8 vecí, ktoré vám zbytočne kazia životopis: Toto si z neho vyhoďte

Zdroj: Getty Images

Chceli by ste životopis, ktorý obstojí pri hľadaní práce? Ak sa obzeráte po novom zamestnaní, overte si, či náhodou v CV nemáte údaje, ktoré vaše šance získať prácu rapídne znižujú. Stačí drobná chybička, o ktorej ani nemusíte tušiť, pričom dôvod, prečo vás nevolajú na pohovor, by sa dal ľahko napraviť.

 

 

 

  1. Váš vek
    Hoci to zamestnávatelia nepriznajú, pri uchádzačoch vo vyššom veku majú mnohí zamietavý postoj. Ak nechcete byť diskriminovaný z dôvodu vášho veku, mali by ste tento údaj odstrániť zo svojho životopisu.
  2. Kontaktné údaje do vašej práce či firemný e-mail
    Nielenže je to nebezpečné, ale aj hlúpe. Naozaj chcete, aby vám potenciálny zamestnávateľ telefonoval do práce? Alebo aby váš súčasný zamestnávateľ, ktorý má prístup k vašim e-mailom, zistil, že si hľadáte novú prácu? To pravdepodobne nechcete. V životopise preto uveďte vždy vaše súkromné telefónne číslo a súkromnú e-mailovú adresu.
  3. Záľuby, ktoré vám nepomôžu
    Dobre si zvážte, aké záujmy uvediete vo vašom životopise a ako si ich personalista môže prepojiť s pozíciou, na ktorú sa hlásite. Pokiaľ nie sú relevantné pre pozíciu, na ktorú sa hlásite, vôbec ich do svojho životopisu neuvádzajte. Ak sa napríklad uchádzate o miesto, na ktorom je dôležité byť aktívny, spomenúť ako vaše záujmy nenáročné gaučové aktivity vám len uškodí.
  4. Klamstvá
    Malé lži môžu životopis vylepšiť. Poviete si, že na to personalista aj tak nepríde? Mýlite sa. Nepridávajte si schopnosti a zručnosti, ktoré v skutočnosti neovládate, netvrďte, že ste mali kompetencie nadriadeného, pokiaľ to nie je pravda, nepíšte, že ste robili niečo, o čom nemáte ani páru. Personalista si dokáže pár otázkami veľmi jednoducho overiť, či si nevymýšľate.
  5. Výška vášho platu
    Táto informácia je osobná a nie ste povinný informovať personalistu, koľko ste zarábali na predchádzajúcich pozíciách, ani aký je váš plat v aktuálnom zamestnaní.
  6. Ozdobné písma
    Poviete si, že by ste si chceli životopis nejako skrášliť? Pamätajte, že životopis je formálny dokument, snažte sa preto dodržať, aby tak aj vyzeral. V prípade skráľovania CV platí, že menej je viac. Nepoužívajte ozdobné písma, držte sa obyčajných, dobre čitateľných fontov a uprednostnite jeden typ, aby životopis nepôsobil chaoticky.
  7. Príliš veľa textu
    Dobrý životopis by mal mať maximálne 2 strany. Ak je vaše CV dlhšie, skráťte ho. Venujte sa len relevantným informáciám, buďte stručný, ale jasný, vyhnite sa siahodlhým opisom. Takisto stačí opísať iba posledné dve-tri zamestnania, ostatné môžete len uviesť a viac o nich porozprávať na pohovore.
  8. Dôvod, pre ktorý ste odišli z predchádzajúcej práce
    Táto informácia je v životopise zbytočná. Uveďte len, ako dlho a na akej pozícii ste v predchádzajúcom zamestnaní pracovali a čo bolo vašou náplňou práce.
Viac o téme: Životopis Hľadanie práce
  • Autor: © Zoznam/es
  • Zdroj: Zdroj: independent; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy