Máte viac ako 40 rokov? Toto potrebujete, aby ste uspeli na trhu práce

Ilustračné fotoIlustračné foto

Aj vy ste sa s tým už stretli? Na pohovore ste boli jediný v rokoch a hoci to nikto otvorene nepovedal, vedeli ste, že zamestnávateľ uprednostnil mladšieho kandidáta. Máloktorá firma prizná, že pri výbere nových zamestnancov posudzuje aj vek. A čím viac rokov máte, tým menší je o vás záujem zo strany firmy. Takýto prístup je však veľkou chybou! Čo si o tom myslia odborníci?

Júlia Jurčíková, riaditeľka odboru ľudských zdrojov v Poštovej banke, vidí pri zamestnancoch vo veku 40+ množstvo výhod. „Medzi ich najväčšie plusy patria najmä zdravé pracovné návyky, emočná vyzretosť podporená väčšou dávkou pracovných skúseností, ale aj schopnosť využívať praxou overené postupy. Taktiež schopnosť venovať sa naozaj prioritám je návyk, ktorý sa dá nadobudnúť rokmi praxe a nadhľadom.“

Aj napriek tomu mnoho personalistov starších kandidátov „škatuľkuje“. Vníma ich ako ľudí, ktorí za tie roky „skostnateli“, nevedia, prípadne sa nechcú prispôsobiť a učiť novým veciam a technológiám. Takéto obavy sú síce namieste, netýkajú sa však všetkých. Firmy totiž zabúdajú na to, že starší zamestnanci disponujú množstvom skúseností, ktoré môžu odovzdávať a vychovávať tak generáciu nástupníkov.

Diana Čekmeová, HR manažérka portálu Zľava dňa si myslí, že mať takéhoto lídra alebo mentora v tíme môže byť pre firmu len a len prínosom. Okrem toho oceňuje, že starší kandidáti môžu ponúknuť „nadhľad, ktorý absolventom často chýba.“

Zamestnať človeka vo veku 40+ môže mať podľa Ľubomíra Drangu z personálno-poradenskej spoločnosti Appel Counselling aj ďalšiu výhodu: „Títo ľudia už neriešia existenčné problémy, väčšinou majú deti vo veku, kedy im nemusia intenzívne venovať, preto sú pripravení venovať sa naplno kariére.“

Nachádzate sa aj vy v situácii, keď si hľadáte prácu vo vyššom veku? Nezúfajte, spýtali sme sa odborníkov, čo robiť, aby ste na trhu práce uspeli.
 

9 rád od odborníkov, ako si hľadať prácu, ak ste vo veku 40+

Ľubomír Dranga, personálno-poradenská spoločnosť Appel Counselling:
1. Dobre si premyslite svoje silné stránky, ktoré viete trhu prace ponúknuť a zvýraznite ich v životopise.
2. Sústreďte sa na zlepšenie svojich slabších stránok - jazykové, počítačové znalosti, atď.
3. Neprepadajte panike, ak bude hľadanie práce dlhšie trvať. 

Diana Čekmeová, portál Zľava dňa:
4.
Nenechajte sa ovplyvniť podtónom „Mám štyridsať (a viac)“.
5. Inšpirujte sa trendami pri hľadaní práce. Poraďte sa s niekým, ako upútať svojím životopisom, ako spraviť videovizitku alebo zaujímavý LinkedIn profil.
6. Ponúkajte a prezentuje to, čo vás baví, v čom ste špecialisti a čo chcete odovzdávať.

Martina Pfundtnerová, personálna agentúra Synergie:
7. Na pohovore sa pri predstavovaní zamerajte na posledné 3 pozície, spomeňte najvýraznejšie úspechy a ich hlavné zodpovednosti.
8. Pripravte sa na to byť flexibilný. Spoločnosti majú záujem o zamestnancov, ktorí sú schopní adaptovať sa na nový štýl práce a nové technológie.
9. Vyzbrojte sa dávkou trpezlivosti, aby ste neskĺzli do stavu, že zoberiete prvú ponuku, ktorá príde, len preto, aby ste mali prácu. Skúste myslieť aj na dlhodobý horizont a vyberajte si pozíciu tak, aby ste si v nej vedeli predstaviť zotrvať aspoň 5 rokov.

 

Viac o téme: Práca Zamestnanie Zamestnanec Starší Vek Diskriminácia Veková
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy