Naučte sa správne regulovať svoju pracovnú záťaž a nastaviť si priority

Poznáte ten pocit, keď sa na vás začne sypať lavína pracovných povinností a z každej strany pociťujete časový nátlak? Komu vyhovieť skôr, šéfovi alebo kolegom? Zapamätajte si, deň má len toľko hodín, aby ste dokázali zvládnuť všetko. Pokiaľ nechcete prísť o zdravý rozum, zamerajte sa na to, čo je dôležité a naliehavé.

Ako sa rozhodnúť, čo je dôležité?

V zamestnaní nie je vždy jednoznačné, ktorá úloha je najpodstatnejšia a vyžaduje si našu okamžitú pozornosť, z toho dôvodu je potrebné naučiť sa ich správne selektovať. V pracovnej sfére sa úroveň dôležitosti definuje tromi faktormi: 

  • Ústredný význam 

Každý zamestnanec zohráva v tíme určitú rolu a vyžadujú sa od jeho pozície isté očakávania a povinnosti. Predstavte si škálu úloh od tých, ktoré zohrávajú pre vašu rolu najväčší význam a je nutné ich spraviť. Pokračujte tými, ktoré by bolo pekne vyriešiť, ale svet sa nezrúti, ak nejaký ten deň počkajú.

  • Prieskum

Na koho má daná úloha najväčší dopad? Čím má väčší dopad na osoby mimo vás a čím väčšiu právomoc majú nad vami títo ľudia, tým je úloha dôležitejšia. Jednoducho povedané, ak zohráva splnenie úlohy kľúčový význam pre splnenie cieľa vášho nadriadeného, viete čím začať.

  • Kritický význam

Aký veľký význam má úloha pre ostatných? Ak má kritický význam pre projekt, na ktorom spoločnosti alebo tímu záleží, môžete ju považovať za dôležitú. Stačí si odsledovať akú veľkú pozornosť mu venuje váš nadriadený a hneď viete predvídať jeho naliehavosť. Pokiaľ nadriadený vášho šéfa neustále vyžaduje aktuálne informácie o plnení úlohy, je viac ako jasné, že projekt má kritický význam. 

Ako si zadeliť svoju prácu podľa priorít?

Ak spojíme naliehavosť a dôležitosť dohromady, dostaneme Eisenhowerovu maticu, ktorá sa riadi jednoduchými princípmi:

  • Pokiaľ je niečo dôležité a naliehavé, spravte to hneď.
  • Pokiaľ je niečo dôležité, ale nie ste tlačený do okamžitého plnenia úlohy, naplánujte si to na neskôr.
  • Pokiaľ je niečo naopak naliehavé, napriek tomu že to nepatrí medzi najdôležitejšie úlohy, vyhraďte si na to potrebný čas a spravte to. Pokiaľ máte to šťastie, že ste manažér, kľudne to delegujte na niekoho iného.
  • Zapamätajte si, ak niečo nie je ani dôležité, ani naliehavé, znamená to len jedno. Vymažte to nadobro zo svojho života a nestrácajte s tým už ani minútu.
  • Pokiaľ sú na prvý pohľad všetky úlohy dôležité a naliehavé, nepodliehajte zbytočnej panike. Zastavte sa na okamih a zoraďte si ich od najdôležitejších a najnaliehavejších až po tie, ktoré ešte chvíľku budú musieť počkať. Získate tak jasnú predstavu o tom čo vás čaká a vyhnete sa zbytočnému kumulovaniu stresu.

Naučte sa správne regulovať Galéria fotiek (2)

Tento rámec sa zaoberá len tým, čo je dôležité z hľadiska druhých ľudí (konkrétne vášho nadriadeného). Môže to byť užitočné v prípade, ak ste v tíme nový, ale nie je vylúčené, že z dlhodobého hľadiska to nebude mať žiadúci vplyv na vašu budúcu kariéru. Čo je dôležité pre vášho šéfa, nemusí byť zákonite podstatné pre celú spoločnosť ani pre vás samotných.    

„Pamätaj, že aj tá najťažšia hodina v tvojom živote má iba šesťdesiat minút.“  Sofoklés

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

  • Autor: © Zoznam/vargova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy