Čo sa naučíte v práci, ktorú nenávidíte a nemôžete ju (zatiaľ) opustiť?

Je až neuveriteľné koľko ľudí trávi čas v práci, ktorú nenávidí. Vedie ich k tomu mnoho dôvodov: konzervatívnosť, strach, istota a stabilita, nemožnosť nájsť inú prácu, peniaze atď. Čo ťa nezabije, to ťa posilní – aj tak by sa dali definovať plusy plynúce zo zotrvania v práci, ktorú nenávidíte.

Budete oveľa odolnejší

Pamätáte chvíle, kedy ste boli v škole nespravodlivo pokarhaní? Bolo vám to ľúto, ale do budúcnosti vás takéto situácie posilňovali. Podobne je to v práci, ktorú nenávidíte. Ak vaše duševné alebo fyzické zdravie netrpí v dôsledku vašej práce, nemali by ste hádzať uterák do ringu pri prvom náznaku problémov. Čím dlhšie budete pracovať na hľadaní ciest cez náročné situácie, tým viac si uvedomíte, čo ste schopný dosiahnuť a že dokážete zvládnuť viac, než ste si mysleli, že dokážete.

Všetko zlé je na niečo dobré

Aj keď budete v skvelej práci, občas sa stretnete s nepríjemnými situáciami. Ale ak sa zameriate na dobré časti svojej práce – obedy s občerstvením zadarmo, občasný zaujímavý seminár – budete sa určite cítiť pozitívnejšie. Majte na pamäti, že toto nie je navždy. Je vo vašich rukách, či sa v práci presuniete na iné miesto alebo ju zmeníte úplne. Aspoň ste to skúsili.

Chyba môže byť aj vo vás

Niekedy sa môžeme ocitnúť v pasci negatívnych cyklov myslenia a stratiť objektívny nadhľad. Ak máte problémy pri rokovaní so svojim šéfom, môže byť veľmi užitočné získať druhý názor na danú situáciu. Spýtajte sa kolegu, s ktorým si dobre rozumiete, či niekedy má rovnaké problémy či pocity. Môžu byť schopní poskytnúť užitočné informácie alebo rady. Držte sa hľadania konštruktívnej spätnej väzby od ostatných, vyhnite sa ohováraniu.

Svoj čas mimo práce venujte koníčkom

Vaša práca vás nedefinuje, ale môže byť ťažké si to zapamätať, pokiaľ väčšinu času zaberá vaša práca. Pokiaľ neustále pracujete nadčasy bez odmeny, porozprávajte sa so svojím šéfom, pretože je zo zákona povinný poskytovať spravodlivé pracovné podmienky. So svojim drahocenným osobným časom sa snažte urobiť si čas na veci, ktoré vám vykúzlia úsmev na tvári, či už je to trávením času s priateľmi, hraním futbalu alebo učením sa keramiky. Je to váš život, tak ho využite naplno.

 

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, hitprace

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy