10 tipov a práca k vám príde

Existuje niekoľko druhov aktivít počas nezamestnanosti.Existuje niekoľko druhov aktivít počas nezamestnanosti. Zdroj: photl.com

Že ste stratili prácu, ešte nemusí znamenať, že ste stratili svoj ľudský potenciál. Existuje niekoľko spôsobov, ako neupadnúť do depresie a zapracovať na hľadaní pracovného miesta.

Nie každý má šťastie na získanie práce v čase, kedy si to najviac želá. Ku niektorým šťastie neprichádza ani po niekoľkých mesiacoch hľadania práce. Po desiatkach rozposlaných životopisov čakáte na aspoň jeden prichádzajúci hovor, v ktorom by vám oznámili pozvanie na pracovný pohovor. Zatiaľ však čas čakania môžete využiť vo váš prospech.

Po letných mesiacoch, charakteristický zníženým počtom ponúk, sa opäť začína prebúdzať pracovný trh s pracovnými ponukami.

„V minulom roku stúpol počet pracovných ponúk v jesenných mesiacoch až o 25 percent oproti letným mesiacom,“ hovorí Katarína Zemanová, senior sales manager pracovného portálu Kariéra.sk.

Podobný nárast sa očakáva aj v nasledujúcich obdobiach. Zvýšený dopyt po pracovných miestach očakáva aj recruit manager personálnej agentúry Adecco Marcel Figura.

„Útlm ponúk je počas mesiacov júl, august a december. Najviac pracovných ponúk je v období september až november a tiež v období mesiacov február až máj prípadne jún,“ hovorí personalista.

Ak však máte momentálne pocit pracovnej prázdnoty, skúste sa zamerať na „zušľachtenie“ vášho životopisu, úpravu motivačného listu či založenie pracovného profilu na sociálnej sieti LinkedIn. Všetky tieto aktivity môžu viesť k zvýšeniu vašich šancí zabojovať o lepšie pracovné miesta.

Ďalšie tipy na aktivity:

  1. Obnovte si alebo rozšírte svoje kontakty
    Pravdou je, že zamestnanie ľahšie získate máte po osobnom pracovnom kontakte. Ak však čakáte na získanie práce už viac ako šesť mesiacov alebo rok, ozvite sa spoločnosti, ktorá vás pred časom pozvala na pracovný pohovor.

  2. Obed s manažérom
    Manažéri sú väčšinou ľudia, ktorí nesedia na jednej stoličke počas celej pracovnej doby. Preto je vhodné, ak im navrhnete neformálne stretnutie pri káve alebo obede. Dohodnite si s nimi stretnutie, kde im predstavíte vašu víziu získania práce a zároveň sa ho opýtate, či sa v ich spoločnosti nájde nejaká kariérna príležitosť.

  3. Firemný športový event
    Jednou z možných spôsobov, ako získať kontakty medzi pracujúcou komunitou, je dostať sa na športový event firmy vašich priateľov alebo známych alebo uskutočniť malý piknik (za dobrého počasia) u vás, na ktorý pozvete kamarátov a ich známych, aby ste si rozšírili vaše obzory a zároveň získali nové kontakty.

  4. Zhodnoťte si vaše ciele
    Ľudia vo vašom okolí vám môžu byť užitoční, ak im presne zadefinujete vaše požiadavky na pracovnú pozíciu, ktorú chcete získať. Zamerajte sa však na pozitívne hodnoty, ako na negatívne. Skúste si v nasledujúcich týždňoch stanoviť priority. Čo je pre vás prioritné, flexibilný pracovný čas, náročné úlohy alebo vyšší plat?

  5. Pracujte na vlastnej „kampani“
    Voľný čas využite na čítanie odbornej literatúry alebo si zlepšite skúsenosti v niektorých z odborných zručností. Prihláste sa na kvalifikované kurzy alebo do večernej školy.

  6. Práca v neziskovej organizácií
    Pracovať ako dobrovoľník bez nároku na finančnú odmenu, ak ste zvyknutý na mesačný plat, sa môže zdať ponižujúca. Avšak dobrovoľníctvo má aj svoje výhody, ktoré sa nedajú kvantifikovať. Vďaka kontaktom, ktoré si tu vybudujete, máte možnosť získať povesť a nadobudnúť nové zručnosti. Je to práca, ktorá vás núti opustiť svoj domov a začleniť sa medzi pracovnú elitu. Takýmto spôsobom nestrácate pracovné návyky.

  7. Zapíšte si pracovné úspechy
    Urobte si zoznam vašich profesionálnych úspechov. Že ste stratili prácu, ešte nemusí znamenať, že ste stratili svoj ľudský potenciál. Predstavte si, že máte stretnutie s bývalým kolegom, ktorého ste nevideli niekoľko rokov. Ako by ste sa mu pochválili? Čo všetko ste za posledné roky dosiahli v práci? Boli by ste prekvapený, čo všetko ste dokázali, aké nové skúsenosti ste nadobudli, vybudovali nové portfólium alebo iba zlepšili časť pracovných aktivít v spoločnosti.

  8. Vytvorte si virtuálne pracovisko
    Obnovte kontakty so všetkými ľuďmi, ktorým môžete veriť a na ktorých sa môžete obrátiť v čase hľadania práce a požiadať ich o pracovné príležitosti v ich spoločnosti.

  9. Základom sú informácie
    Aby ste vytvorili čo najlepší dojem, čítajte spravodajské informácie, aby ste boli v obraze o dianí na pracovných trhoch nielen doma, ale aj v zahraničí. Do všeobecného rozhľadu patria aj rôzne zmeny, ktoré sa chystajú napríklad pri Zákonníku práce alebo v oblasti pracovného práva.

  10. Vyrazte do ulíc
    Základom, aby ste boli pozitívne naladený aj v čase keď nemáte prácu, je dostať sa do spoločnosti. Pripojiť sa na internet môžete aj z verejného miesta, námestia alebo verejnej knižnice. Buďte medzi ľuďmi, veď váš budúci zamestnávateľ z vás nechce mať asociálny prípad. 

Viac o téme: Triky Tipy Nezamestnanosť Strata Hľadanie Práce Praca
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Forbes.com; ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy