5 vecí, ktoré by ste nikdy nemali obetovať kvôli svojej práci

Žijeme v dobe, kedy je kariéra pre mnohých prioritou. Zabúdame pritom na seba a svoj život, čo ani zďaleka nie je v poriadku. Práca a ani peniaze nie sú všetkým, na to by ste nemali zabúdať. Existujú niektoré veci, ktoré by ste kvôli svojmu zamestnaniu nemali obetovať. Ak by ste to urobili, skôr či neskôr by vás to nejakým nepríjemným spôsobom dobehlo.

Zdravie

Najdôležitejšie zo všetkého je zdravie – nielen to fyzické, ale aj psychické. Ak ste v neustálom strese, málo spíte a celé dni len pracujete, váš zdravotný stav sa môže veľmi rýchlo zhoršovať. Tisícky Slovákov dokonca vykonávajú rizikovú prácu, ktorá môže mať negatívny vplyv na ich kondíciu a zdravie. Je dôležité si uvedomiť, že bez dobrého zdravia nemôžete dosiahnuť svoje pracovné ciele a zároveň si užívať plnohodnotný život.

Rodina a vzťahy

V hektickom pracovnom prostredí je jednoduché zabudnúť na rodinné vzťahy a blízkych ľudí. Aj keď toho máte veľa, nezanedbávajte čas strávený s partnerom, rodinou, deťmi či priateľmi. Neskôr by ste to mohli ľutovať, no čas nebudete môcť vrátiť späť. Snažte sa nájsť rovnováhu, ktorá vám umožní dokončiť všetky pracovné povinnosti, no zároveň si urobiť čas na najbližších. Vďaka stretnutiam s nimi sa budete cítiť lepšie aj po psychickej stránke.  

Oddych a relax

Nepodceňujte dôležitosť relaxácie. Pravidelný oddych je nevyhnutný pre obnovenie vašej energie a jasného myslenia. Zabudnite na nápad, že tvrdá práca bez prestávok vás posunie ďalej. Skôr by mohla viesť k vyhoreniu a zníženiu produktivity. Naučte sa vypnúť, relaxovať a robiť veci, ktoré vás nabíjajú energiou a radosťou. K tomu patrí aj dostatočný spánok, ktorý by nemal byť kratší ako 7 až 8 hodín denne. 

Záujmy a koníčky

Kvôli práci by ste nemali zahnať svoje koníčky do úzadia. Vždy sa snažte urobiť si nejaký voľný čas, počas ktorého sa budete venovať tomu, čo vám robí radosť. Nech už je to čokoľvek, tieto aktivity vám poskytnú oddych, radosť a pomôžu vám udržať vnútornú rovnováhu. Tá má pozitívny vplyv aj na vaše duševné zdravie. Keď sa budete cítiť v pohode, zvýši sa tiež vaša kreativita a produktivita v práci. 

Hodnoty a morálne zásady

Kvôli svojej práci by ste nemali zabúdať na to, čomu veríte a čo je pre vás dôležité. Ak od vás nadriadení chcú, aby ste porušili svoje zásady, mali by ste sa zamyslieť nad tým, či nie je čas na zmenu kariéry. Rovnako by ste nemali ísť proti svojim hodnotám. Peniaze v tomto prípade naozaj nie sú všetko a viac by vám malo záležať na tom, aby ste mali čisté svedomie a necítili sa kvôli niečomu previnilo a nepríjemne. 

Aj keď je práca súčasťou našich životov, nemali by sme ju uprednostňovať pred všetkým ostatným. Nenechajte sa pohltiť pracovným kolotočom na úkor svojho zdravia, vzťahov či osobného života. Snažte sa vytvoriť vyvážený životný štýl, v ktorom budete mať rovnováhu medzi prácou a súkromím. 

 

  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy