9 viet, ktoré prezradia, že sa hlásite do lakomej firmy: Na toto pozor, v takýchto firmách si dobre nezarobíte

Zdroj: Getty Images,

Máte zamestnanie, v ktorom sa nemáte kam posunúť a nenapĺňa vás? Začali ste si tajne hľadať novú prácu? Dostali ste sa aj na pohovor, no personalista vás na ňom zneistil niekoľkými zvláštnymi vetami? Povedal vám napríklad to, že každý človek v ich spoločnosti začínal s nízkym platovým ohodnotením?

Čo v takomto prípade robiť? Odborníci sú v tomto rozhodní: vziať nohy na plecia a utekať. Spoločnosti, ktoré vedia oceniť talent kandidáta, nemajú takéto zvláštne pravidlá. Prečo by ste mali prejsť do novej spoločnosti, kde sa k vám budú správať rovnako ako vo vašom starom zamestnaní?

Féroví a schopní šéfovia dbajú na to, aby boli zamestnanci v ich spoločnostiach platení spravodlivo za prácu, ktorú vykonávajú. Neexistuje žiaden logický dôvod na to, aby mali ľudia nižší plat, než je v rámci pracovného trhu bežné.

9 znamení, podľa ktorých zistíte, že firma, do ktorej sa hlásite, je príliš lakomá

  1. Počas pohovoru vám budú hovoriť: „Nemáme vysoké platy, namiesto toho ponúkame skvelú firemnú kultúru.“ Zdravá firemná kultúra je však o dôvere a rešpekte. Takže ak vám personalista povie, že v ich spoločnosti vám dajú namiesto eur skvelú firemnú kultúru, netuší, čo znamená slovo „kultúra“. Firemné obedy sú úžasné, no iba vtedy, ak sú ponúknuté spolu so spravodlivou trhovou mzdou.
  2. Tvrdia, že majú vo firme skvelé benefity, no ak si o nich zistíte viac, zistíte, že nejde o mimoriadne výhody.
  3. Oznámia vám, že budete musieť preukázať svoje kvality, či vôbec stojíte za tú mzdu, ktorú iní na trhu platia ľuďom na rovnakej pracovnej pozícii. Ak si myslia, že sa na túto prácu nehodíte, prečo vôbec premýšľajú o tom, že vás zamestnajú?
  4. Ak čítate príručku zamestnancov spoločnosti a vidíte, že je plná prísnych pravidiel týkajúcich sa peňazí, zbystrite pozornosť. Niektoré firmy svojim zamestnancom nepreplácajú napríklad jazdu taxíkom na letisko, ak cestujú na služobnú cestu. Načo taxík, veď si svoju batožinu môžete viezť vlakom alebo autobusom. Príručka pre zamestnancov je oknom do firemnej duše. Vždy si jednu vypýtajte a prečítajte!
  5. Keď prechádzate cez priestory firmy a vidíte, že sú koberce roztrhané a závesy špinavé, je evidentné, že firma na čistotu vôbec nedbá. Niektoré spoločnosti sú len motormi, ktoré majú hromadiť peniaze pre majiteľov, nemajú víziu, misiu a ani záujem o blaho alebo rozvoj svojich zamestnancov. Z takého miesta utečte!
  6. Ak sa váš pohovor koná na obede, no vám žiaden obed neponúknu.
  7. Keď sa manažéra opýtate na zamestnanca, ktorý pôsobil na pozícii, na ktorú sa hlásite. Ak zahovorí, prečo odišiel a čo je s ním v súčasnosti, niečo nie je v poriadku. Možno vám nechce povedať, že odtiaľ ľudia utekajú, pretože je ich firma „lakomá“ a s ľuďmi zaobchádza zle.
  8. Robia veľké haló z vecí, ktoré ľudia očakávajú a považujú za samozrejmosť. “Našim zamestnancom ponúkame stravné lístky, kávu a čaj zadarmo.“ Keď toto budete počuť, pobaľte sa a utekajte.
  9. Rovno vám povedia: „V našej firme neplatíme vysoké mzdy.“ Nič nepokazíte, ak sa personalistu spýtate na dôvod ich nízkej mzdovej politiky. Faktom však je, že žiaden dôvod neexistuje, jedine ak len túžba majiteľov a vrcholových manažérov spoločnosti nechať si všetky peniaze pre seba.
Viac o téme: Lakomý zamestnávateľ
  • Autor: © Zoznam/kch, redakcia
  • Zdroj: Zdroj: forbes

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy