10 jednoduchých spôsobov, ako zvýšiť produktivitu a šťastie na pracovisku

Náš pracovný aj mimopracovný čas je obmedzený. Ako tento čas využijete, záleží na vašej osobnej produktivite. Tá sa dá zvýšiť, pokiaľ si osvojíte týchto desať osobných návykov.

Stanovte si termín
Termín, do kedy by ste mali svoju prácu dokončiť, zvyšuje disciplínu a napomáha stanoviť si priority. Všimol si to už v 50. rokoch minulého storočia profesor Parkinson, ktorý konštatoval, že naša práca má sklon vyplňovať všetok čas, ktorý pre ňu máme k dispozícii.

Časový termín je potrebné stanoviť s rozumnou náročnosťou a zároveň realisticky. Pokiaľ nemáte s danou činnosťou príliš skúseností a nechcete sa zbytočne stresovať, stanovte si limit dlhší. Keď ide o činnosť úplne novú, potom väčšinou neurobíte veľkú chybu, pokiaľ odhadnutý čas, ktorý na ňu budete potrebovať, vynásobíte dvoma.

Uvedomte si význam svojej činnosti
Pre povzbudenie motivácie je namieste si pripomenúť, akú má daná činnosť pre vás aj ostatný význam. A to z krátkodobého aj dlhodobejšieho hľadiska.

Uvedomte si aj to, čo vás na danej práci baví, čo vám prináša, prečo je dôležitá pre ďalší rozvoj vašich schopností, pre vašu kariéru, aj to, ako dobrí pri vykonávaní tejto činnosti ste.

Obmedzte všetky vyrušenia
Keď ide o činnosť, na ktorej vám skutočne záleží, mali by ste obmedziť všetky vyrušenia, ktoré môžu vašu produktivitu znížiť. Vypnite aspoň na čas telefón, obmedzte svoje pokušenie kontrolovať každých pár minút e-mail a nerozptylujme sa ani tým, že by ste sledovali internet častejšie, než je nutné. Pokiaľ je to možné, dajte všetkým spolupracovníkom najavo, že ste si pre dôležitú úlohu vyhradili určitý čas, a že sa im radi budete venovať neskôr.

Našou snahou by malo byť sa na svoju činnosť skutočne koncentrovať. Každá hodina nerušenej a sústredenej práce prináša totiž lepšie výsledky ako niekoľko hodín práce, ktorú častú chvíľu z najrôznejších dôvodov prerušujeme.

Neznamená to pochopiteľne, že by sme mali pracovať bez prestávky. Nemali by však byť príliš dlhé a mali by sme ich venovať skôr fyzickej, než psychickej činnosti.

Podobné úlohy robte v spoločnom čase
Keď je v rámci úlohy potrebné vykonať napríklad niekoľko telefonátov a napísať niekoľko e-mailov, naplánujete si ich na určitý spoločný čas. Vaša práca tak bude produktívnejšia.

Čo riešiť na začiatku pracovného dňa
Činnosti, ktorých sa obávate alebo máte sklon ich odkladať, vykonajte hneď na začiatku pracovného dňa.

Získate tak energiu na úspešné vykonanie úloh ďalších, často aj náročnejších. Zároveň sa zbavíte vedomých či podvedomých pocitov viny, že ste danú prácu ešte nevykonali. Tieto pocity vás tak nebudú počas dňa zbytočne rušiť.

Využite váš najvýkonnejší čas
Náročné činnosti si naplánujte tak, aby ste ich mohli vykonať v čase svojej najvyššej dennej výkonnosti. Väčšinou to býva dopoludňajší čas, zhruba hodina po tom, keď ste začali pracovať, a popoludňajší čas, nasledujúci zhruba hodinu po obede.

Za dôležité úlohy sa odmeňte
Keď sa pustíte do náročnej úlohy, sľúbte si, že sa po jej dokončení odmeníte. Tým zvýšite svoju motiváciu. Odmenou môže byť čokoľvek, čo je pre vás príjemné, napríklad aj úloha, na ktorej pracujete radi.

Rozdeľte si prácu na čiastkové úlohy
Ak máte problém začať prácu na určitej úlohe, rozdeľte si ju do niekoľkých menších úloh. A to najlepšie písomne. Na prvej čiastkovej úlohe začnite hneď pracovať. Prácu na ďalšom si potom naplánujte na neskoršiu dobu a nenúťte sa pracovať na ňom hneď potom, čo ste dokončili prvú čiastkovú úlohu.

Denné plánovanie robte v predstihu
Zoznam úloh, ktoré chcete určitý deň vykonať, si vytvorte vždy na sklonku predchádzajúceho dňa. Zabránite tak situácii, keď vám na začiatku pracovného dňa nezostane na denný plán dostatok času.

Zoznam úloh si potom rozdeľte do dvoch častí. Prvé by mali tvoriť úlohy dôležité, na ktoré si vyhraďte určitý blok nerušeného času, druhú potom úlohy, ktoré treba vykonať v určitom čase či úlohy s menšou prioritou, ktoré je možné vykonať v zásade kedykoľvek.

Pestujte svoju produktivitu
Svojej produktivite venujte trvalú pozornosť. Napríklad tým, že si počas svojho pracovného dňa budete opakovane klásť otázky typu:

„Venujem sa skutočne tomu, čo má pre moje ciele najväčší význam?“
„Nevenujem sa svojej súčasnej činnosti len preto, že ma baví, aj keď žiadny význam nemá?“
„Dokážem čeliť vyrušeniam, a to aj tým, ktoré sú pre mňa príjemné?“
„Vyjadrujem sa skutočne jasne a stručne a vyžadujem to aj od ostatných?“

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás. 

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: RED, iDnes Foto: Getty
 
Staršie správy
Staršie správy