Toľkoto peňazí by ste si mali odkladať od 20 do 60 rokov, aby vás v budúcnosti netrápili finančné suchoty

Zdroj: Getty Images

Mladí nemyslia na to, čo bude potom a keď sú starí, nemajú čas doháňať zameškané. A tak ich trápia finančné suchoty. Na toto všetko sa ale dá pripraviť. Samozrejme, treba byť prezieravý a myslieť už v skorom veku ďaleko dopredu. Nepodarí sa to každému, avšak tí, ktorí s tým začnú, sa nemusia toľko obávať o svoju finančnú budúcnosť.

 


 

Čo robiť s peniazmi, keď máte 20 rokov

V 20 rokoch sa odkladať peniaze na dôchodok veľmi nedá. Mnohí mladí ľudia študujú a sú odkázaní na financie od rodičov, štipendiá či brigády. Ak ste na škole, pracujte na svojom vzdelaní, ktoré sa vám potom odplatí v podobe slušnej kariéry. Nezostaňte však len pri štúdiu – dôraz klaďte aj na naberanie praxe. Absolvujte praxe, stáže (platené aj neplatené), všetky sa vám zúročia pri vstupe na trh práce. Absolvent so skúsenosťami si totiž môže vypýtať viac peňazí než absolútny junior. Nehovoriac o tom, že chýbajúce skúsenosti sú pre potenciálneho zamestnávateľa často prekážkou. To, čo si privyrobíte na brigádach alebo platených stážach, investujte rozumne. Zaplaťte nevyhnutné, urobte si radosť, no naučte si aj odkladať – hoci aj malú sumu. Nikdy neviete, či vás už onedlho nebude čakať nevyhnutný výdavok.

Finanční odborníci dokonca radia, aby mladí ľudia – študenti, vo svojich 20 rokoch uprednostnili život vo väčšom meste. Prečo? Viac kariérnych príležitostí, viac firiem, ktoré ponúkajú prácu študentom. Nabratie skúseností sa potom môže prejaviť v lepšej kariére a priaznivej finančnej situácii vo vašich 30 rokoch.

Čo robiť s peniazmi, keď máte 30 a 40 rokov

S nástupom tridsiatky by ste už mali byť finančne stabilizovaný. Väčšina vášho príjmu by v tomto veku mala smerovať do úspor. V akej sume? Viac ako tretina vášho príjmu mala putovať do zabezpečenia na dôchodku. S takýmto odkladaním by ste mali začať s oslavou 30. narodenín.

V 30 a 40 rokoch by sa vaša finančná situácia mala zlepšovať. Odborníci varujú, aby ste peniaze, ktoré zarábate, míňali opatrne - je dôležité rozumne hospodáriť aj po tom, ako si platovo prilepšíte. Možno si konečne chcete začať robiť radosť, ak sa vám podarilo získať vysnívaný plat. Výdavky na veci, po ktorých ste vždy túžili, však nie je dobrá investícia. Ak sa vám zdá tretina výplaty na úspory priveľa, odkladajte si aspoň 10 - 20 percent zo mzdy na bočný účet, ktorý bude slúžiť ako železná rezerva. Uvidíte, v budúcnosti ju oceníte.

Čo robiť s peniazmi, keď máte 50 a 60 rokov

Ako sa blíži dôchodkový vek, nemali by ste primárne riešiť, koľko si odložiť, ale koľko peňazí ešte potrebujete, aby ste si život na penzii mohli užiť bezproblémovo. Závisí teda od vašej aktivity v predchádzajúcich rokoch. Ak ste si odkladali a sporili, ste v lepšej situácii ako ten, kto sa spamätal neskoro. Ak ste si v tridsiatke začali odkladať každý mesiac 10-20% vášho platu, na vašom účte by malo svietiť päťciferné číslo. Ak ste napríklad zarábali 700 eur a každý mesiac si z tejto mzdy odložili 15%, teda sumu 105 eur (a túto sumu ste rokmi nemenili), na dôchodok by ste mali mať po 25 rokoch k dispozícii 31 500 eur. A takáto suma na prilepšenie k vyplácanému dôchodku nie je zlá, čo poviete?

Viac o téme: Sporenie Šetrenie peňazí
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: thisisinsider.com; Text: es; Foto: gettyimages

Súvisiace články

Staršie správy
Staršie správy