10 vecí, ktoré sebavedomí ľudia nerobia

Sebavedomie je dôležitým kľúčom k úspechu v pracovnom aj súkromnom živote. V dnešnej dobe je však čoraz ťažšie rozpoznať zdravé sebavedomie od prílišnej neistoty a narcistickej namyslenosti. Preto vám pomôžeme ich rozlíšiť.

Falošné sebavedomie je hlasné, nápadné a bohužiaľ veľmi rozšírené

Pritom práve psychopati a narcisti sú často zamestnancami a manažérmi, ktorí pôsobia najsebavedomejšie. Túto zdanlivo neochvejnú sebadôveru nesú svetom, dokonca až do arogancie či povýšenosti. Sú hluční, nápadní, ale často šarmantní a pomerne obľúbení. Ich okolie ich vníma ako takmer fascinujúcich - aspoň dovtedy, kým im nedovolí nazrieť za fasádu a nenájdu tu nič príjemné. Toto zdanlivo nadmerné sebavedomie v skutočnosti len maskuje mučivé komplexy menejcennosti a nedostatok sebaúcty pod povrchom.

A ak nedokážete prejaviť úctu sami sebe , nezostane vám žiadna ani pre vaše sociálne okolie. Rokovanie s takýmto neistým človekom pravdepodobne nebude z dlhodobého hľadiska príjemné a profesionálny úspech je zvyčajne skôr krátkodobým šťastím, než postihnutí privedú seba alebo firmu do krachu.

10 vecí, ktoré ľudia so zdravým sebavedomím jednoducho nerobia

1. Súťaženie o pozornosť

Pozornosť je pre človeka s komplexom menejcennosti elixírom života. Vždy sa usiluje o uznanie v pracovnom aj súkromnom živote. Ak je jeho práca pochválená, dostane ocenenie alebo mu dovolia prednášať a celá miestnosť zmĺkne, len čo prehovorí - potom sa narcis utápa v šťastí. Samozrejme, ak v profesionálnom živote pôsobíte príliš skromne, ďaleko to nedotiahnete. Avšak každý, kto je závislý od pozornosti, má k pravému sebavedomiu ešte ďaleko.

2. Pozeranie na úspechy iných ľudí so závisťou a nevôľou
Na tróne je miesto len pre jedného kráľa. Ľudia s nízkym sebavedomím sú zvyčajne skeptickejší voči úspechom svojich spoluhráčov, priateľov alebo dokonca rodiny. Prevládajú pocity závisti alebo urazenosti. Každý, kto vám nezávidí vaše úspechy a dokáže byť s vami skutočne spokojný, prípadne dokonca na každom vašom úspechu nájde niečo zlé, sa vami cíti ohrozený kvôli nízkemu sebavedomiu. V závislosti od poruchy , môžu byť na dennom poriadku aj klebety alebo dokonca priame konfrontácie. Hlavné je, aby ste kráľa nezosadili z trónu.

3. Rýchle odsudzovanie namiesto prijímania
Ak máte zdravé sebavedomie, necháva vás to chladným. Koniec koncov, nesúdite iných ľudí, ale ste si vedomí toho, že každý má svoje bremeno, ktoré musí niesť, a že by ste mali prijímať ľudí s ich silnými a slabými stránkami. Aspoň dovtedy, kým nepoznáte celý ich životný príbeh vo všetkých jeho aspektoch, a teda aj pozadie ich príslušných slov a činov. Narcisti takýto druh informácií o pozadí nepotrebujú. Oni vedia všetko (lepšie), a keďže sa len veľmi radi považujú za "dokonalých", očakávajú to isté aj od svojho sociálneho okolia. Márne tu budete hľadať akceptáciu a toleranciu k chybám a slabostiam človeka.

4. Považovanie iných názorov za osobný útok
Hádate sa s narcistom? To by bola úplná strata času. Spravidla tvrdohlavo trvajú na svojom názore bez ohľadu na akékoľvek logické argumenty. Zmena názoru by pre narcistu znamenala skutočnú stratu tváre, pretože potom by musel priznať, že jeden z jeho kolegov vie niečo lepšie ako on. Namiesto toho v prípade potreby odkladá stretnutia, kým nepresvedčí aj posledného oponenta. A keď už vecné argumenty nezaberajú, prejde na osobnú rovinu. Odlišné názory alebo dokonca kritiku považuje narcista za osobný útok.

5. Hovoriť, hovoriť, hovoriť - ale nepočúvať
A je tu ďalší dôvod, prečo by diskusia s narcistom bola stratou času: Aj tak nebude počúvať. Ľudia s nízkym sebavedomím majú tendenciu radi počúvať samých seba, keď hovoria : veľa, nahlas a donekonečna. Neustále klebetiaca teta z vedľajšieho oddelenia pravdepodobne rada klebetí o všetkom a o všetkých, pretože sa vďaka tomu cíti krajšia, múdrejšia alebo úspešnejšia. Alebo vedúci oddelenia o poschodie vyššie zrejme musí na každom firemnom večierku predniesť tento nudný, nikdy nekončiaci prejav. Príčina tu opäť spočíva v nedostatočnom sebavedomí.

6. Odkladanie rozhodnutí
Nedostatok sebadôvery sa však nemusí vždy prejavovať prehnaným prejavovaním ega alebo neustálou snahou o uznanie, ako je to v prípade narcistickej poruchy osobnosti. Existujú aj takí ľudia, ktorí prechádzajú životom úplne neisto, nemajú dôveru v seba samých a v súkromnom i pracovnom živote sa spoliehajú na svoje sociálne okolie. Zdá sa, že sú všetkým úplne ohromení a rýchlo sa pre vás ako kolegov, manažérov alebo dokonca manželov stanú príťažou.

Týchto ľudí môžete rýchlo rozpoznať aj pomocou piatich kritérií. Prvé z nich je: nerobíte rozhodnutia alebo ich čo najdlhšie odkladáte a snažíte sa ich preniesť na iných ľudí. Aj vďaka tomu majú sklon k patologickej prokrastinácii.

7. Porovnávanie sa s ostatnými
Tento prejav nedostatku sebadôvery má za následok aj neustále porovnávanie sa so sociálnym prostredím. Lenže títo ľudia sa v skutočnosti cítia menejcenní. Ako si to všimnete? Neustále obdivovanie vašich úspechov, vety typu "to by som nikdy nedokázal" alebo dokonca konkrétne vyjadrené pochybnosti o sebe samom sú súčasťou každodenného života.

8. Zamerajte sa na slabé stránky
Ľudia s nízkym sebavedomím sa totiž radšej zameriavajú na svoje slabiny a na všetky veci, ktoré - podľa ich vlastného názoru - nedokážu. Životom si nesú mimoriadne negatívny obraz o sebe, a preto v práci vždy zostávajú pod svojím potenciálom. Šedá myš v zadnom rohu kancelárie sa tu mohla rovnako dobre schovať a ešte dlhé roky bude sedieť v tom istom rohu a robiť tú istú prácu. Takýmto ľuďom často úplne chýba iniciatíva alebo odvaha chopiť sa pracovných príležitostí.

9. Odmietanie komplimentov
Tak ako narcista neznesie kritiku, ľudia s inou formou nedostatku sebadôvery spravidla nedokážu prijať komplimenty. Namiesto toho sa pri nich červenajú hanbou. Namiesto jednoduchého "ďakujem" ponúkajú protiargumenty alebo protikomplimenty. Alebo spochybňujú úprimnosť komplimentu a predpokladajú, že máte osobitný zámer byť milý. Tak či onak, pochváliť niekoho s komplexom menejcennosti môže byť dosť stresujúce. Jednoduchý a istý ukazovateľ slabého sebavedomia.

10. Vyhýbanie sa konfrontáciám
Ľudia so zdravým sebavedomím vedia dobre odhadnúť, kedy je diskusia užitočná a kedy sa jej radšej vyhnú. Avšak každý, kto je zásadne závislý od harmónie a uteká pred akoukoľvek konfrontáciou, poukazuje na nedostatok sebadôvery. Pozorovanie takejto situácie je pre ľudí zvonka je niekedy nepríjemné. "Prečo sa nepostaví za svoj názor? " alebo "Prečo sa vždy tak ľahko nechá zastrašiť? " sú typické myšlienky, ktoré pravdepodobne poznáte z vlastného života. 

Záver: Nedostatok sebadôvery má mnoho podôb

Vidíte: nedostatok sebadôvery sa môže prejavovať dvoma úplne protikladnými spôsobmi. Neexistujú však len narcisti a zastrašené sivé myši, ale aj početné medziformy a dokonca aj ľudia so skutočne zdravým sebavedomím v sebe často nosia časti jednej alebo druhej rušivej formy. Svoje okolie preto nemôžete jednoducho rozdeliť na čierne a biele, teda na "zdravé" a "choré".

Trochu základných vedomostí a trochu viac pozornosti venovanej tejto téme však mnohým ľuďom otvorí oči v ich profesionálnom i súkromnom živote. Možno aj u seba samého. Dobrou správou však je, že zdravé sebavedomie sa dá naučiť. Ako? Aj to vám povieme v článku " Sebavedomie - 20 tipov a cvičení, ktoré vás posilnia ".

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

 

Viac o téme: Práca Sebavedomie Narcizmus Neistota
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED, abc.de
 
Staršie správy
Staršie správy