Skoncujte so stresom a naučte sa dívať na svet z iného uhla

Každý z náš už zaručene zažil momenty, keď sa mal chuť skryť pod čiernu zem, alebo to proste vzdať a rezignovať na plnej čiare. Existuje množstvo metód, ktoré vám môžu pomôcť skoncovať so stresom a dívať sa na problémy s čistou a kľudnou hlavou. My sa bližšie pozrieme na jednu z nich a ukážeme vám, ako dokáže sila vašej vôle zatočiť s prívalom negatívnych myšlienok vyvolávajúcich stresovú reakciu.

Anglické pomenovanie metódy STRAIN tvoria začiatočné písmená otázok, ktoré by si mal každý z nás položiť vo vypätých situáciách.

HODNOTENIE (Scale)

Akú vysokú dôležitosť by ste tejto situácii pripísali na stupnici od 1 do 10? Keď sa ocitneme v strese, veľakrát vnímame situáciu v danej chvíli tragickejšie ako v skutočnosti je. V takom prípade si spomeňte na citát Jana Wericha: „Keď nejde o život, nejde o nič.“ V takom prípade nevhodná reakcia pred šéfom alebo menšie pracovné zlyhanie, nie sú určite dôvodom na zbláznenie.

ČAS (Time)

Aké veľké dôsledky bude mať dnešná kritická situácia na môj život o pol roka? Ak sa na veci dívame s odstupom času, často prídeme na fakt, že čo sa nám včera zdalo vyslovenou katastrofou dnes už považujeme za bežný problém s množstvom riešení. Ak sa ocitnete v kritickej situácii, skúste si predstaviť, ako sa vám bude javiť s odstupom času. Je skutočne tak hrozná, že sa ňou budete zapodievať aj o niekoľko mesiacov?

REAKCIA (Response)

Bola vaša reakcia vhodná a primeraná danej situácii? Možno máte v danú chvíľu chuť strčiť hlavu do piesku, rozplakať sa alebo od hnevu niečo rozbiť. Podstatné je zamyslieť sa nad sebou a svojim konaním. Bolo skutočne primerané, alebo došlo k zbytočnému vyhroteniu situácie?   

AKCIA (Action)

Čo môžem spraviť hneď, aby sa situácia zlepšila? Ako vraví slovenské príslovie: „Čo sa stalo, už sa neodstane.“ Či už bola vaša reakcia opodstatnená alebo vyslovene nevhodná, musíte sa zamyslieť, ako budete pokračovať ďalej. Ak vám momentálne konanie neprináša výsledky, nastal čas zamyslieť sa nad zmenou taktiky. Čo by ste mohli urobiť, aby ste dosiahli želaný efekt?

DÔSLEDKY (Implication)

Čo by ste nabudúce spravili inak? Keď pominie smršť emócií, je potrebné si položiť otázku, ako by ste do budúcna reagovali na podobnú situáciu a vyhli sa opakovaniu zbytočných chýb. Prípadne, ako by ste sa jej mohli úplne vyhnúť?

POZITÍVNE MYSLENIE (Nourishing thought)

Čo na tejto situácii vnímate ako pozitívum? Ako raz povedal Bob Marley: „Keď sa jedny dvere zatvoria, otvorí sa omnoho viac nových.“ Jednoducho povedané, podívajte sa na vzniknutú situáciu z iného uhla a snažte sa nájsť nejaké pozitívum. Pozitívne myslenie nepredstavuje len pozitívny pohľad na život, ale pomáha eliminovať negatívne emócie a nachádzať nové príležitosti na životnej ceste.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Stres Nervy Ponuka Stress
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy