Chystáte sa osamostatniť?

návodynávody

Pohrávate sa s myšlienkou osamostatniť sa a začať podnikať? Láka vás nezávislosť? Skôr ako sa do toho pustíte, zvážte si všetky pre a proti. Ak máte vo svojom okolí známych, ktorí podnikajú, poraďte sa s nimi.

Z vlastnej skúsenosti vám budú vedieť povedať, čo vás na ceste podnikania môže stretnúť, čoho sa máte vyvarovať, či aké pozitíva vám súkromné podnikanie prinesie. Môžte sa poradiť aj s konzultantom v danom odbore, ktorý by vám mal poskytnúť kvalifikované informácie a pomôcť odhaliť prípadné nedostatky, ktoré je možno ešte včas odstrániť.

Doteraz ste boli zvyknutí na pracovný pomer a s ním aj na svojho šéfa, na jeho nálady, ktoré ste museli znášať. Ale aj na fixné pracovné miesto, pravidelný plat, platenú dovolenku, niekedy na trinásty plat, na nemocenské a pod. Ak sa rozhodnete súkromne podnikať, s týmto všetkým sa budete musieť rozlúčiť.

Pozrime sa preto spolu na výhody a nevýhody súkromného podnikania, ktoré vám pomôžu pri vašom rozhodovaní.

Výhody súkromného podnikania:
 

  • samostatnosť dáva väčšiu šancu ovplyvňovať vývoj, sami robíte rozhodnutia, máte prehľad o celkovej situácii vašej firmy a nie ste závislí na názoroch a rozhodnutiach ostatných
  • sloboda vo výbere toho, čo budete robiť
  • pracovná doba, ktorú si určujete len vy sami, záleží len na vás, ako si zorganizujete čas
  • financie. Len na vás, na vašich schopnostiach a vašej šikovnosti závisí koľko zákazníkov si budete vedieť získať a pre koľkých budete vedieť súčasne pracovať. Nezabudnite, že vaše meno sa stane vašou značkou. Ak zákazníci budú spokojní, odporučia vás ďalej.


Nevýhody súkromného podnikania:

- aktívne a neustále vyhľadávanie zákazníkov
- prispôsobovanie sa trhu
- nadväzovanie a udržiavanie kontaktov
- sklon nechať sa prácou celkom pohltiť a nemožnosť presunúť problémy na niekoho iného
- musíte neustále uvažovať veľmi komplexne, nemôžete sa sústrediť na konkrétnu činnosť, ale vždy musíte mať na mysli, ako sa prejaví v celom podnikaní
- platiť odvody ako napr. zdravotné a sociálne poistenie

Skúsenosti úspešných podnikateľov aj poradcov dokazujú, že najdôležitejšou podmienkou pre úspech budúceho podnikateľa nie sú len odborné, ale aj podnikateľské schopnosti. Ani akokoľvek dobrý nápad nebude prinášať zisk, pokiaľ je potenciálny podnikateľ introvertný vedec neschopný komunikácie a s nedostatočnou sociálnou inteligenciou. Úspešný podnikateľ by však nemal disponovať iba vlastnými schopnosťami a znalosťami, ale aj vhodným rodinným či partnerským prostredím, ktoré ho v neľahkých začiatkoch podporiía bude stáť za ním.

Všetkým, ktorí sa rozhodli súkromne podnikať vanie v ústrety trochu búrlivejší vietor. Záleží len na vás, ako napnete plachty a popasujete sa s ním. Ak budete úspešní, ten pocit slobody a úspechu stojí za to.

 

Viac o téme: Navody
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy