Dodržiavajte zásady pred a pri pohovore. Práca je potom vaša!

Pripravte sa na stretnutie s personalistom, zistiť si dopredu, kde spoločnosť sídli a ako sa tam dostane.Pripravte sa na stretnutie s personalistom, zistiť si dopredu, kde spoločnosť sídli a ako sa tam dostane. Zdroj: photl.com

Do cieľa môžu dobehnúť viacerí, ale víťaz je iba jeden. Aj na jednu pracovnú pozíciu spoločnosti hľadajú jedného človeka. Ak chcete získať toto miesto práve vy, je načase, aby ste pred samotným pohovorom, ako aj pri pohovore dodržiavali základné zásady. Poradí vás skúsený personalista Pavol Žuffa z personálnej agentúry AuJob.

 

Zásady pred pohovorom:

 

  1. Posielajte aktuálne a pravdivé informácie
    Upravte si svoj životopis podľa pozície, na ktorú reagujete. Doplňte si iba reálne skúseností, ktoré máte a ktoré vás lepšie priblížia k pracovnej pozícii. Neoplatí sa zavádzať. Personalista môže na pohovore ľahko odhaliť, že sa uvedené skúsenosti v životopise nezhodujú s realitou. Jeden reálny príklad nám uviedol aj Pavol Žuffa z personálnej agentúry AuJob.

    „Na pozíciu obchodného manažéra nám reagoval kandidát, ktorý podľa životopisu spĺňal všetky požiadavky, mal skúsenosti s technológiami, ktoré sme v inzeráte uvádzali ako nutné. Až na jeden detail. Po overení si kandidáta s údajmi našej internej databázy, v ktorej sa nachádzal spred dvoch rokov, informácie, skúsenosti zo spoločností či dokonca roky štúdia nekorešpondovali so životopisom, ktorý nám poslal predtým.“

    Tento kandidát si svoj životopis upravil podľa požiadaviek inzerátu až tak, že sa stal o niekoľko rokov mladší, s úplne odlišnými skúsenosťami. Vďaka nepravdivým informáciám sa stal nedôveryhodným.

    „Odporúčame preto, aby si uchádzači upravili svoj životopis podľa pozície. Ale aby len doplnili skúsenosti, ktoré reálne majú a ktoré ich iba lepšie priblížia pozícii. Nech si preštudujú zaslaný životopis pred pohovorom. Aby sa vedeli prezentovať podľa napísaných informácií. Aby boli dôveryhodní a ukázali svoju prípravu a záujem o pozíciu,“ radí Pavol Žuffa.
     
  2. Naštudujte si detaily o pozícii
    Detailne si naštudujte pozíciu, na ktorú sa hlásite. Pred samotným pohovorom si môžete prejsť v hlave relevantné skúsenosti k pozícii. Stačí si spomenúť na situácie, kedy sa prejavili vaše vlastnosti (flexibilný, tvorivý alebo tímový). Jednoducho všetky vlastnosti, ktoré sa pri danej pozícií vyžadujú.

    „Mali sme prípad, kedy prišiel kandidát na pohovor. Ocenili sme, že došiel, že nás vôbec našiel. Pretože o pozícii, o ktorú sa uchádzal, nevedel nič, ani jej názov, ani meno spoločnosti, ani kto ho na pohovor pozval. Vedel len to, že na tej pozícii má vedieť dobre komunikovať,“ hovorí svoju skúsenosť Žuffa z agentúry AuJob.

Zásady pri pohovore:

  1. Usmievajte sa
    Je náročné sa usmievať, ak máte stres. Úsmev však vytvára dobrú atmosféru, vyvoláva pozitívne emócie, dobrý dojem. To všetko nahráva pre kandidáta. Dokonca, ak sa na pohovore usmievate, personalista tak zaručene začne robiť tiež.

    „S úsmevom bude klásť otázky a uvoľní atmosféru. Preto odporúčame úsmev, ak keby to mal byť na začiatku trocha kŕčovitý,“ hovorí personalista.
     
  2. Pýtajte sa
    Zaujímajte sa o pozíciu. Ak o ňu máte naozaj záujem, tak je množstvo informácií, ktoré na pohovore nemusia odznieť. Môžu to byť otázky k budúcim kolegom, k pracovnej dobe, doterajším úspechom tímu, do ktorého by ste išli. Zodpovedajte si otázku: Je to pozícia, ktorú naozaj chcem? Zároveň zanecháte dojem, že vás táto práca zaujíma.
     
  3. Predávajte sa
    Predávajte svoje zručnosti a znalosti. Napojte ich na vyžadované skúsenosti pre obsadzovanú pozíciu. Rozvite svoje odpovede, pretože na pohovore máte jedinečnú možnosť presvedčiť personalistu, že ste ten pravý kandidát.

    „Pri nedávnom obsadzovaní pozície Konzultanta sme pri pohovore vyzvali kandidáta: „No tak, pán Pochvala, pochváľte sa, čo všetko máte za sebou, v čom ste najlepší“. On na to reagoval s miernym stiahnutím pliec: „Viete, ja sa nerád chválim. Ja si svoju prácu robím poctivo a to sa mi vždy vráti pozitívne späť“. Áno, bol to príjemný kandidát, ale nevedeli sme z neho vytiahnuť množstvo informácií. Preto, že sa mu zdali nepodstatné. Absencia týchto informácií nám zabránila ho zamestnať,“ hovorí Žuffa z personálnej agentúry AuJob.

Aby kandidát získal pozíciu, mal by:

  • pripraviť sa na stretnutie, zistiť si dopredu, kde spoločnosť sídli a ako sa tam dostane (či nebývajú v oblasti dopravné zápchy, poprípade aké sú možnosti parkovania)
  • vedieť vysvetliť dôvod, prečo si hľadá nové zamestnanie, akú má motiváciu a ciele
  • vygoogliť si informácie o firme a o človeku s ktorým bude mať stretnutie
  • pripraviť si odpovede na klasické otázky typu, prečo je vhodný kandidát
  • pripraviť si relevantné otázky, aby bolo vidieť motiváciu
  • vedieť vysvetliť, prečo odišiel z predchádzajúcich zamestnaní aké boli jeho najlepšie zamestnania (pripraviť si môže aj referencie)
  • pripraviť si sebaprezentáciu,  vedieť vytiahnuť zo skúseností práve tie najrelevantnejšie
  • pripraviť sa na testovanie: jazykové, počítačové, zopakovať si informácie v danej oblasti, poprípade pozrieť sa, aké sú novinky na trhu
  • mať klasicky upravený vzhľad a neprehnať to s parfumom (z praxe), formálne sa obliecť
  • vnímať personalistu ako partnera,  spolupracovať, pýtať sa, využiť jeho potenciál, pripraviť kandidáta čo najlepšie a získať atraktívnu pozíciu
Viac o téme: Interview Pracovný Zásady Pohovor Pavol Hľadanie Práce Získanie Aujob Zuffa
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Pavol Zuffa/AuJob

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy