Ste živnostník a stal sa vám úraz? Nemáte nárok na úrazové dávky!

Živnostníci v prípade pracovného úrazu nemajú nárok na úrazové dávky.Živnostníci v prípade pracovného úrazu nemajú nárok na úrazové dávky. Zdroj: thinkstock.com

Úrazovo poistení môžu byť iba zamestnanci, pracujúci u zamestnávateľa. Netýka sa to však živnostníkov. Tí nemajú ani možnosť platiť si takéto poistné dobrovoľne. Ich jedinou možnosťou je uzavrieť si komerčné poistenie.

Živnostníci a ostatné samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) nemajú nárok na úrazové dávky zo Sociálnej poisťovne (SP). Podľa zákona o sociálnom poistení totiž nie sú úrazovo poistení, v dôsledku čoho nemajú ani povinnosť platiť poistné na úrazové poistenie.

Podobne nemajú ani možnosť platiť si takéto poistné dobrovoľne, pretože zákon o sociálnom poistení dobrovoľné poistenie SZČO na úrazové poistenie neupravuje. Znamená to, že ak živnostníkovi vznikne pri výkone jeho samostatne zárobkovej činnosti úraz alebo v dôsledku výkonu tejto činnosti sa uňho zistí choroba z povolania, nemá ani on a ani jeho pozostalí nárok na úrazové dávky poskytované z úrazového poistenia SP. Východiskom z tejto situácie je možnosť uzavrieť si komerčné poistenie.

Úrazové poistenie je podľa zákona o sociálnom poistení poistením zamestnávateľa. Povinne úrazovo poistený je každý zamestnávateľ, ktorý zamestnáva aspoň jednu fyzickú osobu vykonávajúcu zárobkovú činnosť v pracovnoprávnom vzťahu, t.j. zamestnanec pracujúci na základe pracovnej zmluvy alebo osoba vykonávajúca činnosť na základe jednej z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru.

Povinne úrazovo poistený je aj ústav na výkon väzby a ústav na výkon trestu odňatia slobody, ktoré plnia povinnosti zamestnávateľa podľa osobitného predpisu. Nárok na úrazové dávky má zamestnanec poisteného zamestnávateľa až po splnení podmienok ustanovených zákonom o sociálnom poistení.

Viac o téme: Domáce Sociálna poisťovňa Podnikateľ Úraz Živnostník SZČO SP Choroba z povolania Úrazové dávky
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy