Podnikatelia sa najviac obávajú zásahu vyššej moci

Medzi najviac podceňované riziká v podnikaní patria hrozby kyber útokov a riziko výpadku elektrického prúdu.Medzi najviac podceňované riziká v podnikaní patria hrozby kyber útokov a riziko výpadku elektrického prúdu. Zdroj: photl.com

Z najnovšej štúdie vyplýva, že jedna obava spája všetkých podnikateľov na celom svete, a to, že sa ich biznis dostane do slepej uličky vďaka zásahu vyššej moci.

Prerušenie prevádzky a dodávok, prírodné katastrofy a požiare sú kľúčovými rizikami, ktorým budú spoločnosti čeliť v roku 2013. Medzi najviac podceňované riziká patria hrozby kyber útokov a riziko výpadku elektrického prúdu.

Podľa expertov skupiny Allianz je v súčasnosti najväčšou hrozbou pre podnikateľov riziko prerušenia prevádzky alebo dodávateľského reťazca (46 percent odpovedí). V snahe ušetriť totiž mnoho firiem zoštíhľovalo svoju dodávateľskú sieť, v dôsledku čoho im chýbajú alternatívni dodávatelia.

„Minuloročné záplavy v Thajsku ukázali, že prerušenie činnosti kľúčového dodávateľa môže spôsobiť dominový efekt v celom odvetví," povedal riaditeľ Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) Axel Theis.

V mnohých prípadoch je prerušenie prevádzky zapríčinené prírodnými katastrofami, ktoré sú podľa štúdie druhým najväčším podnikateľským rizikom (44 percent odpovedí). Hoci bol rok 2012 z pohľadu škôd po prírodných katastrofách pomerne mierny, neznamená to, že toto riziko je možné prehliadať. Poistené škody spôsobené prírodnými katastrofami vzrástli 15-násobne za posledných 30 rokov. A v ďalších rokoch budú ešte rásť, najmä pre zvyšovanie miery poistenia v Ázii a tiež pre rozvoj pobrežných regiónov, ktoré sú vysoko rizikové. Európa zas môže očakávať častejšie extrémne prejavy počasia, ako sú napríklad silné búrky.

Tretím najčastejšie spomínaným rizikom bol požiar a výbuch (30 percent odpovedí). Požiare sú síce pomerne zriedkavé, ale spôsobujú značné škody a často aj prerušenie prevádzky na dlhšie obdobie. Podľa štatistík AGCS zo siedmich veľkých (nad 10 miliónov eur) priemyselných škôd v roku 2012 bolo až šesť spôsobených požiarom.

„Aj jedna z najväčších poistných udalostí Allianz - SP v roku 2012 bola zapríčinená požiarom hotela a administratívnej budovy v Revúcej. Výška škody sa odhaduje na 900.000 eur," hovorí Branislav Martinka, riaditeľ odboru firemných klientov v Allianz - SP.

V poistení priemyslu patria v Allianz - SP medzi najväčšie škody v roku 2012 poistné udalosti na veľkých strojných zariadeniach (plynové turbíny v teplárenstve, turbokompresor v chemickom priemysle). Predpokladaná výška škôd je na úrovni niekoľkých stoviek tisíc eur.

Viac o téme: Riziká Domáce Obavy Podnikatelia Moc Vyššia Zahraničné Pri Podnikaní
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy