Vedeli ste o tom, že v priebehu prvých štyroch sekúnd si urobíte názor na každého?

trhtrh

Stáli ste už niekedy v obchode v rade pri pokladniach a trávili ste voľný čas pozorovaním ľudí stojacich v rade? Myslím si, že určite áno. Kým jeden sa vám javil príliš sebavedomý, druhý zasa rozčúlený, ďalší bol veľmi sympatický a veselý človek…

Vedeli ste o tom, že v priebehu prvých štyroch sekúnd si urobíte názor na každého, koho ešte nepoznáte, aj keď ešte nepovedal jediné slovo? Deje sa tak na základe vizuálnych vnemov, ktoré prijíma a spracúva váš mozog. Ten rozhoduje či vám je človek sympatický, či na vás pôsobí zakríknuto, alebo naopak príliš sebavedomo, či je vám pripadá komunikatívny a podobne. Kým obsahu toho čo človek hovorí venujeme len 3%, hlasu patrí 7% a dokonca až z 90% vnímame práve neverbálne signály t.j. reč tela, ktorá môže veľa prezradiť o charaktere človeka.

Pre úspešnú komunikáciu a spoluprácu je dôležité zvládnuť reč vlastného tela a naučiť sa využívať jej signály pri komunikácii s ostatnými ľuďmi. Pozrime sa preto bližšie na 3 oblasti, ktorým by ste sa mali venovať, aby ste uspeli.

Nadviazanie prvého kontaktu

Či už počas prijímacieho pohovoru, alebo počas obchodného rokovania, jednoducho všade kde stretávame cudzích ľudí je nesmierne dôležité nadviazanie prvého kontaktu. Medzi základné a účinné formy kontaktu parí:
• očný kontakt
• potrasenie rukou
• úsmev (pri pozdrave a podľa situácie)

Nadviazanie kontaktu je veľmi dôležité nielen na začiatku rozhovoru, ale aj v jeho priebehu. Je potrebné neustále kontrolovať či ste s partnerom rozhovoru v kontakte, alebo sa váš kontakt prerušil. Je potrebné si u vášho partnera všímať varovné signály ako nedostatočný očný kontakt, skrížené ruky, mračenie, napäté telo a podobne. Vtedy sa snažte stratený kontakt znovu nadviazať.

Vzájomné zladenie a spoločný rytmus s partnerom

Napriek tomu, že každý z nás by si mal udržať svoju špecifickú reč tela, mal by sa zároveň snažiť prispôsobiť partnerovi v rozhovore. Ak si počas rozhovoru všimnete, že váš partner sedí strnulo kúsok od vás a to aj napriek tomu, že ste počas rozhovoru veľmi otvorený, je čas zmeniť pozíciu. Skúste napr. trochu ustúpiť, čím poskytnete partnerovi viac priestoru.

Zhoda hovoreného a reči tela

Nielen argumenty a obsah toho čo hovoríte presvedčia vášho partnera v rozhovore, ale hlavne vaša schopnosť zasiahnuť toho druhého na úrovni reči tela ako napr. úsmevom, gestikuláciou, častým očným kontaktom... Zhoda hovoreného a reči tela je dôležitá práve v tých situáciách keď nemáte čas spoznať toho druhého. Preto skôr uveríte ak niekto hovorí o niečom vážnom a pritom sa aj tak tvári, ako keby sa pri vážnej téme usmieval.

Zdá sa vám to všetko veľmi náročné? Nezúfajte. Reč tela je možné sa naučiť a pri správnom trénovaní a použití využiť vo svoj prospech. Hovorí sa, že ak sa chce, všetko sa dá. Tým najlepším príkladom sú hádam naši politici, ktorí reč tela hravo zvládajú počas predvolebnej kampane. Tak prečo by sa to nemohlo podariť aj vám?

Viac o téme: Pohovor Kariera
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy