Odovzdali ste daňové priznanie neskôr? Odvody platíte od septembra

Ak ste odovzdali daňové priznanie načas, platenie nových odvodov začínate od 1. júla.Ak ste odovzdali daňové priznanie načas, platenie nových odvodov začínate od 1. júla. Zdroj: photl.com

Živnostníci, ktorí odovzdali daňové priznanie do 2. apríla 2012, začínajú platiť odvody ponovom od 1. júla. Tí podnikatelia, ktorí mali odklad daňového priznania platia odvody po starom až do septembra.

Sociálna poisťovňa upozorňuje povinne poistené samostatne zárobkovo činné osoby, ktoré majú predĺženú lehotu na podanie daňového priznania k dani z príjmov fyzickej osoby za rok 2012, že aj po 1. júli 2013 budú naďalej platiť poistné v rovnakej výške ako doteraz, a to až do 30. septembra 2013.

Budú teda naďalej platiť poistné z vymeriavacieho základu určeného na základe údajov z daňového priznania za rok 2011.

Takej SZČO, ktorá má predĺženú lehotu na podanie daňového priznania za rok 2012, a ktorá v súčasnosti nie je povinne poistená, vznikne povinné nemocenské poistenie a povinné dôchodkové poistenie od 1. októbra 2013, ak jej príjem z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti za rok 2012 je vyšší ako 4716 eur. Vtedy je povinná prihlásiť sa na tlačive Registračný list FO do 9. októbra 2013. Poistné na sociálne poistenie prvýkrát zaplatí za mesiac október 2013 v lehote do 8. novembra 2013.

Viac o téme: Domáce Podnikateľ Poisťovňa Priznanie Podnikatelia Zdravotná Sociálna Daňové Odvody Sociálka SZČO
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy