Výrobca chystá masové prepúšťanie: Tisícky zamestnancov bez práce

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: SITA

Kanadský výrobca lietadiel a vlakov Bombardier zruší v najbližších dvoch rokoch vo svete okolo 7000 pracovných miest, zhruba 10 % z celkovej pracovnej sily. Väčšinu zruší v železničnej divízii, viac než 3000. Informovali o tom agentúra Bloomberg a server BBC.

Vyše 1000 miest plánuje zrušiť v severoírskom Belfaste v rámci leteckej divízie. V roku 2016 by o prácu v tomto závode malo prísť 580 ľudí a ďalších 500 firma pravdepodobne prepustí v roku 2017.

Okrem toho Bombardier zruší v Británii zhruba 270 pracovných miest v železničnej divízii. V tejto divízii plánuje spoločnosť zrušiť vo svete približne 3200 pracovných pozícii.

Plánovaný rozsah prepúšťania by čiastočne malo zmierniť prijatie nových zamestnancov v súvislosti s programom výroby dopravných lietadiel CSeries, dodala firma. Ako uviedla, podpísala predbežnú dohodu s leteckou spoločnosťou Air Canada o dodávke 45 lietadiel tejto série s opciou na ďalších 30 lietadiel. Hodnota kontraktu v katalógových cenách sa odhaduje na približne 3,8 miliardy USD (3,41 miliardy eur). Dodávky by mali začať koncom roka 2019.


Prečítajte si tiež: Svet podľa odborníkov čaká čierna budúcnosť: O prácu prídu milióny ľudí!​


Spoločnosť uviedla, že za rok 2015 zaznamenala čistú stratu 5,3 miliardy USD. Tržby dosiahli 18,2 miliardy USD, čo oproti predchádzajúcemu roku znamená pokles o 10 %. Navyše, Bombardier predpokladá, že tržby klesnú aj tento rok. Odhad firma stanovila v rozpätí od 16,5 miliardy do 17,5 miliardy USD.


Hľadáte si zamestnanie? Pozrite si aktuálnu ponuku práce.


Viac o téme: Lietadlá Vlaky Prepúšťanie Výrobca Bombardier
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR; Foto: thinkstockphotos.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy