So sprievodným listom k vytúženej práci

absolventabsolvent

Potom čo sa prebrodíte v inzerátoch a nájdete tie pozície, ktoré by mohli zodpovedať vašim očakávaniam a predpokladom, je potrebné dobre napísať a poslať nielen životopis, ale aj sprievodný list.

Sprievodný list je akýmsi hovorcom vašej vnútornej túžby získať prácu, o ktorú sa uchádzate a zároveň cielenej ponuky tých zručností, ktoré máte a zároveň sú pre danú pozíciu potrebné. Dáva vám priestor rozvinúť tvrdé fakty uvedené v životopise a zaujať tých, ktorí rozhodujú, či vás pozvú na osobný pohovor. Čo vás skutočne môže odlíšiť od ostatných uchádzačov, je práve spôsob prezentovania sa cez sprievodný list.

Preto by ste nemali reagovať na inzeráty, ktoré nekorešpondujú s vašimi predstavami o práci a už vôbec nie s tým, čo uvádzate v životopise a vo sprievodnom liste. Na takéto žiadosti odpovedajú personalisti okamžite zamietavo, prípadne nereagujú vôbec.

Ak teda platí, že pozícia opísaná v inzeráte musí byť v súlade so životopisom a sprievodným listom, venujte dostatok času skúmaním o akú pozíciu v skutočnosti ide – aké sú nároky na kvalifikáciu, prax a pod.

Pri písaní sprievodného listu si môžete pomôcť nasledovnými otázkami:
  • Prečo som sa rozhodol pre ponuku práce od danej firmy?
  • Čím ma ponúkaná pozícia zaujala?
  • Aké sú kľúčové požiadavky a ktoré moje silné stránky k nim môžem priradiť?
  • Čo som vo svojej praxi/pri štúdiu alebo vôbec v živote zažil, čo by mohlo potvrdiť moje predpoklady na danú pozíciu?
  • Kde vidím moju hlavnú pridanú hodnotu pre firmu a dôvod, pre ktorý by sa mali rozhodnúť práve pre mňa?


Ak sa vám podarí zodpovedať na tieto otázky zrozumiteľne, pútavo a bude to korešpondovať s profilom ponúkanej pozície, ste na dobrej ceste dostať sa na osobný pohovor a urobiť tak ďalší krok k vašej vytúženej práci.
Viac o téme: Absolvent Kariera 2010
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy