Chystáte na pracovný pohovor? Dôkladne zvážte farbu vášho oblečenia

Farbou vášho oblečenia dokážete komunikovať s vašim okolím. Vysielate tým signál, kto ste a ako seba vidíte. Ak sa chystáte na pracovný pohovor, dôkladne zvážte farbu vášho oblečenia, aby ste spravili dobrý dojem.

Podľa prieskumu, ktorý uskutočnil kariérny portál CareerBuilder, okolo 2-tisíc personalistov a manažérov sa zhodlo na tom, že klasická modrá a čierna farba sú ideálne farby oblečenia, ktoré by si mal kandidát obliecť na pohovor.

Ak máte obchodné stretnutie alebo pracovný pohovor, je dobré staviť na „bezpečné“ farby, medzi ktoré sa radí čierna, modrá, sivá a hnedá. Ak však chcete, aby vynikla vaša kreativita, staviť by ste mali na oranžovú . S touto farbou by ste však mali narábať veľmi opatrne. Na pohovore môže pôsobiť trochu rušivo.

Profesionáli, ktorí sa zapojili do prieskumu bližšie prezradili, ako na nich pôsobili kandidáti, ktorí prišli na pohovor oblečení v rôznych farbách.  Na nasledujúcich riadkoch vám ponúkame malú analýzu farebnej psychológie a aké posolstvo tieto farby vysielajú smerom k ostatným ľuďom.

Čierna = vodca

Čierna farba sa na prvý pohľad môže zdať ako farba, ktorej nositeľ je neprístupný, ale taktiež môže táto farba vyjadrovať galantnosť, osobné kúzlo a zmysel pre detail. Čierna je farba, ktorá symbolizuje serióznosť. Aj odevné značky ako Chanel alebo Yves Saint Lauren komunikujú výsostne prostredníctvom čiernej farby, čím sa stali lídrom vo svojom odvetví.
Ilustračné foto Galéria fotiek (5) Zdroj: photl.com

 

Sivá = analytik

Nosenie sivej farby oblečenia vysiela signál o nezávislosti a miernej izolovanosti človeka. Na pohovore to však nemusí symbolizovať niečo zlé, hlavne ak daná osoba preukáže, že je dôveryhodná. Sivá farba môže aj o jeho nositeľovi prezradiť, že je individualista, silná osobnosť, ktorá je sebestačná a schopná pracovať na vlastnú päsť.

Modrá = tímový hráč

Modrá farba oblečenia sa radí medzi jednu z najlepších farieb, ktoré si môže kandidát obliecť na pohovor. V druhých ľuďoch totižto vzbudzuje prirodzenú dôveru. Námornícka modrá sa výborne hodí pre pánov. Oblek v tejto farbe určite zaujme.
Ilustračné foto Galéria fotiek (5) Zdroj: photl.com

Biela = organizovaný človek

Ak má osoba na sebe biele alebo béžové oblečenie, môže byť považovaná za nudnú osobu, ktorej chýba sebavedomie. Biele alebo béžové oblečenie sa odporúča nosiť do práce, v ktorej všetci nosia výrazné farby.

Zelená, žltá, oranžová, fialová = kreatívec

Tieto farby sa radia medzi hlasnejšie farby. Žltá napríklad oznamuje o jej nositeľovi že je to zábavný človek, ktorý rád púta pozornosť. Jej nevýhodou je, že o jeho majiteľovi vysiela signál o jeho príliš dôverčivej povahe.
Ilustračné foto Galéria fotiek (5) Zdroj: photl.com

Hnedá = spoľahlivý človek

Zemité farby symbolizujú bezpečnosť a spoľahlivosť.

Červená = silný človek

Červená farba vyjadruje vášeň a silu. Zároveň je výbornou farbou, ak chce druhý človek zapôsobiť na druhých ľudí. Červená je taktiež spojená s odvahou, nadšením a energiou.
Ilustračné foto Galéria fotiek (5) Zdroj: photl.com

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 5
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy