dostali odmenu. Pritom aj Zákonník práce § 228 o zaškolení a zaučení hovorí: „Zamestnanca, ktorý vstupuje do zamestnania bez kvalifikácie, je zamestnávateľ povinný zaškoliť alebo zaučiť; zaškolenie alebo zaučenie sa považuje za výkon práce, za ktorý patrí zamestnancovi mzda alebo plat.“ Z toho jasne vyplýva, že na odmenu za zaškolenie máte právo a ak vám ju zamestnávateľ nechce priznať, prečo u neho zostávať. Ako asi bude postupovať v iných prípadoch.

Mzda alebo benefity nie sú podľa dohody

Prídete prvý deň na pracovisko, začnete vyplňovať papiere, ale zistíte, že výška mzdy, benefity alebo ďalšie podmienky nezodpovedajú tomu, na čom ste sa pred nástupom dohodli. Môže dôjsť napríklad aj k tomu, že ste chceli pracovať na skrátený úväzok, zamestnávateľ s tým súhlasil, ale v zmluve je zrazu plný. Najprv zistite, či náhodou nejde o chybu alebo o nedorozumenie, a chcite v zmluve to, čo na čom ste sa dohodli. Pokiaľ na to zamestnávateľ nepristúpi, je to voči vám nefér a nemá cenu pri ňom zostávať. Ukazuje to, že dodržiavanie dohôd nebude jeho silnou stránkou a čoskoro by ste mohli prísť pri dohadovaní s ním o nervy.

Zlé vzťahy na pracovisku

Je to zvyčajne cítiť vo vzduchu hneď od začiatku. Buď neustále handrovanie a hádky alebo naopak mrazivé ticho. Na pracovisku nepanuje žiadna kolegialita. Ľudia si nevychádzajú v ničom v ústrety a každý si stráži „svoj piesoček“. Ak sa objaví problém, nikto nie je ochotný pomôcť. Navyše sa ľudia navzájom ohovárajú, po kanceláriách alebo v prevádzke koluje neustále obrovské množstvo drbov a cez prestávku nie je s kým prehodiť pár obyčajných ľudských slov. V takom prípade bič a preč. Zlé vzťahy by sa čoskoro podpísali na vašom psychickom zdraví.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás. 

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy