5 tipov, ako pracovať s úzkosťou pred pracovným pohovorom

Úzkosť pred pracovným pohovorom nie je ničím neobvyklým a stretáva sa s ňou množstvo uchádzačov. Je predsa úplne normálne a bežné, ak pociťujete stres, obavy a nervozitu pred stretnutím s potenciálnym zamestnávateľom. Aby ste sa pri najbližšom pohovore cítili viac uvoľnene, máme pre vás pár tipov, ako túto nepríjemnú úzkosť a nervozitu prekonať.

Urobte si skúšobný pohovor doma

Pripravte sa na svoj pracovný pohovor dopredu. Poproste niekoho blízkeho, aby vám pomohol s nácvikom, prípadne si to vyskúšajte pred zrkadlom. Budete aspoň vidieť, ako sa pri rozprávaní tvárite, akú mimiku alebo gestikuláciu používate a čo by ste mali zlepšiť. Dobre si naštudujte, čo máte uvedené vo svojom životopise, prípadne čo ste napísali v motivačnom liste, aby sa nestalo, že vás zaskočí nejaká otázka. Keďže sa dopredu pripravíte a prejdete si rôzne možné scenáre, vaša nervozita a úzkosť sa môžu znížiť. 

Zistite si čo najviac informácií

Pripravte sa dopredu a urobte si prieskum o spoločnosti, v ktorej sa uchádzate o prácu. Zoznámte sa tiež s požiadavkami na pozíciu a pripravte si aj možné otázky, ktoré by ste mohli potenciálnemu zamestnávateľovi položiť. Vďaka tomu sa budete cítiť sebaistejšie a vyzerať pripravenejšie, pretože nebudete musieť dlho premýšľať. 

Zamerajte sa na svoje dýchanie

Ak vás pred pohovorom prepadne panika, zamerajte sa na svoj dych. Hlboký nádych a hlboký výdych – snažte sa uvedomovať si, ako sa vám každým nádychom a výdychom uľavuje a ako stres opadáva. Pokojne urobte viacero dychových cvičení, až kým sa nebudete cítiť lepšie. Pri rozprávaní hovorte pomaly, aby vám nedošiel dych a aby ste sa nemýlili. 

Nájdite si niečo na rozptýlenie

Každému z nás môže na prekonanie úzkosti pred pohovorom pomôcť niečo iné. Niekomu stačí vypočuť si zopár motivujúcich skladieb a niekto si môže opakovať pozitívne informácie o tom, ako pohovor zvládne. Nájdite si svoj vlastný rituál, ktorý vám pomôže uvoľniť sa a prísť na iné myšlienky. 

Pripravte sa na najhorší možný scenár

Čo najhoršie sa môže na pohovore stať? Len to, že danú prácu nedostanete. Samozrejme, že vás to môže sklamať a demotivovať, ale budú aj ďalšie pohovory. Snažte sa každý pohovor vnímať ako skúsenosť, z ktorej môžete čerpať pri ďalších príležitostiach. Keď si to uvedomíte hneď na začiatku, vaša úzkosť sa môže rapídne znížiť. 

Nezabúdajte na to, že stres a úzkosť pred pracovným pohovorom sú úplne bežné a nerobia z vás menej vhodného kandidáta. Keď sa budete držať našich odporúčaní, uvidíte, že sa budete cítiť lepšie, pripravenejšie a sebaistejšie. Možno už pri najbližšej príležitosti získate prácu svojich snov. 

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy