10 varovných znakov, že vás vaša nadmerná produktivita ničí: Radšej s tým hneď skoncujte

Ilustračné fotoIlustračné foto

Asi každý z nás by chcel byť produktívnym a mať zo seba na konci dňa dobrý pocit. Niekedy si to ale neuvedomujeme a začneme to preháňať. Príliš na seba tlačíme a chceme zo seba vydať maximum – a to aj na úkor vlastného zdravia a súkromného života. Pokiaľ sa nájdete v týchto 10 znakoch, týka sa to aj vás. Radšej trochu zvoľnite, inak vás to skôr či neskôr dobehne a vy budete musieť čeliť vyhoreniu či iným problémom.

Problémy so spánkom

Máte ťažkosti so zaspávaním, prípadne sa v noci budíte a neviete potom zaspať. Snívajú sa vám zlé sny alebo často vo svojich snoch pracujete. Tieto ťažkosti môžu byť spôsobené stresom z práce a pretrvávajúcim pocitom, že musíte byť stále produktívni. 

Neustále vyčerpanie

Aj keď sa náhodou vyspíte dobre a doprajete si dostatok spánku, cítite sa unavení a bez energie. Toto neustále vyčerpanie môže byť signálom, že sú vaše telo a myseľ preťažené.

Podráždenosť

Dokážu vás rozhodiť aj úplné maličkosti, nad ktorými by ste sa inak ani nezamýšľali. Reagujete často prehnane a následne ľutujete svoje slová. Nedá sa s vami poriadne vydržať a vadí vám takmer všetko a všetci. 

Zanedbávanie osobných vzťahov

Kvôli práci máte menej času na svoju rodinu, deti, partnera či priateľov. Vyhovárate sa, že nič nestíhate a radšej trávite voľné chvíle v práci. To môže mať negatívny dopad na vaše vzťahy.

Ignorovanie zdravotných problémov

Bolesti, únavu či iné fyzické príznaky ignorujete a hovoríte si, že to nič nie je. Ak kvôli kariére zanedbávate svoje zdravie, koledujete si o vážnejšie problémy. 

undefined Galéria fotiek (2) undefined

Znížená kreativita a motivácia

Keď ste pod tlakom, ale by ste boli stále produktívni, zabíjate tým svoju kreativitu a motiváciu. To, čo ste kedysi milovali, teraz robíte z povinnosti a automaticky. Dôvodom môže byť aj nedostatok času na regeneráciu a naberanie novej inšpirácie. 

Zanedbávanie koníčkov

Nemáte dostatok času ani na seba a svoje záľuby. Kvôli tomu nemáte chvíle, kedy vypnete a zregenrujete. Keď to budete na seba takto nabaľovať, môže to viesť až k vyhoreniu. 

Pocit viny pri oddychu

Keď si náhodou vyhradíte nejaký čas pre seba, cítite sa kvôli tomu zle a trápia vás výčitky. Takéto stavy hraničia aj s workoholizmom a ide o jasný znak, že vaša práca a snaha o produktivitu majú nad vaším životom príliš veľkú moc. 

Závislosť na stimulantoch 

Či už je to káva, colové nápoje, energetické drinky alebo nejaké suplementy, spoliehate sa na to, že vás nakopnú. Keď to prestáva fungovať, zvyšujete ich príjem, čo môže negatívne vplývať na vaše zdravie. Môžete si dokonca vytvoriť aj závislosť na týchto látkach. 

Zábudlivosť

Tým, že sa plne snažíte sústrediť na prácu, zabúdate na iné dôležité veci týkajúce sa vášho života. Postupne môžete začať zabúdať aj na veci spojené s kariérou. Môžete sa tak dostať do nepríjemných situácií. 

Viac o téme: Vyčerpanie Produktivita Vyhorenie
  • Autor: © Zoznam/siposova
  • Zdroj: Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy