7 typov ľudí, ktorí nikdy nespravia kariéru: Na toto správanie si dajte pozor aj vy

Sú ľudia, ktorí sa túžia dostať stále vyššie a vyššie na kariérnom rebríčku, no nedarí sa im. Možno im na to zatiaľ chýbajú skúsenosti a potrebné znalosti, možno sú vo firme, v ktorej sa postup nedeje tak rýchlo, ako by chceli. Dôvodom však môže byť napríklad aj povaha samotného človeka. Sú totiž typy, ktorým postup v práci prekazí už len to, akí sú. Pozrite sa, ktoré typy ľudí to budú mať v kariérnom živote veľmi ťažké.

 

 

  1. Klebetník
    Tento človek si sám stanovil náplň práce: vyhľadávať informácie z pracovného aj osobného života svojich kolegov a posúvať ich ďalej. Väčšinu času trávi práve touto činnosťou, uprednostňuje ju pred svojimi pracovnými úlohami. Aj preto nemá vo firme dobrú povesť. Často si neuvedomuje, ako touto činnosťou bráni rastu svojej kariéry.
  2. Ten, ktorý nevie povedať nie
    Tento človek zas pracuje dobre a veľa – a niekedy až priveľa. Je to typ zamestnanca, ktorý nevie povedať nie žiadnej úlohe. Tak sa stane, že má kopu práce, často aj za iných kolegov, no len málokedy za to získa odmenu napríklad v podobe povýšenia. Chýba mu rozhodnosť a asertivita, schopnosť odmietnuť to, čo robiť nemusí a pochváliť sa tým, čo dosiahol.
  3. Ten, ktorý odmieta akúkoľvek zmenu
    Pretože už má vytvorený svoj stereotyp, rutinu, ktorá mu vyhovuje a je príjemná. Nechce niečo meniť, aplikovať nové nápady či dokonca ich navrhovať. No z jedného miesta, bez akéhokoľvek pohybu, sa nikam nedostane. A už vôbec nie vyššie v kariérnom rebríčku.
  4. Obeť
    Nezáleží na tom, na akej sú pozícií, čokoľvek sa im deje, nikdy to nie je ich vina. Nechcú a odmietajú čo i len priznať, že si za svoju situáciu môžu vlastne sami, vlastným pričinením. Neuvedomujú si, že za katastrofu v práci môže napríklad aj ich ignorovanie pracovnej morálky, lenivosť, nezáujem o prácu a laxný prístup k úlohám. S takýmto nastavením sa však ich život k lepšiemu nezmení.
  5. Všadebol, všetkovie
    Sú presvedčení o tom, že sú najinteligentnejší v celej firme. Vedia všetko, všade boli a majú na všetko vysvetlenie. Presvedčení o svojej múdrosti majú obrovské ego a sebavedomie, správajú sa arogantne a povýšenecky. Neuvedomujú si ale, že takto cesta k úspechu nevedie.
  6. Horúca hlava
    Nevedia sa kontrolovať, keď imzahreje kachle“ – ak ich niečo rozzúri, šľahajú blesky a chrlia oheň okolo seba. Deje sa to stále dookola, no stále sa nenaučili upokojiť sa a schladiť si hlavu. Kvôli svojmu temperamentu nemajú veľmi dobré vzťahy s kolegami či dokonca so šéfom. Aj preto väčšinou nebývajú tými, ktorí sú na zozname zamestnancov vhodných na povýšenie.
  7. Tí, ktorí idú cez mŕtvoly
    Sú skvelí politici. Vedia, komu čo povedať, ako si privlastniť zásluhy, ako postupne šplhať po kariérnom rebríčku. Idú cez mŕtvoly, ak niečo chcú, jednoducho si to zoberú. Možno sa im to načas aj podarí, no tento ich spôsob dosahovania kariéry ich raz tak či tak dostihne.
Viac o téme: Kariéra Povýšenie
  • Autor: © Zoznam/ext
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy