Nedarí sa vám nájsť prácu? Pozrite si dobre vašu nástenku na Facebooku

Zdroj: Getty Images

Väčšina personalistov je dnes aktívna na sociálnych sieťach. Ešte pred tým, než pozvú uchádzača na pohovor či videopohovor, venujú chvíľku aj sledovaniu jeho aktivity na internete. Skúste sa na svoj profil na sociálnych sieťach pozrieť očami personalistu. Čo by o vás zistil? Aký dojem by o vás nadobudol? Chránite si svoje súkromie alebo má k vášmu profilu ktokoľvek voľný prístup? To, ako sa správate na internete a sociálnych sieťach, vám totiž môže uškodiť - napríklad aj pri hľadaní práce.

 

  1. Zverejňujete fotografie, ktoré patria do súkromného albumu
    Fotky z divokých žúrok, odvážne fotografie či intímne obrázky s vaším partnerom sa na sociálne siete nehodia. Myslite na to, že váš profil na sociálnych sieťach môže vidieť aj personalista z firmy, do ktorej sa hlásite. Spravte si radšej zo svojho profilu vizitku, ktorou sa môžete odprezentovať a zaujať potenciálneho zamestnávateľa.
  2. Nedávate si servítku pred ústa, keď vyjadrujete svoj názor
    Je dobré mať svoj názor. V diskusiách – aj v tých internetových, v ktorých vystupujete pod svojím menom, buďte ale vždy diplomatom. Dbajte na váš prejav a argumenty, nepoužívajte vulgarizmy a urážky. Predstavte si totiž, že na vaše komentáre k téme môže naraziť budúci šéf alebo personalista, s ktorým vás čaká alebo ste už mali pohovor.
  3. Diskriminujete
    Dajte si pozor, aby sa vo vašich príspevkoch neobjavili náznaky diskriminácie. Spomeňte si na príklady známych osobností, ktoré na svojom profile zverejnili urážlivé či rasistické statusy. Žiadna spoločnosť nechce mať vo svojich radoch zamestnanca, ktorý by jej svojimi nevhodnými vyjadreniami mohol narušiť dobrú povesť.
  4. Chcete sa skamarátiť s personalistom hneď po skončení pohovoru
    Nezáleží na tom, ako dobre dopadol pohovor a ako ste sa s personalistom príjemne pozhovárali. Zaslanie žiadosti o priateľstvo sa v tomto prípade jednoducho nehodí a môže to mať skôr negatívny efekt. Nepredbiehajte. Až ak sa stanete kolegami, vtedy príde čas požiadať o priateľstvo na sociálnych sieťach.  
  5. Ohovárate vášho bývalého šéfa či kolegov
    Ak aj na nich máte ťažké srdce, nechajte si to radšej pre seba, prípadne sa vyžalujte blízkej osobe. Stačí, aby personalista natrafil na váš profil a prečítal si status, v ktorom napríklad nemáte pekného slova na bývalého nadriadeného. Nech by to aj bola pravda, vždy sa prezentujte ako lojálny zamestnanec. 

Viac o téme: Práca Sociálne siete
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Foto: Getty Images

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy