Nezamestnanosť v Európe: Sezónne práce pomohli Česku

Pokles miery nezamestnanosti zaznamenali v Čechách.Pokles miery nezamestnanosti zaznamenali v Čechách. Zdroj: photl.com

Najväčším problémom zostáva v Portugalsku nezamestnanosť mladých ľudí. Prognóza nezamestnanosti v Taliansku je zlá, nielen tento rok ale aj na budúci rok porastie. Situácia na českom trhu práce sa naopak zlepšila a miera nezamestnanosti v krajine podľa očakávania klesla.

Rekordná nezamestnanosť v Grécku

Miera nezamestnanosti v Grécku dosiahla vo februári nový rekord v dôsledku tvrdých úsporných opatrení, ktoré mali za následok prehĺbenie recesie a ďalšie zhoršenie situácie na trhu práce.

Z údajov, ktoré zverejnil helénsky štatistický úrad ELSTAT vyplýva, že sezónne upravená miera nezamestnanosti v krajine vo februári vzrástla na rekordných 27 % z revidovaných januárových 26,7 %. Spresnená januárová nezamestnanosť bola nakoniec nižšia ako naznačoval rýchly odhad, podľa ktorého sa mala vyšplhať na 27,2 %.

Vo februári pribudlo v Grécku 11.663 nezamestnaných a celkový počet ľudí bez práce dosiahol približne 1,32 milióna osôb.

Najvyššia nezamestnanosť v Portugalsku

Nezamestnanosť v krízou zasiahnutom Portugalsku vyskočila v 1. kvartáli na rekordnú úroveň. Portugalský štatistický úrad INE uviedol, že miera nezamestnanosti v prvých troch mesiacoch dosiahla 17,7 %. To je o 2,8 percentuálneho bodu viac ako v rovnakom období vlani a o 0,8 % viac ako v poslednom štvrťroku 2012. Na porovnanie, ešte v roku 2008 miera nezamestnanosti v krajine predstavovala len 7,6 %.

Najväčším problémom zostáva nezamestnanosť mladých. Miera nezamestnanosti ľudí vo veku 15 až 24 rokov v 1. štvrťroku vzrástla na 42,1 % z 36,2 % v rovnakom období vlani a zo 40 % v poslednom kvartáli 2012.

Celkový počet nezamestnaných medziročne vyskočil o 16,2 % na 952.200. V medzikvartálnom porovnaní sa ich počet zvýšil o 3,1 %. Počet zamestnaných sa naopak medziročne znížil o 4,9 % na 4,43 milióna ľudí. Medzikvartálne klesol o 2,2 %.

Portugalsko v roku 2011 požiadalo krajiny eurozóny a Medzinárodný menový fond o finančnú pomoc. Záchranný balík má celkovú hodnotu 78 miliárd eur. V dôsledku tvrdých úsporných opatrení portugalská ekonomika vlani klesla o 3,2 % a v tomto roku sa očakáva zníženie hrubého domáceho produktu o 1,9 %.

Nezamestnanosť v Taliansku má rastúci efekt

Nezamestnanosť v Taliansku bude podľa správy talianskeho štatistického úradu Istat pokračovať v raste. Miera nezamestnanosti by sa tento rok mala zvýšiť na 11,9 % a na budúci rok na 12,3 %, uviedol vo svojej novej prognóze Istat. Vlani dosiahla nezamestnanosť 10,7 %.

Štatistici navyše počítajú s tým, že talianska ekonomika zostane v recesii prinajmenšom do 3. kvartálu 2013. V roku 2014 by sa ekonomika mala zotavovať.

Istat predpokladá, že tento rok klesne hrubý domáci produkt tretej najväčšej ekonomiky eurozóny o 1,4 %. Na budúci rok by mohol vďaka zvýšeniu domáceho dopytu vzrásť o 0,7 %. Štatistici síce predpovedajú, že recesia sa skončí ešte v tomto roku, ale jej následky bude ekonomika pociťovať ešte po celý budúci rok.

 

Česku pomohli sezónne práce

Situácia na českom trhu práce sa v apríli opäť zlepšila a miera nezamestnanosti v krajine podľa očakávania klesla, už druhý mesiac po sebe. Z najnovších údajov českého ministerstva práce vyplýva, že miera nezamestnanosti v Českej republike sa v apríli 2013 znížila na 7,7 % z marcových 8 %. Na porovnanie, vo februári dosiahla nezamestnanosť v Česku 8,1 %.

Počet nezamestnaných v evidencii českých úradov práce v apríli klesol na 565.200 z 587.800 v marci tohto roka. Zároveň sa počet voľných pracovných miest v Česku minulý mesiac zvýšil na 39.800 z marcových 38.900.

Patria v tejto súvislosti pripomína, že pokles nezamestnanosti v jarných mesiacoch je predovšetkým sezónnou záležitosťou. Na jar sa totiž rozbiehajú sezónne práce a tento rok sa "sezónny" efekt prejavil práve v apríli, keďže marec bol ešte dosť chladný, čo brzdilo ožívanie aktivity v stavebníctve.

O sezónnom charaktere vývoja na pracovnom trhu svedčí aj prírastok voľných miest. Aj preto aprílové čísla podľa Patrie celkovo nedávajú dôvod na veľký optimizmus a signalizujú, že trh práce ešte zostáva pod tlakom slabej ekonomickej aktivity.

Počet ľudí bez práce v Nemecku je vyšší

Počet nezamestnaných v Nemecku sa v apríli tohto roka mierne zvýšil, už druhý mesiac po sebe, a to viac, ako ekonómovia odhadovali. To vyvoláva obavy, že najväčšia ekonomika eurozóny stráca dynamiku.

Z údajov spolkového úradu práce vyplýva, že v Nemecku pribudlo v apríli 4000 nezamestnaných a ich počet sa zvýšil približne na 2,94 milióna osôb. Analytici pritom očakávali, že úrady v krajine zaregistrujú tento mesiac 2000 nových poberateľov podpory.

Celková miera nezamestnanosti po očistení od sezónnych vplyvov však stále zostáva na úrovni 6,9 %, na ktorej sa drží od októbra 2012. Nezamestnanosť v Nemecku sa tak pohybuje tesne nad 20-ročným minimom 6,8 %. Mnohí ekonómovia sa ale domnievajú, že vzhľadom na recesiu eurozóny, ktorá je najväčším exportným trhom Nemecka, nezamestnanosť v krajine nebude v dohľadnom čase klesať. A ďalší upozorňujú, že aj nezvyčajne dlhá a chladná zima spomalila zotavovanie nemeckej ekonomiky.

Tohtoročný marec v Nemecku bol podľa tamojších meteorológov najchladnejší za 25 rokov a piaty najchladnejší od roku 1881. Práve studená zima je pravdepodobne príčinou mierneho prírastku nezamestnaných. Medzinárodný menový fond odhaduje, že výkon nemeckej ekonomiky sa tento rok zvýši o 0,6 %.

Viac o téme: Česko Nezamestnanosť Portugalsko Európa Miera Taliansko Nezamestnanosti
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy