Začínajúce a stabilné firmy majú svoje mentorské centrum

Podnikatelia v Prievidzi sa môžu s prosbou z podnikateľského prostredia obrátiť na Podnikateľské a inovačné centrum BIC.Podnikatelia v Prievidzi sa môžu s prosbou z podnikateľského prostredia obrátiť na Podnikateľské a inovačné centrum BIC. Zdroj: photl.com

Podnikateľské a inovačné centrum v Prievidzi BIC za dve desaťročia svojej činnosti pomohlo v regióne začínajúcim podnikateľom vytvoriť 2394 firiem, ktoré zamestnali 4490 ľudí.

Približne 70 % týchto podnikateľských subjektov pokračuje v činnosti a ďalej sa rozvíja. Dovedna 56 z nich sa orientuje aj na vývoz produktov do zahraničia. Potvrdil to riaditeľ BIC František Vrták.

„BIC v roku 1993 vzniklo po vzore podobných centier vo vyspelých európskych krajinách z potreby pomôcť malým a stredným podnikateľom. Zakladateľmi boli mesto, Hornonitrianske bane a vtedajší Okresný úrad v Prievidzi, potom ho v dozornej rade nahradil Trenčiansky samosprávny kraj. Mesto Prievidza neskôr poskytlo zdarma budovu, kde sme mohli zriadiť aj inkubátor pre začínajúce firmy. V ňom sme im poskytli komplexnú starostlivosť od zapožičania priestorov, administratívu až po rozbeh výroby, obchodných prevádzok alebo služieb. Takých spoločností bolo doteraz 24,“ priblížil činnosť centra riaditeľ.

BIC sa dodnes venuje dvom skupinám podnikateľov. Pre tých, ktorí ešte len prejavili záujem o podnikanie, pracovníci centra zabezpečujú všeobecné a odborné konzultácie, pomáhajú pri príprave podnikateľských plánov a poskytujú služby externých odborníkov. Veľmi často sú to operatívne rady aj po telefóne. Druhou skupinou sú podnikatelia, ktorí si už založili firmy. Aj pre nich BIC poskytuje konzultácie a rady pri počiatočných problémoch, spolupracuje pri zostavovaní podnikateľských plánov, patrí tam aj monitoring úverov a podobne.

Na rozbehnutie zabezpečili od roku 1993 pre začínajúce podnikateľské subjekty návratné pôžičky dovedna v sume viac než 40 miliónov eur, z toho vyše 22 miliónov eur zo zdrojov Národnej agentúry pre rozvoj malého a stredného podnikania. Zvyšok sú komerčné úvery a príspevky.

„Aj v súčasnosti môžu podnikatelia dostať mikropôžičky do výšky 50-tisíc eur na štyri roky pri mäkkej úverovej miere od 1,26 do deväť percent,“ dodal Vrták.

Centrum úzko spolupracuje s úradmi práce nielen v Prievidzi, ale aj v Žiari nad Hronom, Partizánskom, Bánovciach nad Bebravou a Topoľčanoch. Pre nezamestnaných, ktorí chcú začať podnikať, pripravujú školenia o základoch podnikania. Vrták si však myslí, že podpora malým a stredným podnikateľom zo strany štátu nie je dostatočná. Existujú iba dva programy, ktoré môžu využívať, ale bolo by ich treba oveľa viac.

Záujem občanov o podnikanie totiž v tomto období hospodárskej krízy a vysokej nezamestnanosti je značný. V minulosti malo BIC v priemere asi 350 klientov za rok. V tomto roku sa už prihlásilo so žiadosťou o pomoc 240 nových klientov, konštatoval Vrták. Dodal, že v centre pracuje päť stálych pracovníkov a spolupracujú s ďalšími 15 externými odborníkmi.

Viac o téme: A Domáce Centrum Prievidza Firmy Podnikanie Podnikatelia Mentor Podnikateľské Inovačné BIC
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy