Sklapni a makaj: Šesť signálov toxického pracovného prostredia a ako ich riešiť

V práci trávime tretinu života a je preto dôležité, aby bolo toto prostredie zdravé a pozitívne. Niekedy je ťažké rozpoznať, či sa nachádzame v toxickom prostredí, ale existujú určité typické rysy, ktoré nám to môžu pomôcť včas odhaliť.

Firmy teraz prechádzajú obdobím, ktoré je dlhodobo náročné nielen pre zamestnancov, ale aj manažérov. To môže viesť k prostrediu, ktoré sa vyznačuje celým radom toxických vlastností:

1.Konflikty a neustále hádky
Pokiaľ sa na vašom pracovisku často vyskytujú konflikty, hádky, rozpory a trvalo prevláda negatívna atmosféra, môže to byť známkou, že sa nachádzate v toxickom prostredí. Niekedy sú konflikty v práci nevyhnutné, ale určite by nemalo ísť o denný chlieb. Ak ráno vstávate s obavami, čo zase príde, je to ukážkový alarm.

2.Nedostatok komunikácie
Neviete, čo sa vo firme deje, trvalo vám chýbajú informácie, máte pocit, že ste vylúčení z dôležitých diskusií i rozhodnutí a netušíte, čo sa od vás očakáva. Nedostatok komunikácie je jedným z ukazovateľov toxického pracovného prostredia.

3.Chýbajúca podpora a uznanie
Každý chceme a potrebujeme cítiť, že má naša práca zmysel. Pozitívna spätná väzba, chvála a ocenenie sú dôležité. Nedostatok podpory, neuznania či trvalého znevažovania pracovného úsilia býva ďalším príznakom toxického prostredia.

4.Prevažujúca kritika
Konštruktívna kritika je bežnou súčasťou každodennej práce. Príliš častá a nekonštruktívna kritika ale zdravá nie je, naopak často vedie k pocitom beznádeje, frustrácie a veľkému zníženiu motivácie.

5.Nerovnováha medzi prácou a súkromím
Núti vás šéf odpovedať na e-maily, SMS alebo správy vo firemnom chate aj po pracovnej dobe, cez víkendy či na dovolenke? Nerešpektuje hranice medzi prácou a osobným životom a tlačí do toho aj vás? Ďalší z možných znakov nevyváženého a nezdravého pracovného prostredia.

6.Mobbing a bossing
Napádanie, zosmiešňovanie, manipulovanie. Nevhodné správanie nadriadeného smerom k podriadeným je označované ako bossing, tam môžeme zaradiť napríklad aj neprimeraný tlak alebo vytváranie zbytočne stresových situácií.

Šikany sa môžu dopúšťať aj kolegovia a spolupracovníci, potom hovoríme o mobbingu, prejavuje sa ignorovaním, vylučovaním z kolektívu alebo ohováraniami a naschvály. Tu je namieste sa brániť.

Dôležité je sa ozvať
Toxické pracovné prostredie výrazne zvyšuje stres, negatívne ovplyvňuje duševný stav a priamo útočí na naše zdravie. „Je to obrovská záťaž na psychiku, ktorú nie je jednoduché ustáť. Má priamu súvislosť s našou sebadôverou a môže byť tiež príčinou syndrómu vyhorenia, úzkostí či depresií,“ hovorí psychologička a koučka Radka Loja.

Ako teda toxicitu v práci riešiť? Kľúčové je sa ozvať. „Česi majú niekedy tendenciu sklopiť hlavu, zahryznúť sa a vydržať. Základom ale má byť otvorene poukázať na to, čo sa deje, čo sa vám nepáči, v čom sa necítite dobre a čo by sa malo zmeniť,“ radí Milan Rataj z personálneho startupu Sloneek. Niekedy totiž naozaj môže dôjsť k sebareflexii a spätná väzba šéfovi alebo kolegom celú situáciu vyrieši.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás. 

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, idnes, RED
 
Staršie správy
Staršie správy