Podmienky preplácania cestovného na pohovor

Účelom náhrady časti cestovných výdavkov je úhrada 70 % z preukázaných cestovných výdavkov, najviac v sume 35 eur v úhrne za všetky cesty uskutočnené v kalendárnom mesiac.Účelom náhrady časti cestovných výdavkov je úhrada 70 % z preukázaných cestovných výdavkov, najviac v sume 35 eur v úhrne za všetky cesty uskutočnené v kalendárnom mesiac. Zdroj: thinkstock.com

Úrad práce môže preplatiť časť výdavkov, ktoré súvisia s cestovaním uchádzača na pracovný pohovor, avšak za určitých podmienok. Cestovné výdavky sa preplácajú v maximálnej výšky 35 eur za celý kalendárny mesiac. Žiadosť musí byť doručená najneskôr do desiatich pracovných dní po ukončení kalendárneho mesiaca.

 

Čitateľ: Poprosila by som Vás o informáciu týkajúcu sa preplácania výdavkov na cestovné na pohovor Úradom práce. Bola som na pracovnom pohovore mimo svojho bydliska a zamestnávateľ mi potvrdil účasť na pohovore iba svojim podpisom, ale bez pečiatky, ktorú podľa ich tvrdenia nemajú. Úrad práce mi však v tomto prípade odmietol preplatiť cestovné, keďže na doklade chýbala pečiatka, ale všetky ostatné náležitosti na tlačive boli riadne uvedené. Je teda v tomto prípade pečiatka skutočne potrebná?

Poradňa:

„Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny na účely sprostredkovania zamestnania poskytuje uchádzačovi o zamestnanie náhradu časti cestovných výdavkov, ktoré súvisia s absolvovaním vstupného pohovoru alebo výberového konania u zamestnávateľa alebo s účasťou na skupinovom sprostredkovaní zamestnania, ktoré organizuje Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny alebo úrad práce, sociálnych vecí a rodiny na území Slovenskej republiky pre zamestnávateľa alebo pre zamestnávateľa z členského štátu Európskej únie, ak sú cestovné výdavky vyššie ako štyri eurá,“ hovorí Veronika Černá z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Účelom náhrady časti cestovných výdavkov je úhrada 70 % z preukázaných cestovných výdavkov, najviac v sume 35 eur v úhrne za všetky cesty uskutočnené v kalendárnom mesiaci, ktoré súvisia:

  • s absolvovaním vstupného pohovoru alebo výberového konania u zamestnávateľa alebo
  • s účasťou na skupinovom sprostredkovaní zamestnania, ktoré organizuje Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny alebo úrad práce, sociálnych vecí a rodiny na území Slovenskej republiky pre zamestnávateľa alebo pre zamestnávateľa z členského štátu Európskej únie.

Podmienky nevyhnutné na preplatenie cestovných nákladov:

  1. k žiadosti uchádzača o zamestnanie o náhradu časti cestovných výdavkov je potrebné priložiť potvrdenie o absolvovaní vstupného pohovoru alebo výberového konania (potvrdenie o absolvovaní vstupného pohovoru alebo výberového konania vrátane pečiatky a podpisu kompetentnej osoby) alebo o účasti na skupinovom sprostredkovaní zamestnania, ktoré organizuje Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny alebo úrad práce, sociálnych vecí a rodiny na území Slovenskej republiky pre zamestnávateľa alebo pre zamestnávateľa z členského štátu Európskej únie; či toto potvrdenie bez pečiatky zamestnávateľa bude alebo nebude akceptované, je v konečnom dôsledku v kompetencii príslušného úradu práce, sociálnych vecí a rodiny,
     
  2. náhrada časti cestovných výdavkov sa poskytuje na základe žiadosti uchádzača o zamestnanie o náhradu časti cestovných výdavkov, ktorá musí mať písomnú formu,
     
  3. písomná žiadosť uchádzača o zamestnanie o náhradu časti cestovných výdavkov musí byť podaná uchádzačom o zamestnanie osobne na úrade práce, sociálnych vecí a rodiny, v ktorého evidencii je uchádzač o zamestnanie vedený (rozhodujúci je dátum podania v podateľni úradu práce, sociálnych vecí a rodiny), najneskôr do desiatich pracovných dní po ukončení kalendárneho mesiaca, v ktorom mu vznikol nárok na poskytnutie náhrady časti cestovných výdavkov.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Pracovný Pohovor Úrad Výdavky Práce Cestovné Preplácanie Náklady
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: red., Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy