7 chýb, ktoré možno robíte po zobudení aj vy: Pre toto by ste s nimi mali hneď prestať

Zdroj: thinkstockphotos.com

Ako by ste opísali vaše vstávanie do práce? Po zazvonení budíka vyskočíte z postele a opakujete svoje ranné rituály? Alebo budík skôr niekoľkokrát odkladáte, po zobudení ešte zostávate ležať v posteli a celé ráno len dezorientovane blúdite po byte? Nečudujte sa potom, že vám chýba energia aj v práci. Vyhnite sa základným chybám, ktoré ľudia často robia po zobudení a zistite, že vstávanie už nemusí byť utrpením.

 

 

  1. Odkladáte budík
    Veď o desať minút zazvoní znova? Nerobte túto chybu. Väčšina spánkových špecialistov si myslí, že odkladať budík nie je dobrý nápad. Prečo? Síce znova zaspíte, no daný spánkový cyklus už nedokončíte a tak sa o pár minút, ktoré ste si mysleli, že budú „sladké“, zobudíte akurát viac unavený než čerstvý.
  2. Po zobudení zostávate ležať v posteli
    Vypli ste budík, super. Zostávate však stále ležať v posteli, nechce sa vám stať? Chyba. Namiesto tohto povaľovania by ste urobili lepšie, ak by ste vstali a dopriali si malý strečing. Ponaťahujte sa, ľahko pocvičte, rýchlejšie sa zobudíte a naštartujete.
  3. Čítate si pracovné e-maily
    Spíte vedľa telefónu? Väčšina ľudí áno. Aj preto je jednoduché hneď po zobudení sa za ním načiahnuť a začať sledovať nové e-maily. Že to robíte každé ráno aj vy? Prestaňte s tým. Tieto neočakávané prekvapenia, pripomienky či vzniknuté problémy na vás počkajú v práci, doprajte si radšej pokojné, pohodové a príjemné ráno bez stresov a nervozity z toho, čo všetko budete dnes musieť urobiť.
  4. Nepostielate posteľ
    Poviete si, že je to zbytočné, keď si do nej o pár hodín aj tak znova ľahnete? Ustielanie postele má však aj iný význam – ak si ráno posteliete, údajne sa zvýši vaša produktivita počas dňa. Nie je síce úplne jasné, ako spolu súvisí nárast produktivity a postielanie postele, táto činnosť však môže byť dobrým návykom, ktorý spustí reťaz iných dobrých návykov. Alebo inými slovami: ak sa naštartujete už doma, v práci vám to potom pôjde ľahšie.
  5. Pijete kávu
    Pretože si myslíte, že bez nej nedokážete fungovať? Nie je to celkom tak. Vaše telo produkuje medzi ôsmou a deviatou hodinou ráno vysoké množstvá stresového hormónu kortizolu, ktorý reguluje energiu. Aj preto je lepšie piť kávu až po 9:30. Vyskúšajte si to.
  6. Chystáte sa potme
    Nechce sa vám zasvietiť svetlo, pretože ešte nie ste poriadne zobudený a vyhovuje vám prítmie a ešte „spavá“ atmosféra? Robíte chybu. Vášmu telu totiž vysielate signál, že ešte sa nemusí zobudiť, že sa ešte nepotrebuje naštartovať. Ak vstávate za tmy, je lepšie, ak sa chystáte so zažatým svetlom.
  7. Nemáte plán
    Mať plán a stanoviť si isté ranné rituály je výhodné. Ak ich nemáte, strácate drahocenné minúty vyberaním oblečenia, hľadaním čistých ponožiek či zúrivým prezliekaním, keďže ste nespokojný s outfitom. Ak si ale všetky potrebné aktivity po zobudení dobre naplánujete, budete mať pohodové a pokojné rána, počas ktorých vás nič neprekvapí. Vstanete, usteliete posteľ, umyjete si zuby, dáte si sprchu, oblečiete sa, nachystáte si raňajky, vyrazíte. Zjednodušte si život tým, že si tieto aktivity naplánujete a budete ich dodržiavať každé ráno. Takáto automatika vám ušetrí kopec času aj nervov, že opäť nestihnete prísť do práce načas.
Viac o téme: Vstávanie Produktivita
  • Autor: © Zoznam/ext
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider; Foto: gettyimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy