Trápite sa vo vzťahu alebo máte problémy s kolegom? Koučka prezrádza, čo vám môže pomôcť

Ľudia majú často problémy vo vzťahoch, a to či už v osobnom živote, ale aj v pracovnom prostredí. Vedeli ste, že tieto problémy sa dajú riešiť vzťahovým alebo partnerským koučingom? Koučka a psychologička Silvia Langermann vám porozpráva, s akými prípadmi sa stretla vo svojej praxi.

O čom je vzťahový koučing?

Táto oblasť sa venuje aktívnej práci, tzv. sebarozvoju a interpretuje zvládanie vzťahov na rôznych medziľudských úrovniach. Jednoducho povedané, všetci riešime vzťahy, práve tie majú vplyv na náš osobný, pracovný či partnerský život. Vzťahový koučing sa venuje primárne širokej škále tém o vzťahoch. Napríklad ak ste single a hľadáte si partnera, partnerku pre vzťah alebo cítite, že vám nefungujú medziľudské vzťahy v práci. Vzťahový koučing je presne o vzťahoch, na ktorých chcete  pracovať pomocou koučingu.

Trápite sa vo vzťahu Galéria fotiek (3)

Pre koho je vzťahový koučing určený?

Záleží na tom, s kým chcem riešiť určitý vzťahový problém. Ak sa rozhodnem pre individuálny koučing, tým pádom viem meniť iba sám seba v danom vzťahu. V prípade, že na párový koučing prídu obe dotknuté osoby, mali by vedieť, čo chcú zmeniť  v sebe. Nefunguje to tak, že chcem niečo zmeniť na druhej osobe. Ideálne je, ak na koučing prídu obaja. Samozrejme veľakrát sa to dá vyriešiť iba s jednou osobou, prácou na sebe.

Ak má niekto problém so svokrou a nevie ju prijať, potom je dôležité si urovnať hlavne veci v sebe. Zmena spávania príde z vašej strany, potom budete sledovať reakcie svokry a budete pozorovať zmenu aj na nej.

Ak pracujem ako manažér alebo HR-ista, viem sa niečo naučiť z kurzu vzťahový koučing?

Jednoznačne áno. Manažéri aj HR-isti pracujú s ľuďmi, neustále sa stretávajú s pracovnými vzťahmi na pracovisku, dokonca na rôznych úrovniach. Dokonca sa stretávam s tým, že mám dvoch skvelých manažérov, ale nevedia spolu vychádzať.

Akú metódu využívate pri vzťahovom koučingu?

Je potrebné nájsť  spoločný cieľ, čo chceme spolu dosiahnuť. Ak neustále riešite, že niekto nepoupratuje alebo druhý partner chodí domov veľmi neskoro, treba si ujasniť, čo chcú obaja dosiahnuť. Ak nájdem spoločný cieľ, je to znak nádeje, riešenia problému.

V pracovnom vzťahu je nevyhnutné nájsť spoločnú komunikáciu, nájsť spôsob, ako partnerov spojiť. Záleží tiež na uhle pohľadu. Je možné, že oni sami nevedia, aký majú medzi sebou vzťah, či sú podriadení alebo nadriadení. Napríklad manažéri iných oddelení, predstavte si, že je manažér HR oddelenia a manažér finančného oddelenia. Jeden manažér sa cíti nadriadene pred druhým manažérom. V tomto prípade je nutné vyjasniť si vzťahy, že obaja sú na rovnakej profesijnej úrovni, sú vlastne kolegovia.

Ak niekto prestane dôverovať kolegovi alebo partnerovi v súkromí, je možné aj vďaka vzťahovému koučingu znova získať dôveru alebo sebavedomie?

Toto je veľmi vážna téma. Viem však povedať, že sebavedomie môžem vo vzťahu získať opäť. Nie som si úplne istá, či je to tak aj s dôverou, ak ju raz niekto stratí... Dôvera je z mojej skúsenosti to najkrehkejšie, čo je vo vzťahu. Napríklad ak niekto niekoho podvedie, môže ísť o chvíľkové zlyhanie, no strata dôvery môže znamenať koniec vzťahu. Samozrejme, vieme sa pokúsiť na tom pracovať. Z mojej skúsenosti s klientmi ale viem, že ak bola dôvera raz narušená, je veľmi ťažké dostať sa do pôvodného vzťahu.

Trápite sa vo vzťahu Galéria fotiek (3)

Môžeme sa na dôveru pozrieť z pohľadu manažéra, ktorý ľahkovážne zaobchádza s financiami firmy, vedie ju do krachu, pričom neberie ohľad na zamestnancov a ich výplaty. V tomto prípade sa dôvera medzi zamestnancami a manažérom môže opäť budovať až niekoľko rokov. Zamestnanci radšej zvolia odchod z firmy, akoby budovali ďalej dôveru, ktorá bola narušená.

Ako mi vie koučing pomôcť, ak už nemám odvahu a žijem v stereotype?

Veľmi často sa vo vzťahu vytvára stereotyp, ktorý je možné aj vďaka koučingu odstrániť. Ak mám určený cieľ, kouč pomocou profesionálnych koučovacích otázok privedie klienta k tomu, aby získal zo svojho života čo najviac. To platí aj vo vzťahu.

Uvediete nám príklady z praxe?

Napríklad pri predmanželskej poradni sledujem prirodzenú neistotu a stres. Snúbencom poviem, aby si napísali na papier to, čo vnímajú ako nie úplne ideálne na správaní svojho partnera. V zásade tento problém/chyba nemôže neskôr znamenať dôvod rozchodu, pretože to partneri o sebe vedeli už teraz. V zaľúbenom stave napíšu napríklad, že jeden z nich mešká. Treba sa zamyslieť, či  to partnerovi ale nebude prekážať o päť rokov. Keď ste zaľúbení, na nič sa nehráte, len vidíte vášho partnera v ružových okuliaroch.

Manželstvo, partnerstvo, nebude nikdy na sto percent isté. My sa k tej istote môžeme iba priblížiť. Človek si nemôže byť istý sám sebou, nieto ešte druhou osobou.

Na jednom vzťahovom kurze som opisovala príbeh. Kúpim si pozemok vedľa strelnice, ktorá tam funguje už päťdesiat rokov. Rozhodnem sa stavať na danom pozemku spolu so susedmi domy. Po roku až dvoch sa tam ľudia nasťahujú a podajú sťažnosť starostovi, že ich ruší strelnica. To isté sa stáva vo vzťahoch. Potom sa stane to, že starosta dá vybudovať múr alebo zakáže strelnicu, lebo ľudia sú primárni. Toto je príklad partnerského vzťahu. Ja si zoberiem niekoho, kto je introvert a potom ho nútim stať sa extrovertom. On môže byť nešťastný introvert alebo ja môžem byť nešťastná extrovertka. Poprípade si to viem rozmyslieť, či chcem bývať vedľa strelnice a zostať v takom vzťahu.

Aké najčastejšie témy riešite na vzťahovom koučingu?

Väčšinou sa jedná o nespokojnosť s druhou stranou, niečo nerobí alebo robí až príliš. Napríklad niekto obviňuje vlastnú svokru z vlastného nefunkčného vzťahu. Tiež pri narodení dieťaťa ľudia vyhľadajú koučing, ide o zmenu, chcú vedieť, ako to majú zvládať.

V princípe akékoľvek zmeny, aj vo firemnom prostredí. Môžu byť partneri, ktorým sa darí, ale v skutočnosti sa nenávidia. Riadiaci pracovníci majú podriadených, ktorí sa neustále hádajú.

Preberá sa na koučingu téma rozvodu?

Rozvod sa na koučingu nerieši, pretože ak sa chcem rozviesť, idem k právnikovi. Pri koučingu sú dve možnosti. Buď tomu dávam poslednú šancu, snahu to zachrániť alebo sa v skutočnosti nechcem rozviesť, iba to hrám. Zažila som aj koučing, ktorého cieľom bolo rozviesť sa na úrovni, tým pádom sa to dá akceptovať, aby sme čo najmenej ublížili druhej strane.

Ako získavate dôveru medzi klientom?

Jedná sa o prvú kompetenciu v koučingu. Ide o vytvorenie dôverného a blízkeho vzťahu, čo je neoddeliteľnou súčasťou, je to základ pre koučing.  Získava sa tak, že rešpektujem klienta, vytváram dobrú atmosféru, napodobňujem tón jeho hlasu, používam slová, ktoré používa on. Klient sa musí cítiť bezpečne, treba vždy upozorniť, že ide o dôverný rozhovor, pri vzťahovom koučingu obzvlášť. Dôvera je základný pilier koučovania.

V prípade, že by mal niekto záujem o kurz vzťahový koučing, aké má možnosti?

V Power Coachingu sa venujeme rôznym témam kurzov a workshopov. Kurz vzťahový koučing pripravujeme v máji. Viac informácií o kurze nájdete na našej webovej stránke www.powercoaching.sk.

Trápite sa vo vzťahu Galéria fotiek (3)

Mgr. Silvia Langermann, PCC

Viac o téme: Koučing Vzťahový koučing
  • Autor: © Zoznam/Power Coaching
  • Zdroj: PR článok

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy