Ako požiadať o zvýšenie platu

návodynávody

Otázka zvyšovania platu je na jednej strane samozrejmosťou, no na strane druhej ide o pomerne citlivú otázku. Aj preto je najlepším spôsobom, ako získať zvýšenie platu, jednoducho si to zaslúžiť.

Pri snahe o zvýšenie platu by ste mali svojmu zamestnávateľovi veľmi zdvorilo pripomenúť, že vašu šikovnosť, snahu a viditeľné pokroky, ktoré ste za určitú dobu urobili, by mal odmeniť - práve zvýšením platu. Keďže ide o citlivú tému, mali by ste sa na takýto rozhovor dobre pripraviť. Ak je to možné, najlepšie bude, ak sa opýtate vašich kolegov, akým spôsobom sa vo vašej firme zvyčajne zvyšovanie platu rieši. Táto informácia vám môže veľmi pomôcť.

Veľa firiem si s novými zamestnancami pri nástupe do práce dohaduje prvotný plat vzťahujúci sa na skúšobnú dobu a po uplynutí skúšobnej doby následne tento plat prehodnocujú a v pozitívnom prípade zvyšujú. Pokiaľ ste sa však so svojim zamestnávateľom takto nedohodli, bude dobré ak s otázkou zvýšenia platu počkáte aspoň šesť mesiacov. Niektoré väčšie firmy majú zas svoj vlastný systém hodnotenia zamestnancov a ich následného kariérneho a platového rastu. V takom prípade je potrebné rešpektovať tento zaužívaný firemný systém.

Následne si so svojim nadriadeným dohodnite formálne stretnutie. Ak chcete pri diskusii o zvýšení platu skutočne dobre argumentovať, mali by ste ešte pred stretnutím sami pre seba zhodnotiť vlastné úspechy, ale priznať si aj neúspechy. Najlepšie bude, ak si pripravíte zoznam vašich činností, splnených úloh a úspešných projektov. Svojmu nadriadenému primerane zdôvodnite, prečo si myslíte, že si zaslúžite zvýšenie platu práve v tomto okamihu. Zároveň ho môžete požiadať o spätnú väzbu - opýtať sa, čo si o vašej práci myslí on, respektíve ďalšie vedenie, ako si ju cení a či vás považuje za kľúčového zamestnanca. Je jasné, že váš nadriadený vám zvýši plat len ak ho presvedčíte, že zvýšenie si skutočne zaslúžite. Aj preto je tak dôležité pripraviť si správne argumenty. Zároveň musíte počítať s tým, že konverzácia sa nebude uberať len tým smerom, akým by ste si predstavovali, takže ak nepodceníte prípravu, budete mať odpoveď na každú námietku zo strany nadriadeného. Pri argumentácii však nikdy nezabudnite na to, že jediné, čo sa v takomto prípade počíta, je len a len váš výkon.

Čo sa týka samotného platu - pri určení si tej správnej výšky by ste mali zvážiť, či plat vo vašej profesii a na vašej pozícii zodpovedá trendom na trhu práce, svoju úlohu zohráva aj región, v ktorom pracujete a taktiež aj to, v akej veľkej firme pracujete. Štandardne sa však zvykne zvýšenie platu pohybovať na úrovni približne desiatich až dvadsiatich percent.

Viac o téme: Navody
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy