V práci to nie je ono: Čo robiť?

Zvlášť pred koncom roka človek bilancuje, či je v zamestnaní spokojný. Niekto si je istý, že by nemenil, ale iný sa bije s pocitom, že to v práci nie je ono. Má cenu zostať, alebo je čas odísť? Aby sme vám pomohli s rozhodovaním, ukážeme, aké možnosti sa ponúkajú.

Dáte práci druhú šancu

Nemusíte hneď hádzať flintu do raže. Zvlášť pokiaľ vás práca stále ešte baví. Je lepšie pokúsiť sa zmeniť to, čo vás v nej štve, než zbrkle podať výpoveď. Základom je urobiť si poriadok v hlave a zistiť, čo vás najviac vytáča. Akonáhle v tom budete mať jasno, máte šancu s tým niečo urobiť. 

Sú veci, ktoré môžete zmeniť, a iné, ktoré jednoducho nezmeníte. Sústreďte sa na problémy, ktoré je možné vyriešiť. Môže to byť napríklad lenivá a neschopná kolegyňa, za ktorú stále niečo dorábate, alebo zlá organizácia práce. S tým sami nič veľmi nezmôžete, ale šéf by mohol. Preto s ním skúste v pokoji prebrať, čo vás štve a ako by vám s tým mohol pomôcť. Je ale potrebné, aby ste si sami pre seba stanovili lehotu, do kedy ste ochotní čakať. Pokiaľ sa do stanovenej doby nič nezmení, zvážte ďalšie možnosti. 

Zmeníte zamestnanie 

Cítite, že ani vyšší plat by vás neprinútil zostať? Práca vás vyložene nebaví alebo trpíte vyhorením? Potom je najvyšší čas poobzerať sa po novom fľaku. A pokojne v inom odbore. Nikde nie je písané, že musíte byť celý život účtovník, keď vás ťahá srdce na varenie. 

Občas sa niekomu stane, že dostane ponuku na novú prácu bez toho, aby pohol brvou, ale väčšinou je potrebné aktívne hľadať. K tomu potrebujete kvalitne spísaný životopis , a zamestnávateľa, ktorého oslovíte. Ďalším variantom je vytvoriť si účet na Kariéra.sk, odkiaľ vám budú následne chodiť ponuky, ktoré by pre vás mohli byť zaujímavé. S tým nie je potrebné čakať po Novom roku. Aspoň uvidíte, čo sa ponúka.

Nájdete si brigádu

Niekedy môže aj krátkodobá brigáda zmeniť náhľad na nepríjemnú situáciu. Môžete podať výpoveď a než si nájdete novú prácu náhradou, vezmete brigádu. Alebo brigádne skúsite prácu, na ktorú si v skryte duše myslíte. Toto riešenie môže byť veľmi prospešné zvlášť v prípade, keď si nie ste istí výpoveďou ani tým, čo všetko vysnívaná práca obnáša. Vďaka druhej práci pri súčasnom zamestnaní budete mať cenné porovnanie s iným druhom práce, pracovným prostredím aj šéfom.  

Napríklad zistíte, že váš doterajší nadriadený je oproti tomu z brigády jednoducho lepší a prejde vás chuť čokoľvek meniť. Alebo radšej odídete, pretože vám bude lichotiť, ako si vás v práci na dohodu považujú. Výpomoc je takmer vždy veľmi žiadaná. A z brigády sa môže nakoniec stať stále zamestnanie. 

Seknete s prácou, aj keď nemáte nič nové

Tento variant prichádza do úvahy hlavne v prípade, keď už sa v práci veľa trápite a potrebujete z neho odísť stoj čo stoj. Žiť z finančných rezerv však predpokladá, že nejaké máte, aspoň na niekoľko mesiacov. Málokto má našetrených toľko, aby mohol žiť napríklad rok len z úspor. Samozrejme môžete pokúšať šťastie v športke, hľadať si hnuteľného partnera/partnerku alebo dúfať v nečakané dedičstvo, ale pravdepodobnosť rozprávkového zbohatnutia býva veľmi malá.

Takže vám najskôr nezostane nič iné, než sa do pracovného procesu skôr alebo neskôr vrátiť. Krátkodobá prestávka však nemusí byť vôbec na škodu. Môžete využiť voľný čas a vyriešiť si veci, na ktoré v pracovnom zhone nebol čas. Alebo sa naučiť niečo nové, čo vám neskôr pomôže rozšíriť pracovné uplatnenie. Ak máte finančnú rezervu, zvážte aj túto možnosť. 

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás. 

  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy