Týchto 8 vecí odhalí, že ste toxická osoba, ktorá škodí iným ľuďom

Toxických ľudí by ste mali zo svojho života odstrihnúť. Čo však robiť v prípade, že práve vy ste tým toxickým človekom? Takéto správanie môže mať vážne dôsledky na medziľudské vzťahy a možno si ani len neuvedomujete, čo robíte alebo hovoríte. Tieto charakteristické črty o vás odhalia aj to, čo by ste chceli nechať ukryté.

Kritizujete ostatných

Často kritizujete ostatných, pričom vaše komentáre môžu byť zbytočne ostré alebo nekonštruktívne. Kvôli tomu sa ľudia vo vašej prítomnosti cítia nedocenení alebo demotivovaní. 

Správate sa manipulatívne

Pokúšate sa ovplyvniť rozhodnutia a činy ostatných, aby ste z toho niečo získali. Nevadí vám, že to robíte na úkor ich pocitov a potrieb. Môžete to robiť nenápadne, pomocou emocionálneho manipulovania alebo zneužívania dôvery, no niekedy sa to ani nesnažíte skrývať. Toto môže viesť k problémom v osobných aj pracovných vzťahoch. 

Nedokážete prijať kritiku

Vy síce kritizujete ostatných, no kritiku už prijať nedokážete. Často si ju beriete príliš osobne a reagujete obranným alebo dokonca agresívnym spôsobom. Koledujete si však o to, že ľudia s vami nebudú chcieť otvorene komunikovať. 

Nemáte dostatok empatie

Máte problém vcítiť sa do pocitov iných alebo ich vôbec neberiete do úvahy pri svojich rozhodnutiach. Ľudia o vás môžu hovoriť, že ste sebeckí či chladní, kvôli čomu môžete mať problém nadviazať pekné vzťahy či priateľstvá. 

Chcete vyhrať za každú cenu

Zdá sa, že musíte vyhrávať každú diskusiu alebo súťaž, bez ohľadu na to, aké dôsledky to bude mať na vaše vzťahy. Idete aj „cez mŕtvoly“ a je vám jedno, akým spôsobom vyhráte. Často tak konáte nečestne. 

undefined Galéria fotiek (2) undefined

Neviete sa tešiť z úspechu iných

Keď sa niečo podarí iným ľuďom, tento úspech im závidíte a nedokážete im dopriať. Nie ste preto dobrým tímovým hráčom, čo môže vytvárať napätie v situáciách, kde by malo prevládať povzbudenie a spolupráca. Aj kvôli tomu máte problém s budovaním kvalitných vzťahov. 

Neustále sa hráte na obeť

Máte tendenciu vidieť sa v role obete, aj keď situácia nemusí byť nevyhnutne zameraná proti vám. To môže zahŕňať sťažnosti na nespravodlivosť alebo zneužívanie tejto pozície na získanie sympatie alebo podpory od ostatných. Ide v podstate tiež o formu manipulatívneho správania. 

Nedokážete sa skutočne ospravedlniť 

Máte problém s hovorením slova prepáč. Keď sa aj náhodou ospravedlníte, nemyslíte to vážne. Týmto si môžete narušiť dôveru a rešpekt s inými. Ľudia, ktorí majú problémy s úprimnými ospravedlneniami, často zápasia s uznávaním svojich chýb, čo je kľúčové pre zdravý osobný a vzťahový rast.

Ak ste sa v týchto bodoch našli, zamyslite sa nad tým, ako vaše správanie ovplyvňuje ľudí okolo vás. Zvážte možnosti, ako môžete pracovať na svojej osobnej zmene a zlepšení vašich medziľudských vzťahov. Vašu toxickú osobnosť môžete ľahko nahradiť príjemným vystupovaním. 

Viac o téme: Toxickosť Toxická osoba
  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy