Aj géniovia robia chyby: Toto je 8 zlozvykov typických pre ľudí s vysokým IQ

Je dobré byť chytrým. Ľudia s vysokým IQ väčšinou zarábajú viac peňazí, vedia nahromadiť majetok a dokonca vraj žijú dlhšie. Z tohto pohľadu sa zdá, že géniova majú jednoduchší život. Ak sa však na to pozrieme z iného uhla, zistíme, že to môže byť občas aj naozaj nepríjemné. Prečo? Inteligentní ľudia robia často hlúpe chyby, dokonca aj v bežných situáciách. Pozrite sa, aké prešľapy vedia spraviť ľudia, ktorým to naozaj páli.



 

  1. Majú priveľké sebavedomie
    To, že majú prehnané sebavedomie, si niekedy ani neuvedomujú. Na základe svojich vedomostí, inteligencie a schopností si jednoducho začnú poriadne veriť, čo sa však môže niekedy dostať až do extrému, na ktorý by si mali dať pozor. Môže sa totiž stať, že začnú  očakávať, že všetko pôjde tak, ako chcú oni. Taktiež si v sebe môžu vytvoriť mylnú predstavu, že  predstavu, že nikto iný nedokáže zvládnuť úlohy tak, ako oni.
  2. Príliš tlačia na ľudí
    Keďže ľuďom s vysokým IQ ide väčšinou všetko jednoducho a rýchlo, majú rovnaké požiadavky na všetkých okolo seba. Nerozumejú, prečo to ľuďom okolo nich trvá tak dlho, prečo nezvládnu toľko, koľko oni. Preto na nich stále viac a viac tlačia; neuvedomujú si ale, že im tak spôsobujú akurát tak úzkosť a stres.
  3. Vždy musia mať pravdu
    Typický zlozvyk nadpriemerne inteligentných ľudí. Sú presvedčení o tom, že vždy musia mať pravdu. Sú odhodlaní za každú cenu bojovať za svoju pravdu a súboj aj vyhrať. Je pre nich totiž neuveriteľne ťažké akceptovať fakt, že sa niekedy môžu mýliť.
  4. Chýba im emocionálna inteligencia
    To možno vidieť pri tom, ako komunikujú s ľuďmi okolo seba: berú ich občas iba ako nástroje alebo spôsoby, prostredníctvom ktorých sa dosahuje stanovené. Ak to nestíhajú alebo nezvládajú, nerozumejú tomu a sú nepríjemní.
  5. Často sa vzdajú, keď neuspejú
    Asi je to zvláštne, ale zlozvykom inteligentných ľudí je napríklad aj vzdanie sa pri neúspechu. Zlyhanie totiž pre nich znamená niečo ako koniec sveta, ktorý nevedia akceptovať.
  6. Zlyhávajú, keď sa im nedarí
    Čo trochu súvisí s predchádzajúcim bodom. Ak vidia, že veci nejdú podľa ich predstáv a očakávaní, cítia sa zahanbene a frustrovane. V ich hlave sa totiž objavila domnienka, že ak im práca nejde rýchlo a jednoducho, asi je v nich nejaká chyba. A takéto uvažovanie úspechu veľmi nepomáha.
  7. Robia viacero vecí naraz
    Chytrí ľudia myslia naozaj rýchlo, čo spôsobuje, že sú často netrpezliví. V mysli majú často niekoľko vecí či nápadov, ktoré chcú začať realizovať alebo stihnúť. V mnohých prípadoch sa aj do toho pustia a pracujú na viacerých veciach súčasne. Podľa vedcov však multitasking nefunguje – človek je pri ňom údajne menej produktívny než keby sa venoval jednej veci a poriadne.
  8. Nevedia prijať kritiku
    Ľudia s vysokým IQ sa často správajú trocha povýšenecky. Podceňujú názory iných, preto majú mnoho ráz problém uveriť, že niekto je schopný dať im naozaj plnohodnotnú spätnú väzbu. To však spôsobuje, že majú problémy vo vzťahoch, a to nielen profesijných, ale aj osobných.
Viac o téme: Test Génius Chyby Inteligentný Prešľapy Seba Rozvoj Motivácia Omyly Ste IQ Otestovanie Inteligencie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: enterpreneur; Text: es; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy