Úspešní podnikatelia radia: Tajomstvo úspechu je v uchopení príležitosti

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Existuje jedna vec, ktorú úspešní podnikatelia robia zaručene odlišne od ostatných smrteľníkov. Kúzelným slovíčkom je príležitosť.

Dôležitou súčasťou podnikania je príležitosť. Predstavte si, že by príležitosť zaklopala na „vaše dvere“. Ťuk, ťuk. Kto je tam? Príležitosť. Nečakajte a „otvorte“ jej. Príležitosť totižto neklope na dvere dvakrát. Veď to poznáte sami, úspech v živote a v práci často závisí od toho, ako sa chytíte šancí, ktoré vám život doslova hádže pod nohy. Ale aj to je umenie – vedieť šancu alebo príležitosť uchytiť.

Viacerí podnikatelia sa vo svojom živote chytili príležitostí a stali sa z nich úspešní ľudia. Na to, aby ste sa chytili príležitosti nepotrebujete žiadne práva, základné imanie, ani žiadne špeciálne know-how. Stačí mať iba „nos“ a príležitosť „zacítiť“ a využiť ju vo svoj prospech.

Richard Branson, zakladateľ skupiny Virgin

„Podnikateľské príležitosti sú ako autobusy, vždy nejaký príde.“

Richard Branson sa od detstva túžil stať novinárom, ale pochopil, že najprv sa musí stať podnikateľom, aby dokázal manažovať svoj časopis. Od tejto doby sa Branson stal stelesnením obchodníka, ktorý vie rozpoznať príležitosť. Dnes vlastní viac ako 400 spoločností, od leteckej spoločnosti, mobilnej , až po finančné spoločností a vydavateľstvá.

Rada od Richarda Bransona: Skôr, ako vytvoríte niečo nové, pozrite sa na možnosti, či sa nedá zlepšiť niečo existujúce.

Mary Kay Ash, zakladateľka značky Mary Kay Cosmetics

„ Keď sa stretnete s prekážkou, premeňte ju na príležitosť.“

Mary Kay sa svojho povýšenia v práci nedočkala, preto svoju kariéru zobrala do vlastných rúk. Z banky si vybrala všetky svoje našetrené úspory, 5-tisíc dolárov a z týchto peňazí sa jej podarilo vybudovať jednu z najväčších a najúspešnejších multi-level marketingových spoločností. Svoj úspech dokázala v čase, kedy ženy často nezastávali vedúce funkcie. Dokonca zamietnutie jej povýšenia v práci ju priviedlo k myšlienke, ponúknuť príležitosť na rozvoj aj pre ostatné ženy.  

Rada od Mary Kay Ash: Nepodľahnite porážke. Namiesto toho využite príležitosť k vytvoreniu niečoho nového.

Madam C. J. Walker, zakladateľka spoločnosti na vlasovú kozmetiku

„Musela som zobrať život do vlastných rúk a chytiť sa príležitosti. Ale urobila som to! Neseďte preto doma, kým k vám príde príležitosť. Vstaňte a vytvorte si ju.“

Príležitosti sú často objavované ako niečo nevyhnutné. Po tom, ako jej muž Walker zomrel, musela sa postaviť na nohy a jej denný zárobok bol jeden dolár. Potrebovala však peniaze na štúdium svojej dcéry. Napriek tomu, že sa Madam Walker musela starať o rodinu, chcela sa starať aj o seba a potrebu videla rade kozmetických produktoch, ktoré neskôr začala vyrábať a aj predávať.

Rada od Madam Walker: Príležitosti sa môžu niekedy maskovať za veci dennej spotreby. Pozrite sa na svoje vlastné potreby. Viete si predstaviť, že by ste zlepšili nejaký produkt alebo službu?

Thomas Edison, vynálezca

„Veľa ľudí si príležitosť nevšíma, pretože je prezlečená v montérkach a skrýva sa za ňou veľa práce.“

Edison určite pochopil hodnotu práce. V jednom zo svojich slávnych citátov povedal: „Nesklamal som. Práve som našiel 10-tisíc spôsobov, ako niečo funguje.“ Edison si uvedomil, že jediný vynález by ho neudržal pri úspechu a preto vo svojej práci pokračoval, aj vtedy, keď to mnohí okolo neho vzdali.

Buďte ako Edison: Nepozerajte sa na zlyhania, ako na znamenia, ktoré vás majú zastaviť, ale skôr na znamenia, ako ísť ďalej. Príležitosť sa vždy prezentuje ako najjednoduchšia možnosť, ale niekedy ako odmena pre tých, ktorí neustále pracujú na sebe.

Bobby Unser, pretekár a víťaz okruhu v Indianapolis 500

„Úspech je všade tam, kde nechýba príprava a príležitosti na jeho dosiahnutie.“

Bobby Unser vedel veľa o príležitosti. Ale ak by nebol pripravený, príležitosť by sa mu nenaskytla. Unser je jeden z desiatich pretekárov, ktorý vyhral závod Indy 500 viac ako trikrát.

Príležitosť, rovnako ako šťastie je často vnímané ako kľúčový faktor úspechu, ale rovnako netreba podceňovať prípravu. Pracovitosť a vzdelávanie vám zabezpečí dostať sa vyššie a zároveň vás pripraví, keď príležitosť „zaklope“ na dvere.

Buďte ako Unser: Vzdelávajte sa kedykoľvek je to možné. Potom nebudete musieť rozmýšľať nad tým, či sa chytiť príležitosti a či ste na ňu dostatočne pripravení.

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstock.com

Viac o téme: Úspech Podnikatelia Príležitosť Úspešní podnikatelia
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: LinkedIn.com, Text: ami, Foto: Thinkstock.com
 
Staršie správy
Staršie správy