Tieto chyby ľuďom bránia nájsť si prácu: Nerobíte ich náhodou aj vy?

Hľadanie práce môže byť niekedy nervy drásajúca skúsenosť. Od vyšperkovania svojho životopisu až po rozhovor na pohovore – v celom procese hľadania práce sa môže vyskytnúť množstvo vecí a drobností, ktoré sa dajú pokaziť. Nenechajte si vziať šancu získať džob iba preto, že urobíte niektorú z týchto 18 chýb: vyhnite sa im!

 

 

 

 

  1. Ste nedôsledný
    Nedôslednosť pri vašom životopise - množstvo gramatických chýb a preklepov, ukáže personalistovi, že pravdepodobne až taký záujem o danú pozíciu nemáte a že ste asi rovnako nedôsledný. Venujte preto dostatok času kontrole vášho CV-čka.
  2. Nevypracujete zadanie, ktoré ste dostali od zamestnávateľa
    Mnoho zamestnávateľov si chce overiť uchádzačov hneď na začiatku. Je preto normálne, že všetkým záujemcom zašlú zadanie, ktoré musia vypracovať. Ak sa však na takéto zadanie vykašlete, môžete očakávať, že sa firma vykašle na vás.
  3. Preženiete to s dizajnom vášho životopisu
    Niekedy chceme svojím životopisom tak zaujať, až to jednoducho s jeho úpravou preženieme. Mať farebný papier, obrázky, ikony, niekoľko odlišných fontov – to všetko môže zaujať pozornosť, väčšinou však nie tým správnym smerom. Ak chcete mať zaujímavý životopis po grafickej stránke, môžete si ho jednoducho a rýchlo vytvoriť tu.
  4. Pred pohovorom fajčíte
    Ak ste pred pohovorom nervózny a snažíte sa upokojiť dávkou nikotínu, robíte chybu. Fajčiarsky zápach z vás totiž bude cítiť a pre väčšinu personalistov je nepríjemný. Fajčenie tiež mnohí z nich považujú za nepríjemný zlozvyk, ktorý môže znížiť vaše šance získať džob. Snažte sa preto zbaviť nervozity z pohovory radšej iným spôsobom.
  5. Nestaráte sa o seba
    Ak je situácia, pred ktorou by ste si určite a nevyhnutne mali dopriať sprchu, je to práve pracovný pohovor. Pot, zápach, mastné vlasy či dokonca neostrihané nechty sa na pohovor naozaj nehodia. Chcete predsa, aby sa personalista zameral na to, čo viete a čo dokážete. Ak však prídete neupravený, tieto nedostatky budú zvádzať jeho pozornosť. A okrem toho výrazne znížia vaše šance na novú prácu.
  6. Meškáte
    Vážte si čas personalistu, ktorý vám venuje. Snažte sa preto zariadiť sa tak, aby ste na pohovor nemeškali. Príďte radšej v predstihu, nehrňte sa však na miesto stretnutia, ak doň zostáva ešte pol hodina. Radšej sa poprechádzajte po okolí a počkajte.
    Zostali ste trčať v zápche, prípadne sa stala dopravná nehoda? Tieto okolnosti ovplyvniť nedokážete, určite však hneď informujte personalistu a ospravedlňte sa, že budete meškať.
  7. Kým čakáte na pohovor, četujete
    Prišli ste na pohovor skôr? Skvelé! Nečakajte však na personalistu tak, že četujete s kamarátmi, či surfujete na internete. Vyhnite sa znudenému výrazu, napovie totiž, že by ste v danom momente boli radšej kdekoľvek inde, než v danej firme.
  8. Upravujete sa na verejnosti
    Čakáte na recepcii na personalistu? Nezačnite si rúžovať pery či prečesávať vlasy. Niečo také sa na danom mieste nehodí, ak sa potrebujete upraviť, využite na to radšej toalety.
  9. Na pohovor si toho beriete so sebou príliš veľa
    Jediné, čo na pohovore potrebujete, sú kópie vášho životopisu a niekoľko ukážok z vášho portfólia. Kávu, ktorú ste si kúpili či fľašu s vodou si nechajte v aute, takisto odložte aj váš telefón – počas pohovoru ho naozaj nebudete potrebovať.
  10. Ste oblečený príliš neformálne
    Nikto netvrdí, aby ste na pohovor prišli v obleku s motýlikom či vo formálnom kostýme. Oblečte sa podľa toho, do akej firmy a na akú pozíciu sa hlásite. Neprežeňte to však s neformálnosťou. Žabky, havajské košele či plážové šaty sa na pohovor naozaj nehodia.
  11. Rozprávate bez toho, aby ste si odpoveď vopred premysleli
    Tento zlozvyk je jeden z najhorších, dajte si naň pozor. Na pohovore sa radšej nad každou otázkou personalistu zamyslite, nevyhŕknite s prvou myšlienkou, ktorú máte na jazyku.
  12. S personalistom komunikujete ako so starým známym
    Možno je personalista príjemný človek a dobre sa vám s ním komunikuje, buďte však v rozhovore vždy slušný a formálny. Dbajte aj na váš slovný prejav, vyhnite sa takémuto slovníku.
  13. Ukazujete zlý prístup
    Ak prídete na pohovor, vyvarujte sa správaniu či prejavom, ktoré by na vás mohli vrhnúť zlé svetlo. Nepodceňujte sa, neznevažujte svoju prácu, takisto neohovárajte svojho bývalého šéfa kolegov.  Nebuďte arogantný, prehnane sebavedomý, namiesto toho sa usmievajte a buďte príjemný – a to aj k vrátnikovi či recepčnej.
  14. Prezradíte aj to, čo by ste povedať nemali
    Váš budúci zamestnávateľ by sa mal o vás na pohovore dozvedieť čo najviac o vašom talente, schopnostiach a skúsenostiach, nezahŕňajte ho preto informáciami, ktoré nepotrebuje vedieť. Nerozprávajte o vašom detstve, vynechajte zážitky z dovoleniek – rozprávajte vždy k veci.
  15. Skáčete personalistovi do reči
    Je neslušné a drzé skákať ľuďom do reči. Dajte si na to pozor, nechajte personalistu vždy dohovoriť a až potom sa vyjadrite vy.
  16. Sľubujete nemožné a klamete
    Možno ste na pohovore do vašej vysnívanej spoločnosti. V snahe zaujať a získať džob si však dajte pozor na to, aby ste sa neuchyľovali k sľubovaniu nemožného a klamstvám o tom, čo viete. Zamestnávateľ vás totiž dokáže rýchlo odhaliť a ak nesplníte to, čo ste sľubovali a tvrdili, o miesto môžete ľahko prísť
  17. Nedávate si pozor na reč tela
    To, čo na pohovore poviete, je rovnako dôležité ako reč vášho tela. A tá by mala byť totožná s tým, čo tvrdíte. Udržujte očný kontakt, aby ste ukázali vašu sebadôveru, nepredstierajte úsmev, seďte rovno, uvoľnene a neprekrižujte ruky.
  18. Nie ste vďačný
    Jednou z najväčších chýb, ktorú na pohovore môžete urobiť, je neprejaviť vďačnosť. Pamätajte si, na záver pohovoru personalistovi adresujte slovo „ďakujem“. A nič nepokazíte ani tým, ak ešte v ten deň zašlete personalistovi e-mail, v ktorom sa poďakujete za jeho čas a možnosť osobného stretnutia.

Prečítajte si tiež: Toto je 5 vlastností úspešných ľudí: Ktoré z nich máte vy?​


Viac o téme: Práca Chyby Nájsť Ako Prácu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider.com; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy