7 dôvodov, prečo vás šéf nemá rád: Ak robíte toto, nemôžete sa mu čudovať

Zdroj: thinkstockphotos.com

Sú vaše vzťahy so šéfom vlažné? Možno ste si nesadli ľudsky, nefunguje medzi vami správna chémia. A možno nie ste šéfovým obľúbencom z úplne iného dôvodu, ktorý si ale neuvedomujete. Možno za ním chodíte s úplne všetkým, čo vás trápi a pôsobíte neschopne. Alebo robíte stále tie isté chyby a váš šéf potom vyzerá ako hlupák. Zistite, čo môže stáť za tým, že nie ste šéfovým favoritom a ako sa to dá napraviť.

 

 

  1. Chodíte za ním so všetkým
    Nielen s dôležitým vecami nevyhnutnými k práci, oznamujete mu aj zbytočné informácie a drobnosti, že idete na obed, že neprídete na teambuilding, lebo máte akurát vtedy dovolenku. Alebo si pýtate povolenia na veci a činnosti, ktoré vaši kolegovia robia úplne bežne. Nebuďte šéfovi stále v pätách, nepýtajte sa ho na každú drobnosť, s ktorou si nie ste istý. Myslite na to, že šéf nie je učiteľ v materskej škole, ukážte, že viete pracovať a v zamestnaní samostatne.
  2. Predstierate, že pracujete a nemáte výsledky
    Predstierať, že pracujete, sa dá do istého času. Ak však šéf začne požadovať výsledky vašej práce – a máme na mysli dobré výsledky, nastane problém. Že sa to stalo aj vám, no vy mu nemáte čo dodať? Márne očakávate, že budete jeho obľúbencom. Časy ulievania sa skončili, začnite tvrdo pracovať a výsledky sa dostavia. A s tým aj náklonnosť vášho šéfa.
  3. Nehovoríte mu, s čím ste nespokojný
    Namiesto toho len doma a sám sebe frflete na prácu, ste nespokojný, frustrovaný a podráždený. A pritom by len stačilo osloviť šéfa a povedať mu, že sa vám nepáčia procesy, spolupráca s niektorými ľuďmi a že by ste to radi zmenili/napravili. Dobrý šéf ocení, ak sa snažíte o pozitívne zmeny vo firme a že komunikujete otvorene. Ak sa totiž tvárite, že je všetko v poriadku, no svojou nespokojnosťou postupne infikujete aj ostatných kolegov v práci, obľubu u šéfa si nezískate.
  4. Nesnažíte sa ho ohúriť
    To, čo ste mali, ste splnili a tam končíte? Takíto ľudia patri u šéfov medzi najmenej obľúbených. Ukážte mu, čo je vo vás, čo dokážete a zvládnete. Dokážte mu, že má vo vás spoľahlivého a kvalitného zamestnanca. Takíto ľudia sú nenahraditeľní a každý dobrý šéf si to uvedomí a dá najavo. Napríklad budovaním priateľského vzťahu so zamestnancom či ocenením jeho kvalít.
  5. Odmietate splniť jednoduché úlohy
    Škodíte sám sebe, ak neviete povedať nie a poslušne vykonávate všetko, s čím sa na vás šéf obráti. Môže sa potom stať, že na vašich pleciach bude všetko, s čím sa šéf nebude chcieť zaoberať. Ak máte svojej práce viac než dosť, povedzte to. Ak však ide o jednoduchú úlohu, ktorú rýchlo zvládnete, neodmietajte ju. U šéfa tak získate body k dobru.
  6. Odmietate pochopiť nevyhnutnú byrokraciu
    Či sa vám to páči alebo nie, byrokracia je súčasťou firiem. S tým súvisia aj niektoré pravidlá, protokoly a dodržiavanie istých krokov. Ak sa na to neustále sťažujete, dávate najavo svoj nesúhlas, nerobíte to šéfovi ľahšie. On sám s tým totiž nemusí súhlasiť. Ukážte trochu pochopenia a zvyknite si na niektoré veci. Ocení to aj váš šéf.
  7. Vaším pričinením vyzerá váš šéf ako neschopný
    Ak si nedávate pozor na chyby, hoci ste na ne boli niekoľkokrát upozornený, ak neustále robíte prešľapy, ktoré vaše oddelenie – a najmä vášho šéfa – stavajú do nepríjemnej pozície, nečudujte sa, že vás nemá v obľube. Snažte sa nepanikáriť, vždy si všetko dobre premyslite, skontrolujte. Buďte dôsledný, ak viete, že máte problém s chybami z nepozornosti. Chcete, aby vaša práca reprezentovala vás aj vášho šéfa v tom najlepšom svetle. Ak to tak bude – ak sa váš šéf bude môcť pochváliť dobrými výsledkami, na ktorých ste sa podieľali aj vy, verte, že si vás rýchlo obľúbi.
Viac o téme: Vzťahy so šéfom
  • Autor: © Zoznam/ext
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy