Spôsobuje vám hudba zimomriavky? Máte iný mozog než bežní ľudia

Zdroj: thinkstockphotos

Poznáte ten pocit, keď počúvate skvelú pieseň a počas toho sa vám zježia všetky chlpy na tele? Ak sa vám bežne stáva, že máte pri počúvaní hudby zimomriavky alebo „hrču“ v krku, ide o veľmi neobyčajný a výnimočný jav. Naznačuje to, že vás mozog môže byť naozaj špeciálny.

 

 

 

 

Matthew Sachs, absolvent Harvardskej univerzity, začať minulý rok skúmať jednotlivcov, ktorí hlboko prežívajú počúvanie hudby a prejavuje sa to napríklad zimomriavkami na tele. Chcel totiž zistiť, čo tieto prejavy spôsobuje.

Do jeho výskumu bolo zapojených 20 študentov, z ktorých 10 priznalo skúsenosť s hlbokým prežívaním pri počúvaní hudby. Zvyšných 10 respondentov počúvalo hudbu bežne, bež zvláštnych vonkajších prejavov. Sachs v rámci výskumu kenoval mozgy všetkých účastníkov výskumu. Čo zistil?

Výskumník odhalil, že tí, ktorí sú emočne a fyzicky prepojení s počúvaním hudby, majú odlišnú štruktúru mozgu ako ostatní – ich mozog funguje inak. Ukázalo sa, že títo ľudia majú hustejší objem vlákien, ktoré spájajú ich sluchové kôry a oblasti, ktoré sú zodpovedné za spracovanie emócií. To znamená, že tak medzi sebou lepšie komunikujú. To vedie k napríklad už spomínaným zimomriavkam na tele. Človek, u ktorého spôsobuje hudba spomínané prejavy, tak väčšinou prežíva silnejšie a intenzívnejšie emócie ako ostatní a podľa odborníka má výrazne vyvinuté vnímanie.

Hudba ako liek na depresiu?

Hoci sa výskum realizoval na malej vzorke, Sachs plánuje ďalší. V ňom sa chce pozrieť na prejavy tohto vzrušenia a tiež na to, ako ovplyvňujú ľudský mozog. Ľudia si totiž piesne spájajú s konkrétnymi momentmi, ľuďmi a spomienkami a toto všetko má na nich veľký vplyv.

Spôsobuje vám hudba zimomriavky? Galéria fotiek (2)

 Nie je novinkou, že hudba prináša človeku potešenie. Na druhej strane však môže byť aj negatívna. Ako človeku napríklad pri hororoch vlasy vstávajú dupkom, vysoké tóny zas vyvolávajú evolučné reakcie ako napríklad pocity prekvapenia. Sachs si preto myslí, že jeho zistenia môžu byť ďalej prínosné. Ich využitie vidí napríklad v oblasti, ktorá sa zaoberá liečením duševných chorôb, povedzme depresie, práve pomocou hudby. „Depresia spôsobuje, že človek nie je schopný užívať si každodenné radosti,“ tvrdí. „Hudba vám však vie pomôcť, vďaka hudobnej terapii človek môže byť schopný znovu objavovať rozličné príjemné pocity.“

Podrobnosti zo spomínanej štúdie si môžete preštudovať v Oxford Academy.

Viac o téme: Test Hudba Človek Špeciálny Počúvanie Zimomriavky Výnimočný Šikovný Hudby
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: independent.co.uk ; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com
 
Staršie správy
Staršie správy