Skúšobná doba podľa Zákonníka práce

trhtrh

Čo je to skúšobná doba a ako ju definuje Zákonník práce?

(1) V pracovnej zmluve možno dohodnúť skúšobnú dobu, ktorá je najviac tri mesiace. Skúšobnú dobu nemožno predlžovať.

(2) Skúšobná doba sa predlžuje o čas prekážok v práci na strane zamestnanca.

(3) Skúšobná doba sa musí dohodnúť písomne, inak je neplatná.

(4) Skúšobnú dobu nie je možné dohodnúť v prípade opätovne uzatváraných pracovných pomerov na určitú dobu.

Vysvetlivky

Skúšobná doba je súčasťou obdobia trvania pracovného pomeru. Je platná len v písomnej forme. V prípade ústne uzatvorenej pracovnej zmluvy je dohodnutá skúšobná doba neplatná.
Ak bola pracovná zmluva písomne uzavretá až po vzniku pracovného pomeru, skúšobná doba v nej dohodnutá je rovnako neplatná.
Po uplynutí riadne dohodnutej skúšobnej doby, pracovný pomer trvá naďalej. V čase plynutia skúšobnej doby je možné ukončiť pracovný pomer obojstranne, bez udania dôvodu alebo kvôli akýmkoľvek dôvodom (§ 72 ZP).
Ak je dĺžka skúšobnej doby nesprávne dohodnutá na obdobie dlhšie ako sú tri mesiace, skúšobná doba končí uplynutím troch mesiacov a obdobie nad tri mesiace je považované za neplatnú skúšobnú dobu.
Ak nie je dohodnutá dĺžka trvania skúšobnej doby, automaticky trvá tri mesiace a je platnou dohodou v rámci pracovnej zmluvy.
Prekážky vo výkone práce na strane zamestnanca sa nerátajú do obdobia plynutia skúšobnej doby, o toto obdobie sa skúšobná doba predĺži. Skúšobná doba (na rozdiel od lehoty) končí posledným dňom uplynutia stanovenej doby, t.j. ak koniec skúšobnej doby pripadne na deň pracovného pokoja, doba týmto dňom uplynie.
Skúšobná doba sa nesmie dohodnúť viackrát pri reťazení pracovných pomerov na dobu určitú u toho istého zamestnávateľa (§ 48 ZP).

Zdroj: BARANCOVÁ, H.: Zákonník práce. Komentár s príkladmi. 5.vydanie. Bratislava: SPRINT, 2007.
Zdroj: Zákonník práce s komentárom a judikatúrou. Bratislava: NOVÁ PRÁCA, 2008
Zdroj: BRUNOVSKÝ, Š., DOHÁŇOŠOVÁ, O., JÁNOŠÍKOVÁ, L. a i.: Abeceda mzdovej účtovníčky 2008. 2.vydanie. Olomouc: ANAG, 2008
Zdroj: RYBÁROVÁ, M., VOJNÁROVÁ, A., MAČUHA, M.: Novelizovaný Zákonník práce. Komentár s príkladmi. Bratislava: EPOS, 2007
Viac o téme: Zakony
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy