Chcete sa konečne dobre vyspať? Toto urobte so svojím smartfónom, tabletom či notebookom

V dnešnom svete technológií je väčšina z nás permanentne prilepená k svojim telefónom, tabletom či počítačom. Používame ich v práci, denne s nimi strávime množstvo hodín, beriem si ich aj domov a tam ich používame znova. Možno sa vám to zdá ako nevinná praktika, ich používanie však spôsobuje, že sa niektorí ľudia nevedia dobre vyspať. Že to dobre poznáte aj vy?


 

 

Či je to e-mail, videohra, web alebo televízia – elektronické zariadenia a ich ponuka zamestnáva ľudí na celom svete. Vďaka nim sme pripojení 24 hodín denne, 7 dní v týždni, kedykoľvek a kdekoľvek. Avšak cena za toto „pripojenie“ je značne vysoká: tieto „zábavky“ spôsobujú, že nevieme zaspať a nevieme sa vyspať dobre.

Hranie hry alebo aj obyčajné odpisovanie na e-mail pred spaním spôsobuje, že je naše telo v napätí. Dostávame sa do stresu a tak sa naše telo nevie dostať do „spánkového“ režimu. Môže za to uvoľňovanie kortizolu, stresového hormónu, ktorý tak sťažuje zaspávanie.


Prečítajte si tiež: Máte problémy so spánkom? Doktor vymyslel metódu, vďaka ktorej zaspíte do 60 sekúnd


Žiarenie, ktoré vychádza z elektronických zariadení, ovplyvňuje aj kvalitu spánku. Malé množstvo svetla, ktoré vychádza z týchto zariadení, prechádza sietnicou do časti hypotalamu (oblasť mozgu, ktorá zodpovedá aj za spánkové aktivity) a spôsobuje oddialenie vylúčenia hormónu melatonínu, ktorý vyvoláva spánok.

Práve to spôsobuje, že máte problém zaspať, prípadne sa ráno budíte nevyspatý a neoddýchnutý. Dá sa to však ľahko zmeniť. Takto:

2 jednoduché kroky, ktoré vám zaručia dobrý spánok

  1. Vypnite všetky zariadenia – predovšetkým ak sú umiestnené v spálni
    V miestnosti, kde spíte, by nemali byť zapnuté žiadne zariadenia vysielajúce žiarenie. Buď ich vypnite (ak sú umiestnené v spálni), prípadne ich presuňte do inej miestnosti.
  2. Pred spaním nepoužívajte smartfón, tablet, notebook či TV
    Ak sa chystáte na spánok, mali by ste sa naň aj dôkladne pripraviť. Odporúča sa, aby ste zhruba 15 až 30 minút pred spaním nepoužívali žiadne elektronické zariadenie.
Viac o téme: Elektronika Spánok Nebezpečné Žiarenie Spať Smartfón Smartfóny Elektromagnetické
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: webmd; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy