Hľadáte si prácu po dlhej dobe? Nenechajte sa nepríjemne prekvapiť, na toto sa pripravte

Zdroj: Gettty Images

Je to už dlho, čo ste si hľadali prácu? Strávili ste roky zamestnaný v jednej firme, no teraz ste sa rozhodli pre zmenu alebo sa vplyvom okolností stalo, že ste na trhu práce? Pracovný trh sa neustále vyvíja, nároky na uchádzačov stúpajú a je dobré vedieť, na čo sa pripraviť, ak si v súčasnosti hľadáte nové zamestnanie. S čím by ste mali rátať?

Upravte svoj zastaraný životopis

Ak ste si hľadali prácu pred rokmi, váš životopis už môže byť zastaraný. Nielen po obsahovej stránke, ale aj z hľadiska dizajnu. Do životopisu nezabudnite doplniť vaše posledné zamestnanie, náplň práce, úspechy, ktoré sa vám podarili, no snažte sa tiež o to, aby upútal aj svojím vzhľadom. Ak si v otázke jeho grafického spracovania neviete rady, pomôžte si funkciou vytvorenia CV, ktoré ponúka pracovný portál Kariéra.sk. Stačí len zadať všetky dôležité údaje a na záver si môžete stiahnuť životopis v profesionálnom dizajne, ako od grafika.

Reagujte rýchlo

Pripravte sa na to, že dobré ponuky dokážu zmiznú veľmi rýchlo. Na trhu je veľa šikovných a zaujímavých kandidátov, ktorí majú šancu zaujať zamestnávateľov. A v snahe čo najrýchlejšie obsadiť voľnú pozíciu zamestnávatelia nebudú otáľať. Majte preto pripravený životopis, ktorý budete môcť okamžite zaslať s reakciou na voľné pracovné miesto. Ak bude zamestnávateľ požadovať aj motivačný list, ušetríte kopec času, pretože budete musieť napísať len ten.

Rozšírte svoje zručnosti a znalosti

Spravte si prieskum v pracovných ponukách, ktoré vás zaujímajú. Zvýšili sa nároky na uchádzačov za roky, čo ste si prácu nehľadali? Porovnajte si súčasné nároky na uchádzača so svojimi znalosťami a schopnosťami. Na vašom konte sú roky skúseností, čo je veľké plus, nespoliehajte sa však len na to. Je možné, že zamestnávatelia zvýšili svoje požiadavky, ktoré musíte spĺňať. Ak vám chýba nejaká zručnosť, doplňte si ju - napríklad absolvovaním kurzu.

Rátajte na pohovore s použitím technológií

Pandémia koronavírusu zmenila aj priebeh pohovorov. Z osobnej formy sa prešlo na videopohovory. A hoci sa už situácia zlepšila, je možné, že firmy ešte stále pristupujú k on-line forme. Je dobré sa na to pripraviť. Ak vám príde pozvánka na videopohovor, vopred si otestujte danú technológiu a vyčleňte si miestnosť, ktorá je dostatočne svetlá, so stabilným pripojením a v ktorej vás nebude nikto rušiť. Je dôležité sa na pohovor upraviť, aby ste urobili dobrý prvý dojem. Nezabudnite sa na pohovor vyzbrojiť informáciami - či už o samotnej firme a taktiež o pracovnej náplni. Spíšte si v bodoch, čo určite chcete, aby sa o vás na pohovore personalista dozvedel - spísanie vám pomôže na tieto údaje nezabudnúť.

Viac o téme: Nezamestnaný Hľadanie práce
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Foto: GettyImages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy