Španielsko čaká ťažký boj s nezamestnanosťou mladých ľudí

OECD požaduje od španielskej vlády, aby viac podporovala zamestnanosť.OECD požaduje od španielskej vlády, aby viac podporovala zamestnanosť.

Skoro štvrtina mladých ľudí v Španielsku je bez práce. Kým v okolitých krajinách ide na zníženie počtu nezamestnaných viac financií, Španielsko zaostáva.

Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) požaduje od španielskej vlády, aby prijala viac opatrení na podporu zamestnanosti.

 

"Teraz sa treba zamerať na to, aby sa zabezpečila udržateľnosť oživenia a aby sa pozitívne dotklo každého," uviedol šéf OECD Ángel Gurría pri predkladaní pravidelnej dvojročnej správy o Španielsku.

Vyhliadky španielskej ekonomiky sa počas uplynulých mesiacov neustále zlepšovali. OECD zlepšila svoju prognózu rastu španielskej ekonomiky na 1,2 % v roku 2014 a 1,6 % v roku 2015 z 1 %, respektíve 1,5 %.

Niektorí ekonómovia už upozorňovali na to, že prekážkou ďalšieho oživovania môže byť deflácia. OECD varovala Madrid, aby pre dosiahnutie dlhodobej stability prijal opatrenia týkajúce sa fiškálnej konsolidácie, súkromného dlhu a obmedzení úverovania.

Organizácia tiež zdôraznila, že vláda premiéra Mariana Rajoya musí riešiť problém pretrvávajúco vysokej nezamestnanosti tým, že zvýši investície do aktivačných programov. Madrid aktuálne dáva 0,9 % hrubého domáceho produktu (HDP) na podporu zamestnanosti, pričom priemer v krajinách OECD predstavuje 1,5 % HDP.

"Je to ekonomická, ale zároveň aj sociálna výzva, pretože boj s nezamestnanosťou je najlepším liekom na chudobu a nerovnosť," uviedol Gurría. Dodal, že vzdelávací systém by mal reagovať na požiadavky trhu práce.

OECD tiež odporúča zvýšiť spotrebnú, majetkovú a ekologickú daň a znížiť odvody zamestnávateľov zo systému sociálneho zabezpečenia pre nízko kvalifikovaných zamestnancov.

Nezamestnanosť v Španielsku je jedna z najvyšších a aktuálne sa jej miera nachádza na úrovni 24,4 %.

 

Viac o téme: Španielsko Nezamestnanosť Mladí Zahraničné Mladí nezamestnaní
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy