Zvládnete to: Získajte sebavedomie pri hľadaní novej práce

Možno sa vám sebavedomie zdá ako neviditeľná vec, ktorú personalista počas pohovoru nemá šancu odhaliť. A aj keby - nemal by sa podľa toho rozhodovať, či vás príjme na dané miesto. Opak je však pravdou. Sebavedomie je nielen okamžite viditeľné, ale aj dôležité. Ako môže ovplyvniť vaše šance na úspech pri hľadaní práce?

Ako prejaviť zdravé sebavedomie

Povedzte si: Ja na to mám

Ak si o sebe myslíte, že na to máte a prípadné problémy pri zaúčaní zvládnete, bude ľahké o tom presvedčiť aj personalistu. Ako inak ho chcete presvedčiť o tom, čomu sami neveríte? Človek, ktorý má zdravú sebaúctu, ľahko vzbudzuje úctu aj okolia.

Nepodceňujte sa

Ľudia s nízkym sebavedomím často nevedia predať svoje silné stránky a úspechy. Vnímajú to ako nepatričné ​​chválenie sa a dúfajú, že personalista ich kvality nejako odhalí. Ak však chcete uspieť, musíte personalistovi trochu pomôcť. Vidí vás prvýkrát a nepozná vás. Ak na pohovore nezmienite, že ste to boli vy, kto v predchádzajúcej firme zaúčal nováčikov a dokázal dobrým nápadom vyriešiť mnohé problémy, personalista to nemá ako zistiť.

Nerobte zo seba niečo, čím nie ste

Aby ste na pohovore pôsobili ako človek so zdravým sebavedomím, nemusíte hneď zahrať arogantnú scénku v štýle "pozrite sa, kto ja som". Buďte prirodzený. Nájdite si spôsob, akým dokážete o svojich prednostiach hovoriť tak, aby vám to bolo príjemné. Pretvárku je totiž vždy jednoduché spoznať. Vôbec nevadí, keď ste počas pohovoru primerane nervózny a občas hľadáte vhodné slová. Dôležité je, či sa personalista dozvie to hlavné ohľadom toho, prečo sa na danú prácu hodíte a prečo ju chcete robiť.

Neznižujte svoju latku

Ľudia si niekedy myslia, že keď trochu zľavia zo svojich nárokov, nájdu novú prácu rýchlejšie. Bohužiaľ to nie je také jednoduché. Personalisti nechcú preklasifikovaných ľudí, pretože vedia, že začnú byť čoskoro nespokojní. Bude im ale sympatický váš sebavedomý postoj v štýle: "Mám skúsenosti z rôznych pozícií a viem, že dokážem rýchlo riešiť problémy, budem svoje znalosti môcť uplatniť na tomto mieste?"

Nehanbite sa ukázať, čo viete

Ľudia sa niekedy zbytočne podceňujú. Majú pocit, že to, čo robili a čo vedia, je samozrejmosť a je zbytočné to zdôrazňovať. Nie je. Naopak každý zamestnávateľ vám potvrdí, že nájsť dobrých a spoľahlivých ľudí je ťažké. Dokážte personalistovi, že vy viete, čo to obnáša, že svojej práci rozumiete a že zaučiť vás nebude nijako ťažké.

Uvedomte si svoje silné stránky

Možno už ho poznáte, ale aj tak je nasledujúce cvičenie dobré. Zavolajte kamarátom alebo známym a vyzistite, čo vám podľa nich ide najlepšie. Opýtať sa môžete napríklad takto: "Za čo z toho, čo viem, by si mi ako zamestnávateľ zaplatil?" Alebo: "Chcel by si so mnou pracovať? Ak áno, tak prečo?" Takéto zrkadlo vám môže poriadne otvoriť oči a hlavne napumpovať sebavedomie.

Neberte si neúspech osobne

A nakoniec to najdôležitejšie: ustáť odmietnutie je ťažké pre každého. Rovnako ako keď vám na milo napísaný e-mail s vyšperkovaným životopisom nikto neodpovie. Jediná a veľmi dôležitá rada tu znie: nevzdávajte to. Pochváľte sa za to, že ste odviedli kus práce, oddýchnite si a hlavne sa netrápte výčitkami. Urobili ste maximum a zaslúžite si obdiv za to, že to nevzdávate. Aj nabudúce do toho choďte so všetkou sebadôverou, energiou a snahou, čo máte. Pretože nabudúce to vyjde.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Práca Zamestnanie Pohovor Sebavedomie Hľadanie práce
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, workitdaily
 
Staršie správy
Staršie správy