25 jednoduchých rád, ako minimalizovať stres a konflikty v práci

V zamestnaní trávime väčšinu dňa a sme neustále konfrontovaný prívalom termínov a množstvom stresových situácií vyžadujúcich okamžité riešenie. Či už chceme alebo nie, je to fakt, s ktorým sa musíme zmieriť. Ale jedno, čo dokážeme zaručene zmeniť je svoj postoj k práci a k ľuďom z nášho pracovného prostredia. Práca pod stresom vedie veľakrát k skratovým reakciám a zmene celkového vnímania reality, čím v konečnom dôsledku trpí nie len náš pracovný život ale aj ten osobný.

Vyskúšajte do svojho života aplikovať týchto 25 pravidiel, ktorými sa budete riadiť. Odmenou vám bude nie len šťastnejší život, ale ocení to aj vaše okolie.

  1. Zľavte zo svojich nárokov. Uvoľnite sa z prehnaného kŕču, buďte trpezlivý, tolerantnejší, hľadajte radosť v maličkostiach a tešte sa aj z menších úspechov.
  2. Urobte si zoznam priorít a hlavne sa ním riaďte. Deň má len 24 hodín a vy si musíte uvedomiť, že nie ste žiadny superhrdina, ktorý dokáže aj nemožné.
  3. Nezabúdajte na uznanie a poďakovanie. Nech už sa ocitnete na akejkoľvek vysokej pozícii, nikdy nezabúdajte, že tím to dotiahne oveľa ďalej ako jednotlivec.
  4. Urobte si prestávku. Doprajte si v práci čas bez telefonátov, proste na pár minút vypnite a vypustite paru.
  5. Nenechávajte ľudí čakať. Dochvíľnosť je výsada kráľov a svedčí o charaktere človeka a úcte voči ostatným.
  6. Sústreďte sa na prítomnosť. Zahoďte za hlavu všetky neúspechy z minulosti a nesnažte sa mať ani prehnane veľké očakávania do budúcnosti.
  7. Používajte aktívne počúvanie ako nástroj stať sa lepším vo svojom obore. Hľadajte inšpiráciu vo svojom okolí a vypočujte si názor druhých.
  8. Buďte opatrný ak o niečo žiadate. Nezneužívajte dobrotu iných a nesnažte sa svoje povinnosti hádzať na druhých.
  9. Takmer vždy sa nájde niekto, kto sa nahnevá. Nikdy nemôžete vyhovieť každej strane, ale zakaždým sa snažte svoje rozhodnutie odôvodniť.
  10. Nedajte sa vystresovať vlastnými myšlienkami. Nič nie je také zlé, ako sa na prvý pohľad zdá. Niekedy sa stačí len vyspať a budete to vnímať z inej perspektívy.
  11. Zbavte sa hundrania. Večné sťažovanie sa ešte nikomu nepomohlo.
  12. Nemajte strach si priznať chybu. Každý človek je omylný a netreba sa za to hanbiť.
  13. Nežite v predstavách. Čo by sa stalo, ak by som... Sny sa stanú skutočnosťou, len ak na nich budete pracovať.
  14. Využite radu, keď sa vám ponúka. Tak ako sa vraví, dobrá rada je niekedy na nezaplatenie. Nebuďte tvrdohlavý a nepresadzujte svoj názor za každú cenu.
  15. Neposudzujte ľudí podľa ich funkcie. Pristupujte k ľuďom rovnocenne. Nikdy neviete kedy sa stane z nováčika váš nadriadený.
  16. Neohovárajte. Nechajte si pre seba poznámky, ktoré môžu byť zdrojom klebiet. Nerozpútavajte zbytočné vášne medzi kolegami, sústreďte sa na svoju prácu a v tomto prípade sa riaďte diskrétnosťou.
  17. Znížte stres na najnižšiu možnú mieru. Pokúste sa nájsť pôvodcov vášho stresu a snažte sa to zmeniť.
  18. Zmierte sa so skutočnosťou, že občas budete mať naozaj zlý deň. Nie každý deň sú Vianoce a niekedy si musíte zažiť aj menšie pády.
  19. Odpúšťajte. Hnev je negatívna emócia, nenechajte sa ním ovládať a neživte ho v sebe.
  20. Naučte sa povedať nie bez pocitu viny. Nemôžete každému vyjsť v ústrety.
  21. Neuvažujte v podmieňovacom spôsobe. Mohol by som spraviť, nahraďte frázou spravím to.
  22. Zabráňte vyčerpanosti. Doprajte si kvalitný spánok, ktorý je základom pre úspešný štart do nového dňa.
  23. Nedovoľte, aby vás negativistickí kolegovia stiahli so sebou. Vlna negativizmu dokáže byť silnejšia ako cunami.
  24. Netrápte sa pre kritikov. Ak nie je kritika opodstatnená, vypustite ju hneď z hlavy. Ak sa zakladá na pravde, pokúste sa o nápravu a ďalej sa ňou už nezaoberajte.
  25. Strávte 10 minút denne nič nerobením. Užite si pár minút v tichosti, vypnite myseľ a nechajte zo seba opadnúť všetok nahromadený stres počas celého dňa.

„Keď je práca potešením, vtedy je aj život šťastím.“  Maxim Gorkij

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy