82 % manažérov skrýva svoje chyby - najmä v tomto odvetví

Chyby nám môžu pomôcť učiť sa a rásť. Doteraz sme ich však považovali za veľmi zlé. Kultúra, v ktorej je v poriadku robiť chyby, je vo firmách zriedkavá. Podľa správy EY Error Culture Report 2023 je na tom finančný sektor obzvlášť zle.

Väčšina manažérov v oblasti financií, 82 %, priznáva, že niekedy svoje chyby skrývajú. Je to problém, pretože to znamená, že chyby sa neriešia správne a nikto sa z nich nepoučí.

Nelson Taapken, odborník na pracovné problémy, hovorí, že skrývanie chýb je nebezpečné. Ovplyvňuje to, ako dobre môže spoločnosť konkurovať. Preto je naozaj dôležité mať kultúru, v ktorej je v poriadku robiť chyby.

Chyby sú normálne a dôležité pre rast, ale priznať si ich môže byť ťažké. Mnohí manažéri chyby nepriznávajú, pretože sa boja, že budú vyzerať zle alebo že prídu o prácu.

Ľudia používajú rôzne taktiky, aby chyby skryli:

Obviňovanie druhých: Hovoria, že to nie je ich chyba.
Presunutie zodpovednosti: Obviňujú niekoho iného.
Rozčúliť sa: Útočenie na iných, aby odvrátili pozornosť od vlastných chýb.
Priznať si chyby je ťažké, najmä pre neistých ľudí. Pre šéfov je však dôležité, aby to robili, pretože ich to robí dôveryhodnejšími a spoľahlivejšími.

Kľúčové je pochopiť, prečo sa vyhýbame priznaniu chýb. Často je to preto, že sa nechceme cítiť zle. Pomôcť môže budovanie sebavedomia.

Ignorovanie chýb môže viesť k vážnym problémom v osobnom živote aj na pracovisku. Šéfovia musia ísť príkladom a byť ochotní priznať chybu.

Vytvorenie kultúry, v ktorej je v poriadku robiť chyby, je pre úspech kľúčové. Umožňuje každému učiť sa a rásť namiesto toho, aby sa za svoje chyby hanbil.

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy