Slovenskí poľnohospodári starnú: Mladých takáto práca neláka!

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: TASR

Priemerný vek poľnohospodárov na Zemplíne sa v posledných rokoch posúva čoraz vyššie. Regiónu chýbajú mladí kvalifikovaní ľudia. Agrosektor mladšie ročníky zatiaľ veľmi neláka.

"Priemerný vek je príliš vysoký, ľudia postupne odchádzajú do dôchodku a treba ich nahradiť mladými ambicióznymi, ale pritom ochotnými ľuďmi, no tí chýbajú," zhodnotil predseda Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (RPPK) v Michalovciach, Július Fazekas.

Problém vidí napríklad v súčasných platových pomeroch. "V regióne je poľnohospodárska práca odmeňovaná spravidla nižšou mzdou, ako je priemerná mzda v národnom hospodárstve, alebo v porovnaní s inými odvetviami, či s poľnohospodárskymi subjektmi v produkčnejších oblastiach, čo má negatívny vplyv na motiváciu najmä mladých ľudí."

Zemplínčanov lákajú do iných regiónov či zahraničia lepšie platové podmienky. Poľnohospodárstvo odmietajú aj preto, že im príliš 'nevonia'. "Predovšetkým mladí neskúsení ľudia si to nesprávne spájajú s prácou podradnou či špinavou," potvrdzuje Fazekas. Aj v tejto súvislosti zaniklo v regióne viacero poľnohospodárskych škôl. V lokalite Michaloviec funguje ako jediná už iba Stredná poľnohospodárska odborná škola vo Veľkých Kapušanoch.


Mohlo by vás zaujímať: 10 najnebezpečnejších povolaní: Zamestnania, v ktorých vám skutočne hrozí smrť​


"Naše ministerstvo musí podstatne viac úsilia vyvinúť na podporu existujúcich poľnohospodárskych stredných škôl, vytvárať u nich materiálne a finančné podmienky na rozšírenie praktického vyučovania a zapojiť vo väčšej miere vzdelávacie inštitúty na preškoľovanie ľudí z výroby," navrhuje Fazekas.

Najmladšie ročníky síce agrosektor postráda, no na druhej strane je oň na Zemplíne záujem. Svedčí o tom napríklad aj zvyšujúci sa počet nových - začínajúcich gazdov. "Región je svojou tradíciou, históriou, ale i potenciálom predurčený na výrobu základných potravín a ľudia, ktorí sa tomu venujú so srdcom a zanietením, robia všetko pre to, aby ich celoročné úsilie prinieslo žiadané ovocie," povedal zo skúseností Fazekas.

Z pohľadu Slovenska patrí región Michalovce medzi najväčšie oblasti poľnohospodárskej prvovýroby, najmä rastlinnej výroby. Hospodári sa tu celkovo na 89.111 hektároch pôdy, z toho 68.742 hektárov tvorí orná pôda.

RPPK chce byť nápomocná pri hľadaní ľudí pre agrosektor. Podľa Fazekasa by mohla byť v budúcnosti zároveň inštitúciou zastrešujúcou záujemcov o prácu v poľnohospodárstve.

Viac o téme: Mladý Zamestnanec Poľnohospodár Slovensko Zemplín
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy