Bulhari a Rumuni dostali zelenú a môžu pracovať bez obmedzenia

Bulhari a Rumuni dostali zelenú. Nie však do všetkých krajín EÚ.Bulhari a Rumuni dostali zelenú. Nie však do všetkých krajín EÚ. Zdroj: photl.com

Dvom najchudobnejším krajinám Európskej únie sa od nového roka otvorili dvere na pracovný trh, kde môžu pracovať bez obmedzenia. Otázkou však zostáva, aby neboli zneužívané sociálne systémy druhých krajín.

Obyvateľom Bulharska a Rumunska sa otvoril európsky pracovný trh. Od 1. januára majú možnosť bez obmedzenia pracovať kdekoľvek v rámci Európskej únie.

K tomuto kroku prichádza po siedmich rokoch, čo sa obe krajiny stali členmi eurobloku. Stále sa však vedú horúce debaty o následnom účinku otvorenia dverí najchudobnejším zo všetkých 28 členských štátov EÚ.

Únia odmietla pokusy o zamedzenie realizácie svojho najnovšieho opatrenia a nevzala do úvahy poukazovanie na záplavu ľudí hľadajúcich skôr sociálne výhody a finančné dávky než skutočnú prácu, analyzuje agentúra DPA.

Do minulého mesiaca otvorilo dvere pracovníkom z Rumunska a Bulharska 19 členských krajín, avšak niektoré z hlavných európskych ekonomík - Británia, Francúzsko, Holandsko Španielsko ani Nemecko - medzi nimi neboli.

Opatrenia proti prisťahovalcom

Británia pred niekoľkými dňami oznámila, že pre prisťahovalcov a zahraničných turistov zavádza poplatky za nevyhnutnú zdravotnú starostlivosť.

Okrem toho, premiér David Cameron na decembrovom summite EÚ v Bruseli v súvislosti s celoúniovým otvorením pracovného trhu pre Bulharov a Rumunov od roku 2014 zdôraznil, že pre Britániu je nevyhnutné, aby ešte pred 1. januárom zaviedla všetky potrebné kontroly a opatrenia proti zneužívaniu sociálnych dávok.

Debata a obavy verejnosti sa sústreďujú aj na rómske komunity z Rumunska a Bulharska. Ich integrácia je v rámci EÚ dlhotrvajúcim problémom.

Doteraz s povolením, odteraz bez povolenia

V iných členských štátoch EÚ už žije vyše troch miliónov rumunských a bulharských občanov, a preto je nepravdepodobné, že dôjde k výraznému prílevu Rumunov a Bulharov po tom, ako pre nich od včera prestalo platiť obmedzenie na pracovnom trhu únie. Uviedol eurokomisár pre zamestnanosť, sociálne veci a sociálne začlenenie László Andor v správe pre médiá.

Európska komisia (EK) podľa neho na druhej strane uznáva, že môžu nastať lokálne problémy vytvorené nečakane "väčším prílevom" nových pracovníkov v určitých mestách alebo regiónoch štátov, ktoré doteraz uplatňovali pracovné obmedzenia pre občanov oboch krajín, ale ako zdôraznil Andor, v takýchto prípadoch treba hľadať riešenie a nevytvárať prekážky proti pracovníkom zo zahraničia.

"Oddnes rumunskí a bulharskí občania môžu naplno uplatniť svoje právo na prácu vo všetkých krajinách EÚ bez pracovného povolenia. V skutočnosti už mohli pracovať bez obmedzení v 18 členských krajinách," pripomenul komisár.

A dodal, že túto možnosť po vstupe Bulharska a Rumunska do EÚ v roku 2007 využilo vyše troch miliónov pracovníkov z oboch štátov a je preto nepravdepodobné, že by došlo k výraznému zvýšeniu počtu Rumunov a Bulharov v krajinách, kde pracovné reštrikcie prestali platiť až včera.

Eurokomisár uviedol, že EK si uvedomuje skutočnosť, že koniec pracovných obmedzení pre bulharských a rumunských pracovníkov prichádza v čase, keď je nezamestnanosť v EÚ vysoká a mnohé európske krajiny sú nútené zavádzať tvrdé rozpočtové škrty. Aj preto sú občania iných členských štátov využívajúci mobilitu na trhu práce často ľahkým cieľom nespokojnosti a sú prezentovaní ako tí, ktorí berú pracovné príležitosti miestnym obyvateľom, alebo ako tí, ktorí nepracujú a zneužívajú systémy sociálnych dávok.

"V skutočnosti štúdie opakovane ukázali výhody voľného pohybu pracovníkov pre hospodárstvo hostiteľských krajín," povedal Andor.

A upozornil, že prichádzajúci zamestnanci z iných krajín väčšinou dopĺňajú nedostatok pracovnej sily alebo pracovnej kvalifikácie na domácom trhu práce.

V prípadoch, v ktorých by došlo k lokálnym "prehusteniam" nových pracovníkov, čo by mohlo preťažiť vzdelávacie služby, sociálny systém a bytovú otázku, dotknuté členské štáty môžu využívať Európsky sociálny fond (ESF), ktorého ročný rozpočet je vyše 10 miliárd eur. Andor v tejto súvislosti pripomenul, že od 1. januára tohto roku každý členský štát musí vynaložiť najmenej 20 percent alokácií dostupných z ESF na podporu sociálneho začlenenia a boja proti chudobe.

Eurokomisár spresnil, že EÚ zaviedla pravidlá s cieľom uľahčiť voľný pohyb pracovníkov tak, aby sa zabezpečilo, že títo sú chránení pred zneužitím v novom prostredí a tiež, že hostiteľské krajiny sú chránené pred možným zneužitím ich systémov sociálneho zabezpečenia. Na jar tohto roku by tieto pravidlá mali byť ešte viac posilnené iniciatívou EK.

"Pevne verím, že obmedzenie voľného pohybu pracovníkov v Európe nie je tou správnou odpoveďou na vysokú nezamestnanosť alebo na riešenie krízy. Naopak, uľahčenie voľného pohyb môže zohrať úlohu v boji proti nezamestnanosti a pomôcť zmierniť rozdiely medzi jednotlivými krajinami EÚ," skonštatoval Andor.

A dodal, že podľa odhadov EK v súčasnosti existujú dva milióny voľných pracovných miest v priestore EÚ.
 

Viac o téme: Otvorenie Trh Práce Únia Rumuni Bulhari Európska Zahraničné Trhu
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy