Koktáte? To ešte neznamená, že nemôžete byť úspešný!

navodynavody

Skvelým príkladom toho je aj známy americký herec Bruce Willis, ktorý v jednom rozhovore povedal: „ Zistil som, že keď stojím v divadle, nekoktám. Preto som sa rozhodol stať sa hercom.“

Koktavý človek potrebuje cítiť, že ho ostatní berú ako zdravého človeka a nevšímajú si to, že sa zajakáva. Taký istý pocit mu dáva aj istota, že ho niekto potrebuje. Asi preto sa niektorí koktaví ľudia stali výnimočnými, hlavne pre pocit, že svojími individuálnymi vlastnosťami a schopnosťami môžu pomôcť drukým ľuďom. Takýmito výnimočnými koktavými boli napr. vedci Isaac Newton a Charles Darwin, politik Winston Churchill, herečka Marylin Monroe…

Tak prečo by sa to nemalo podariť práve vám? Je pravdou, že v každodennom živote je koktanie spojené s predsudkami, ktoré možu koktajúcemu sťažovať pozíciu aj na pracovisku.
Uvádzame konktrétny príklad: kedysi v Českom rozhlase nahrával redaktor rozhovor so zamestnancom, ktorý koktal. Nakoľko sa zvukový záznam zvykne zostrihať, aby neobsahoval rušivé zvuky, stalo sa to, ze že redaktor záznam vylepšil a odstránil všetky zadrhnutia. Po odvysielaní rozhovoru však začal mať zamestnanec na pracovisku problémy. Jeho kolegovia aj šéfovia si totiž začali myslieť, že koktanie len predstiera.

Koktavosť sa vyskytuje v dospievajúcej populácii asi v 2-4%, u dospelých sa udáva 0,5%. U mužov sa vyskytuje asi 4x častejšie než u žien.
Príčiny koktavosti nie sú doposiaľ dostatočne preskúmane. Terapeuti sa však zhodujú v tom, že majú fyziologický aj duševný charakter. Tomu zodpovedá aj spektrum odborníkov, ktorí s liečbou pomáhajú - počnúc všeobecnými lekármi cez psychológov, logopédov alebo jazykových poradcov či fonetikov. Všetci sa zhodujú v tom, že liečby by mala začať čím skôr.

Liečba je dlhodobá a zahŕňa aj nácvik denných situácií.
V závere liečby je dôležité nacvičovať bežné životné situácie, ktoré pre koktajúceho predstavujú značnú psychickú záťaž. Ak pacient zvládne túto etapu, môže sa v podstate objaviť pred akýmkoľvek personalistom a uchádzať sa o miesto.

"Kvôli koktavosti som sa liečila už v predškolskom veku," povedala pani Katarína. "Vždy boli za mojím chrbtom rodičia a ja, či už som sa snažila akokoľvek, som koktala ešte viac než pred zahájením liečby," zverila sa. "Až keď som mala dvadsaťpäť, vyhľadala som sama odborné pracovisko. Výsledky sa začali objavovať pomerne rýchlo," povedala. Katarína je sekretárka a je teraz hrdá, že sa v zamestnaní presadila. "Bolo to možno aj preto, že mi veľmi pomohli moji kolegovia, ktorí sa za mňa postavili," dodala.

Na záver vás iste poteší, že podľa najnovších štatistík majú koktaví ľudia skôr nadpriemerný intelekt a naopak, že so znižujúcim sa inteligenčným kvocientom sa koktavosť vyskytuje stále zriedkavejšie!!!

Viac o téme: Kariera2010
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy