5 dôvodov, prečo by ste si mali začať zvykať na pohovory cez video

Zdroj: Gettty Images

Využívanie videopohovorov zaznamenalo rapídny nárast za posledné roky a v čase pandémie sa ich využívanie ešte znásobilo. Niektorým spoločnostiam však videopohovory stále nie sú po vôli, hoci prinášajú veľké množstvo výhod. Cítite to aj vy podobne? Je pravda, že videopohovor nedokáže nahradiť osobné stretnutie, stále však personalistovi poskytne viac než rozhovor cez telefón. Spoznajte najväčšie výhody videopohovorov, ktoré vás možno presvedčia zmeniť názor.

1. Ušetrite si čas

Zorganizovať si osobné stretnutia je časovo náročné pre obe strany. Využitie videopohovorov však výrazne šetrí čas personalistu. Stačí sa pripojiť odkiaľkoľvek a začať spoznávať kandidáta. Okrem toho, ako uchádzač odpovedá na vaše otázky, môžete pri tom pozorovať jeho mimiku, gestá, zisťovať, či je úprimný alebo klame. Takéto cenné poznatky by ste telefonickým rozhovorom nezískali.

2. Šetrite čas aj vašim kolegom

Ak budete mať od uchádzačov súhlas, že si videopohovor môžete nahrávať, aby ste rozhovor s nimi mohli posunúť svojim kolegom, ktorí tiež rozhodujú o výbere vhodného kandidáta, je to veľké plus. Videopohovoru sa totiž môžete zúčastniť len vy, čím ušetríte čas vašich kolegov, ktorí by na ňom museli byť tiež prítomní. Takto sa môžu venovať svojim povinnostiam. Neskôr im stačí pozrieť si nahraté videopohovory len tých najlepších kanadidátov, aby zhodnotili, ktorý z nich je najvhodnejší.

3. Vyhnite sa tým, ktorí sa na pohovore neukážu

Aj to sa občas na pohovore stane. Máte zaujímavého kanidáta, s ktorým si dohodnete stretnutie, no on sa nakoniec neobjaví. Nedá vedieť, prečo mešká a či vôbec príde. Vy čakáte v zasadačke, nechávate mu ešte pár minút, či predsa len nepríde. Takto ste prišli o vzácny čas, ktorý ste mohli venovať pracovným činnostiam. Pri videopohovore táto starosť odpadá. Ak sa v dohodnutý čas na videopohovore kandidát neobjaví, jednoducho pokračujete vo svojej práci.

4. Spoznajte uchádzača lepšie

Osobné stretnutie nemusia zvládať všetci kandidáti jednoducho a bez stresu. Ak je človek nervózny, nemusí podať taký výkon, aký by podal, ak by sa cítil uvoľnene. Práve v tom môže pomôcť videopohovor. Kandidát je počas neho v prostredí, ktoré dobre pozná, cíti sa príjemne a vy ho tak môžete lepšie spoznať, dokonca môže byť oveľa otvorenejší, než v prípade osobného stretnutia.

5. Zaujímavý kandidát môže byť od vás vzdialený tisícky kilometrov

V danom momente sa môže dočasne nachádzať v inej krajine, no ak je to kvalitný kandidát, ktorého stojí za to spoznať lepšie, prečo ho vylúčiť z výberového procesu len preto, že sa práve teraz nemôže zúčastniť osobného pohovoru? V prípade videopohovorov geografia nehrá rolu a vy tak môžete spoznať šikovného človeka, ktorý by bol veľkou posilou vo vašom tíme.

 

Hľadáte si prácu snov? Pozrite si pracovné ponuky na pracovnom portáli Kariéra.sk

Práca v BratislaveTrnaveNitreTrenčíneŽilineBanskej BystriciPrešove Košiciach.

 

Viac o téme: Videopohovor
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: coburgbanks; Foto: Getty Images
 
Staršie správy
Staršie správy